Jurnalism cetatenesc

Botezul apelor la Soveja

Ziarul de Vrancea
5 ian 2008 792 vizualizări
"De mai multi ani, la Soveja, de Boboteaza, se deruleaza proiectul ecologic autofinantat «Botezul apelor», initiat de Fundatia «Simion Mehedinti - Miorita» (presedinte - Constantin Macarie), de Consiliul local (primar - Costel Plesa) si Parohia Dragosloveni - Soveja (preot Gh. Nechifor).

Proiectul are ca obiectiv principal sensibilizarea comunitatii locale, a turistilor, tot mai asteptati la Soveja, in raporturile lor cu natura, cu apele, promovarea unui comportament ecologic corespunzator al acestora fata de frumusetea alpestra cu care Dumnezeu a daruit aceste plaiuri mioritice, fata de apele ce brazdeaza aceste locuri. Proiectul se deruleaza pe toata perioada anului, prin actiuni specifice desfasurate in scoli, gradinite, in unitatile si institutiile satului, culminind, an de an, cu Boboteaza, cind, devenind traditie, se desfasoara actiunea «Botezul apelor», la care participa intreaga comunitate si turistii aflati in zona. Astfel, Boboteaza reprezinta pentru sovejeni un moment de referinta, de bilant, de mobilizare si indemn catre fiinta cea mai rationala a planetei, Omul, in a intra, comportamental, in relatie de respect si protectie fata de natura din care face parte, fata de apa, ca sursa indispensabila a vietii. In ziua de Boboteaza, dupa slujba religioasa din Manastirea lui Matei Basarab, biserica a satului de sute de ani, sovejenii se deplaseaza, intr-o procesiune impresionanta, cu icoane, cu sanii trase de cai bidivii ca din povesti, pe albia piriului Dragomira, piriu venerat al satului, catre izvoare, in catedrala impunatoare a padurii de brad si de molid a vaii Dragomirei, unde are loc sfintirea apei acesteia, realizarea aghiazmei, din care enoriasii duc acasa, botezind casa, grajdurile, fintinile, gradinile, livezile, pasunile si finetele, dupa traditia crestina. «Botezul apelor», manifestare devenita de acum traditie a satului, se bucura, an de an, inca de la debut, prin sprijinul Centrului Judetean de Pastrare, Conservare si de Promovare a Traditiilor (director - D. Stoianof) de prezenta activa a corului «Pastorala» (dirijor - prof. D. Sandulachi), care aduce un plus de farmec si de sublim Bobotezei, la Soveja, participind la slujba religioasa cu raspunsuri la liturghia din biserica, dar si la cea de la izvoarele Dragomirei, cit si prin spectacolul de colinde si cintece traditionale sustinut in fata enoriasilor, in binecunoscuta si mult apreciata maniera artistica de mare tinuta, cu care ne-a obisnuit de multa vreme. Editia din acest an este sponsorizata, alaturi de institutiile amintite, si de SC Forestking Soveja (patron - Xu Fengming), nu o data alaturi de sovejeni la viata lor culturala, spirituala si economica prin gesturi generoase. Aici, la izvoarele Dragomirei, loc de nastere a vesniciei, intre brazii si paltinasii Sovejei, versurile Magdei Isanos, vor rezona cu tulburatoarele frumuseti de la poalele Zboinei, ca o multumire adusa lui Dumnezeu, ca un legamint sfint, trecut catre noua generatie, de a pastra tot mai curat pamintul, apele, muntii, padurile si cimpiile noastre, in acest secol maret si ingrijorator si mult prea deviant: «Doamne, n-am genunchi sa-ti multumesc/ Pentru ape, munti, paduri ce cresc/ Ocrotite-n poala ta albastra/ Toate pentru fericirea noastra.»"


prof. Constantin Macarie,

Scoala cu clasele I-VIII "Stefan cel Mare",

Focsani - Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.