Jurnalism cetatenesc

Troienit cu drag, «de-aduceri-aminte»...

Ziarul de Vrancea
4 ian 2008 678 vizualizări
La noi, romănii, Sfintele sarbatori ale iernii, prilejuite de nasterea Mintuitorului...

"«înalta-te Poezie

Sacra,sus in tarie!

Tot mai departe,mereu

Arzi tu,Luceafar sublim!

Totusi sunetul tau

Vesnic ne-ajunge din hau ,

Dulce il auzim.»

(Geothe - Faust )

La noi, romanii, Sfintele sarbatori ale iernii, prilejuite de nasterea Mintuitorului, culmineaza, la mijloc de ianuarie, cu sarbatoarea nasterii lui Eminescu, «pazitorul Fiintei si Casa Fiintei». Cu fiecare ianuarie, gindul mi-alearga spre Ipotesti, Ierusalimul nostru cel romanesc, pe unde, nu de putine ori, pasii m-au dus din dor de poezie, si-ascult freamatul codrului, leganindu-se «fara ploaie, fara vint» mingii cu privirea «lacul codrilor albastru» acum inghetat «asemeni oglindelor». Si-aud vuietul iernii prin codrii Baisei si-ai Cataramestilor, coborind «natala "¦vilcioara scaldata in cristalul piriului de-argint «cautind pe cerul Ipotestilor amintirea Poetului. Si-ascult, de fiecare data, in somnul hibernal, cadenta raspunsului cu care sufletul nostru intra in rezonanta: «- De ce nu m-as legana/ Daca trece vremea mea ... numai omu-i schimbator/ Pe pamint ratacitor"¦ Numai Poetul ca pasari ce zboara/ Deasupra valurilor/ Trece peste nemarginirea timpului». De-acolo, din «casuta mititica» prin «dulcea mama», «Dumnezeul geniului» l-a sorbit din popor, «cum soarbe soarele un nor de aur din marea de amar», ridicindu-l pe cerul vesniciei noastre, redindu-ni-l cu lumina sa cosmica, pentru vesnicie, sufletului nostru «bintuit de moarte». Fiecare ajungem la Eminescu pe nebanuite si tainice cai, in felul nostru. Si-odata ajunsi la el, ne daruim aceluiasi gind si ritm: «Vreme trece/ Vreme vine». Iar pentru toti, de-atunci, pe mai departe, «buciumul suna cu jale», «peste virfuri trece luna», «imparat slavit e codrul», «luna rasare ca o vatra de jaratec», caci «Dumnezeul verbului romanesc» cuvinta peste toti romanii din lume. Troienit «cu drag de - aduceri - aminte», ne lipim cu fiecare ianuarie timpla de monumentul nepieritor al geniului sau pe care cu litera de aur a latinitatii noastre am scris: «Poetul national», «Poetul nepereche», «omul total», «Luceafarul poeziei romanesti». Si toate, egal Eminescu, cel pentru care «ceresc i-a fost neamul». Amintirile l-or «troieni cu drag», dintr-un ianuarie in altul, adaugindu-ne prin el si prin noi insine, coloanei fara de sfirsit. Si-om cinta in panteonul existentei noastre mioritice, impreuna cu poetul ce i-a urmat geniul: «Ave, Mareea Luminilor, Ave!»


prof. Constantin Macarie,

Scoala cu clasele I-VIII "Stefan cel Mare",

Focsani - Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.