Jurnalism cetatenesc

Trebuie sa ne facem mici bucurii si sa incercam sa fim fericiti

Ziarul de Vrancea
20 dec 2007 917 vizualizări
in aceste zile, orasul este un furnicar datorita pregatirilor pentru Sarbatorile de Craciun

Craciunul este una din cele mai importante sarbatori religioase, este sarbatorita Nasterea Domnului, prilej de bucurie, pace si liniste spirituala. Este o zi in care daruim si primim multa iubire si caldura sufleteasca. Pentru a intimpina cum se cuvine aceste zile de Craciun, Focsaniul a devenit un mic furnicar. Traditia este ca Sarbatoarea de Craciun sa fie petrecuta acasa, cu familia, in jurul bradului impodobit cit mai frumos. Fiecare dintre noi este preocupat cu pregatirile pentru zilele de sarbatoare. Unii aproape le-au terminat, pe cind altii sint in toi cu ele. Incercam sa ne bucuram atit cum putem, in functie de banii pe care ii avem. Pentru unii a fost un an bun, dar poate pentru multi mai sarac decit precedentul. Cum s-au pregatit vrincenii pentru Sarbatorile de Craciun sau in ce stadiu sint cu ele puteti citi in rindurile urmatoare:


Ioana Tanase, 55 ani, pensionar, Marasesti


"Cumparaturile pentru Sarbatorile Craciunului sint aproape gata. Am luat cadouri pentru familie, iar pentru nepotele jucarii frumoase. Pentru bucatele traditionale am luat carnea si am preparat deja cirnatii si toba, iar mai aproape de Craciun vom gati sarmalutele si alte bucate traditionale. Vom impodobi si bradutul pentru Mos Craciun. Bugetul de anul acesta a fost totusi unul mic, noi fiind la pensie. Acum, la sfirsitul anului, s-au mai marit un pic si a fost mai bine. Din putinul pe care-l avem trebuie sa ne facem mici bucurii si sa incercam sa fim fericiti. Trebuie sa zimbim si cu bune si cu rele."


Eugenia Fetmasu, 60 ani, Dumbraveni


"Eu vin acum de la spital, de unde am luat niste analize. Am facut cumparaturile de Craciun, am rezolvat aproape toate treburile pentru acele zile. Am luat cadouri, am taiat porcul, am preparat produsele traditionale si am facut si curat in urma acestor activitati. In ziua de Ajun vom face mincarea ca sa fie mai proaspata atunci. Cu banii in acest an a fost mai bine, pentru ca anul trecut am avut niste rate de achitat si a fost un pic mai greu. Pensia este si ea buna acum si speram sa fie mai bine la anul."


Angelica Tudor, 39 ani, contabil, Focsani


"In aceste zile fac cumparaturile de sarbatori. Am luat cadouri pentru familie si copii, iar bucatele traditionale le vom primi de la parinti. Ei se pricep la prepararea porcului, iar noi vom face mincarea pentru acele zile de Craciun, adica sarmalutele, racitura si altele. Vom impodobi bradul pentru Mos Craciun care va si veni la noi, mai ales la copii. Anul acesta nu pot spune ca au fost mai multi bani, dar a fost destul de bine. Speram sa fie mai bine anul viitor."


Valentina Tomulescu, 35 ani, com. Popesti


"Nu am terminat cumparaturile pentru aceste sarbatori. Azi am venit si cu alte treburi si astfel am profitat de ocazie pentru a lua cite ceva pentru Craciun. Cumparaturile in acest an sint dupa buget. Brad nu vom impodobi pentru ca nu ne permitem anul acesta. Ne va fi mai greu acum, pentru ca nu mai am serviciu, pe cind anul trecut lucram. Sper ca in 2008 sa imi gasesc un loc de munca, eu fiind asistenta medicala. Produse din porc nu avem pentru ca nu am crescut anul acesta. Vom cumpara putin sa facem ceea ce putem."


Fanuta Anton, 63 ani, pensionar, sat Dragosloveni, com. Dumbraveni


"Am luat cadouri pentru nepotele, atit cit am putut. Pensia este mica si ne rezumam astfel la cit este. Avem porc pe care il vom taia astazi si apoi vom prepara toata ziua preparatele traditionale: cirnati, caltabosi, toba si altele. In preajma Craciunului vom pregati sarmalutele, din foi de vita si varza, asa cum obisnuim in fiecare an, apoi friptura. Pentru mine, anul acesta a fost un pic mai bun decit anul trecut. Au mai crescut pensiile si parca s-a mai simtit la buzunare. Brad nu voi mai impodobi, dar am luat citeva crengute pentru a simti mirosul specific in casa. Asteptam sa vina colindatorii in Ajunul Craciunului, care vor fi mascati si costumati traditional."


Teodora Stancu, 45 ani, lucrator comercial, Focsani


"In aceste zile imi fac cumparaturile pentru Craciun. Pina acum am luat cadourile pentru familie, urmind ca produsele pentru a prepara bucatele sa le cumpar ulterior. Vom face cite ceva din produsele traditionale si vom primi si de la parinti. Zilele de Craciun le vom petrece acasa, in sinul familiei. Anul acesta a fost un an obisnuit din punct de vedere financiar, adica nici cu bani prea multi, dar nici cu prea putini. Incercam sa ne bucuram atit cit putem de aceste sarbatori de iarna, care au un farmec aparte."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.