Jurnalism cetatenesc

Lipsa de libertate i-a iritat foarte mult pe oameni

Ramona Nicolae
22 dec 2007 638 vizualizări
s-au implinit 18 ani de cind romanii au iesit in strada pentru a se revolta impotriva regimului comunist

S-au implinit 18 ani de la revolutia din decembrie 1989. Si-au pierdut viata atunci, la Bucuresti si Timisoara, peste 1.000 de oameni, majoritatea dintre ei fiind tineri. In toiul acelor evenimente romanii isi pusesera toate sperantele intr-un viitor mai bun. Cei care si-au pierdut viata atunci au facut-o pentru idealurile noastre si pentru o viata mai buna. Au iesit in strada cu gindul ca ne va fi mai bine tuturor. Ce stiu tinerii de astazi despre acele evenimente? Ce a reprezentat revolutia pentru concetatenii nostri si ce si-au dorit ei in urma doboririi regimului comunist? Opiniile interlocutorilor nostri despre acele evenimente si despre acesti 18 ani care au trecut de atunci le puteti citi in rindurile urmatoare:


Laura Cuibotaru, 14 ani, clasa a XI-a, Vitanesti


"Stiu ca 1989 a fost Revolutia. Ceea ce stiu despre evenimentele de atunci cunosc de la parintii mei si apoi de la televizor. A fost presedinte Ceausescu pina in decembrie 1989. Stiu ca au fost multe victime atunci si chiar nu trebuia sa se intimple asa ceva. Ei si-au riscat viata pentru noi, pentru viitorul nostru. Este un gest de admirat. Oamenii atunci s-au saturat ca nu aveau deloc libertate si astfel s-au revoltat. Unii spun totusi ca era mai bine atunci, ca nu murea nimeni de foame, pe cind acum... Romanii nu vroiau decit libertate atunci, de miscare, de exprimare si sa aiba voie sa faca mai multe lucruri, nu doar ce li se impunea."


Cosmin Afloarei, 15 ani, clasa a XI-a, Focsani


"Despre evenimentele de atunci am aflat mai multe de la parintii mei. Stiu ca presedintele de atunci, Ceausescu, a fost un tiran, un nemernic, dupa judecata poporului. A reprezentat un cosmar pentru poporul nostru. Unii spun ca a fost bine pe vremea lui Ceausesscu, dar altii ne spun ca a fost foarte rau. Parerea mea este ca el a vrut sa fie totul ordonat in tara asta, sa nu fie nici o greseala. Cred ca a fost prea exigent si oamenii s-au saturat si de aceea au iesit in strada. Lipsa de libertate i-a iritat foarte mult pe oameni."


Eleonora Tudose, 45 ani, lucrator comercial, Focsani


"Parca au fost ieri evenimentele din 1989, nici nu-mi vine sa cred ca au trecut 18 ani. Nu s-a intimplat nimic bun pentru noi, cei care am fost tineri atunci. Nici nu stim daca sa mai speram macar pentru copiii nostri. Unii regreta regimul lui Ceausescu, altii nu. Depinde de fiecare in parte ce beneficii a avut sau are acum. Da, acum ai ce cumpara, dar nu ai cu ce, iar inainte era invers. Mult mai multi saraci sint astazi. Acum poti pleca de la un loc de munca la altul, poate este mai bine, dar poti ramine si miine fara el. Sint diferente mari de salarizare, pentru unii care poate au aceleasi studii."


Ion Baban, 63 ani, pensionar, Cimpuri


"Au trecut intr-adevar 18 ani de la evenimentele din 1989. Parerea mea este ca nu s-a facut nimic in acesti ani, ci doar s-a stricat ceea ce s-a facut inainte. Nu s-a facut nimic bun in 18 ani. S-a distrus agricultura, industria, tot ceea ce era bun pentru Romania. Nu s-au mai construit nici blocuri pentru tineri, unde sa locuiasca. Indiferent ce partid va fi la putere nu va face nimic bun pentru tara si nu va schimba nimic din ceea ce este acum."


Ecaterina Lica, 69 ani, pensionar, Bucuresti


"Cei 18 ani de la Revolutie au trecut destul de greu pentru noi. Ne-am bucurat atunci ca ne va fi mai bine, dar intre timp am fost si sintem in cotinuare dezamagiti. Noi, cei in virsta, nu sintem neaparat nemultumiti din cauza pensiei, ci pentru ca se fac multe nedreptati. Si inainte erau foarte multe lucruri rele, dar acum sint altele. Atunci nu stiam multe, dar acum da. Am avut multa speranta in 1989, mai ales pentru copiii nostri, nu pentru noi. Imi este mila pentru tinerii care doresc sa plece din tara, si nu vreau sa faca acest lucru, dar se pare ca unii nu au incotro."


Floarea Popescu, 51 ani, contabil, Focsani


"Am trait la intensitate maxima evenimentele din 1989, mai ales cu speranta ca ne va fi mult mai bine acum. Dezamagirea este insa foarte mare. Din zi in zi, tot mai multi romani regreta regimul trecut si, de altfel, ii poti intelege. Atunci, cei mai multi isi permiteau concedii, vacante si alte genuri de petrecere a timpului liber, pe cind acum, putini mai pot oferi copiilor lor un concediu la mare sau la munte. Da, acum se pleaca unde se doreste peste hotare, dar este valabil numai pentru cei cu bani. Intr-adevar sint alte oportunitati pentru cei tineri, dar cred ca de fapt ele sint tot in afara tarii, acolo unde cunostintele lor sint rasplatite cum se cuvine."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.