Jurnalism cetatenesc

In Ajunul Bobotezei este bine ca toti credinciosii sa tina post

Ramona Nicolae
5 ian 2008 1250 vizualizări
Boboteaza si cu Sf. Ioan aproape ca formeaza una si aceeasi sarbatoare

Zilele de 6 si 7 ianuarie, insemnate cu cruce rosie in calendar, incheie ciclul marilor sarbatori de iarna, cind crestinii din toata lumea celebreaza Botezul lui Iisus Hristos in apa Iordanului si Soborul Sfintului Prooroc Ioan înaintemergatorul si Botezatorul Domnului. în ziua de Boboteaza, cum este numita in popor sarbatoarea Botezului Domnului, in toate bisericile si manastirile din tara se face sfintirea apei mari, aghiasma mare. Se crede ca in ziua aceasta toate apele pamintului sint sfintite, de aceea nu se mai spala rufe pentru urmatoarele opt zile, pina la sfirsitul praznicului. Apa sfintita luata acum de credinciosi are puteri miraculoase, iar ea nu se strica niciodata. Cit din traditiile si obiceiurile legate de aceste zile se mai pastreaza astazi puteti citi in rindurile urmatoare:


Stefania Chiriac, 64 ani, com. Paltin


"In ziua de Boboteaza voi merge la biserica sa iau aghiasma. Voi asista mai intii la slujba religioasa oficiata de parintele nostru. Astazi voi tine post si, daca pot, as vrea sa nu maninc nimic. Asa imi doresc, pentru a fi un exemplu pentru copii si nepoti. Voi stropi prin gospodarie cu aghiasma pe care o iau, adica prin casa, prin curte, pe la animale si prin gradina, asa cum este traditia la noi. De altfel, voi proceda la fel ca parintii mei. Vom sarbatori si luni, in ziua de Sfintul Ion."


Gheorghita Musat, 60 ani, pensionar, Focsani


"Toate aceste trei zile de sarbatoare care incep de astazi, cu Ajunul Bobotezei, sint frumoase si importante din punct de vedere religios, pentru noi ortodocsii. Voi tine post miine, pentru ca este si bine, mai ales dupa atita mincare de Craciun si Revelion. Duminica voi merge la biserica si voi lua aghiasma cu care voi stropi prin casa si vom bea din ea. Sfintul Ion il vom sarbatori in familie, acasa, pentru ca sotul si unul din baietii nostri poarta acest nume."


Iulia Bataraga, 48 ani, casnica, Brosteni


"Astazi voi tine post, apoi miine voi merge la biserica la slujba de Boboteaza si luni il voi pomeni pe sotul meu care purta numele de Ion. Cu aghiasma de la biserica voi stropi prin casa, la animalele pe care le am si la mormintul sotului meu. Asa este traditia la noi, asa se spune ca este bine si la fel facea si mama mea. Luni, de Sfintul Ion, voi avea citiva musafiri, in special cei din familie."


Petruta Manea, 42 ani, casnica, Gugesti


"Aceste zile de sarbatori religioase importante pentru noi le incepem de astazi, cind tinem post. Miine vom merge la biserica sa asistam la slujba de Boboteaza si vom astepta apoi sa luam aghiasma. Din ea vor bea toti cei din familie si apoi eu voi stropi prin casa, prin curte, peste tot in gospodarie, asa cum este obiceiul la noi. Sotul meu fiind Ion, il vom sarbatori duminica, pentru ca luni va merge la serviciu si este mai greu."


Ion Constantin, 55 ani, pensionar, Golesti


"Voi merge la biserica impreuna cu sotia mea, duminica, vom sta la slujba care se oficiaza in aceasta zi si apoi vom lua aghiasma. Probabil ca voi ramine doar eu sa iau, pentru ca sotia mea este bolnava si nu poate sta prea mult in picioare. Duminica vor veni niste prieteni la noi, pentru ca eu port numele de Ion si vom mai sta de vorba. Sotia mea stie ceva din traditiile si obiceiurile legate de aceste zile, dar stiu ca stropeste prin casa cu aghiasma."


Florica Petrescu, 45 ani, muncitoare, Gugesti


"Dupa Sarbatoarea Craciunului, aceste trei zile care incep cu Ajunul Bobotezei de astazi sint importante si frumoase, in acelasi timp. Duminica voi merge la biserica si voi lua aghiasma asa cum fac in fiecare an, iar luni, de Sfintul Ion, voi merge la rudele mele care poarta acest nume. Avem si traditii frumoase la noi in judet, la Soveja, dar doar am auzit, pentru ca nu am ajuns niciodata acolo."


Miruna Paraschiv, 50 ani, pensionar, Focsani


"Dupa sarbatoarea Craciunului, zilele de 6 si 7 ianuarie sint foarte importante pentru credinciosi. Ele sint precedate de Ajunul Bobotezei, cind este bine ca toti credinciosii sa tina post, dar cel mai bine este ca postul sa fie negru. Voi tine si eu post astazi, dar nu pot sa nu maninc nimic. Duminica voi sta la slujba oficiata de parintele nostru, apoi voi lua aghiasma pentru casa. Voi da din ea si copiilor mei, pentru ca ei sint plecati din oras si vin abia seara acasa. Nu avem in familie pe nimeni care sa poarte numele de Ion, dar avem prieteni care-si serbeaza aceasta zi. Probabil ca vom merge la ei pentru a-i sarbatori."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.