Jurnalism cetatenesc

Si de Craciun trebuie sa pastram un echilibru in bucate

Ramona Nicolae
28 dec 2007 602 vizualizări
consumul in exces al bucatelor traditionale poate avea efecte negative asupra starii de sanatate

In fiecare an, in perioada Craciunului, poate chiar din prima zi, multe persoane ajung la spital din cauza exceselor alimentare. Astfel, bucatele traditionale consumate in aceste zile pot dauna multor persoane, mai ales ca unii au tinut cu strictete postul Craciunului. Odata cu prima masa a Craciunului, organismul se resimte, mai ales daca a fost si menajat de alimentele bogate in grasimi, o buna perioada de timp inainte. Se poate produce astfel un dezechilibru al metabolismului. Specialistii recomanda ca ziua sa fie inceputa cu produse lactate sau cereale, friptura de carne de porc sa fie insotita de legume, fierte sau sub forma de salata, iar masa de seara sa contina neaparat si fructe. Ce au ales vrincenii sa puna pe masa de Craciun puteti citi in rindurile urmatoare:


Cristina Ionescu, 58 ani, pensionar, Odobesti


"Am incercat ca in aceste de Craciun sa gasesc un echilibru in ceea ce am consumat. Si daca iau si in calcul pensia pe care o am, bucatele sint diverse si nu din prea multa carne. Eu am renuntat demult la carnea de porc si consum mai mult de pasare. Avind si unele probleme de sanatate, incerc tot timpul sa maninc echilibrat si fara carne si produse de porc. Nu am avut produse traditionale multe, ci chiar mincaruri obisnuite si in acest an, de Craciun. Multe popoare nu maninca atita carne de porc ca noi, intr-un timp atit de scurt. Ca sa fiu sincera, nu am avut prea multe bucate pe masa de Craciun, pentru ca imi este destul de greu si cu banii."


Marieta Mihai, 49 ani, muncitoare, Focsani


"Acasa, noi am pregatit masa traditionala de Craciun, cu bucatele respective din carne de porc. Am avut pe masa cirnatii, sarmalutele, chiftelutele, piftia, toba, friptura si altele, specifice acestei sarbatori. Cei tineri, care sint sanatosi, se simt bine, cei mai in virsta se simt mai rau, dar depinde si de fiecare cit maninca. Legume linga friptura de porc nu am consumat, dar fructe da. Ele nu au lipsit de pe masa. Inainte am tinut post doar o saptamina. In aceste zile nu am abuzat de mincare, am consumat atit cit trebuie, mai ales daca stii ca ai probleme de sanatate."


Camelia Ilie, 30 ani, controlor calitate, Focsani


"In aceste zile de Craciun am mincat atit cit a trebuit, nu prea mult. Am consumat produse diverse, carne si legume. Am gatit doar o parte din produsele noastre traditionale, iar altele le voi pregati de Revelion. Am incercat sa le echilibrez putin, pentru ca sint prea multe produse pentru aceste sarbatori de iarna care nu sint chiar sanatoase. Nici nu pot minca atita. Unele persoane care au tinut postul Craciunului, acum se simt rau de la atita carne de porc si alte produse specifice."


Nicoleta Rafaila, 40 ani, pensionar, Focsani


"Am avut pe masa bucate traditionale, dar am mincat mai putin, pentru ca m-am gindit in primul rind la sanatate. Daca mincam mult nu prea era bine, asa ca am consumat putin, pentru a nu ajunge la spital. Am mincat insa din toate bucatele preparate. Trebuie sa avem noi in primul rind grija de sanatate. Pe de alta parte, insa, nici din banii pe care ii avem nu poti face prea multe chiar si de Sarbatorile Craciunului."


Niculina Motoc, 50 ani, pensionar, Focsani


"Trebuie si de Craciun sa pastram un echilibru in bucatele pe care le mincam. Cine a facut abuz in aceste zile a ajuns la spital si nu este prea bine. Eu in general nu consum prea multa carne, ci mai multe lactate. Acum, de Craciun, am gustat doar friptura de porc sau anumite produse, dar atit, in nici un caz nu am mincat in exces. In rest, am consumat legume si fructe multe. Vara eu nu consum deloc carne, ci foarte multe fructe, dar iarna nu prea ai incotro, mai maninci si carne, deoarece nu sint atit de multe fructe proaspete. Am fost chiar si acum si mi-am cumparat fructe."


Floricica Iordan, 51 ani, pensionar, Focsani


"Pentru masa de Craciun am pregatit produse traditionale din carnea de porc, dar nu prea multe. In special copiii au mincat, dar nici ei in exces. Am mincat toti multe fructe in aceste zile. Eu si sotul meu am consumat mai putine produse traditionale, pentru ca avem unele probleme de sanatate si nu ne fac prea bine. Am gustat mai mult in comparatie cu anii trecuti, cind mincam poate pe saturate chiar. Am observat ca si copiii nostri nu mai maninca atit de multa carne de porc sau alte preparate traditionale. Consuma mai multe legume, fructe si lactate."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.