Jurnalism cetatenesc

Nu trebuie sa tratam ziua de 1 Decembrie ca o zi obisnuita

Ziarul de Vrancea
1 dec 2007 686 vizualizări
azi este Ziua Nationala a Romaniei, ziua Unirii Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romănia

în 1990, 1 decembrie a fost proclamata ziua nationala. Aceasta zi reprezinta aniversarea Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1918, cind s-a votat unirea Transilvaniei cu Romania, moment care marcheaza unirea tuturor romanilor intr-un singur stat si realizarea unitatii statului roman. Marea Unire din 1918 a fost si ramine o pagina importanta a istoriei romanesti. Maretia ei sta in faptul ca desavirsirea unitatii nationale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid, ci este fapta istorica a intregii natiuni romane. Manifestari militare cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei vor avea loc atit in Alba Iulia, cit si in alte orase din tara, dar parada cu elemente tehnice va fi organizata doar in Bucuresti. Ce stiu interlocutorii nostri despre semnificatia acestei zile si cum o vor sarbatori ei, puteti afla din sondajul de mai jos:


Safta Ciumacenco, 66 ani, Focsani


"Eu nu stiu prea multe despre aceasta zi. Nu stiu ce sa spun exact despre 1 Decembrie, dar este o zi insemnata pentru noi, romanii. Nu o sa fac ceva deosebit azi. Altadata, cu ani in urma, cind eram mai tinara petreceam cu colegii sau cu familia pentru ca de la serviciu aveam liber. Gratar nu facem pentru ca acum este post. Este o zi obisnuita acum pentru mine."


Ioana Tichirus, 49 ani, Focsani


"Se sarbatoreste Unirea, cind a luat fiinta statul roman. Eu insa nu prea sarbatoresc aceasta zi prin ceva specific. Am alte treburi azi. Merg la biserica. Nu ma voi uita nici la televizor pentru a urmari manifestarile legate de aceasta zi pentru ca am alte preocupari, iar pe de alta parte, de obicei, nu prea stau in fata televizorului. Doar la stiri ma mai uit din cind in cind."


Vasile Paun, 56 ani, mecanic, Focsani


"Este 1 Decembrie - Ziua Nationala a Romaniei. Avem liber de la serviciu asa ca voi merge la prieteni, la un gratar cu o fripturica si o bere. Nu lasam ziua sa treaca nesarbatorita. Mai ales acum, cind sintem in Uniunea Europeana, nu trebuie sa tratam ziua de 1 Decembrie ca o zi obisnuita. Fiecare o sarbatoreste asa cum poate, cum doreste."


Emilia Girleanu, 50 ani, contabil, Focsani


"Astazi este Ziua Nationala a Romaniei. A fost Unirea de la 1918 la Alba Iulia. In zilele noastre, cred ca sint foarte multi oameni care nu mai stiu exact semnificatia acestei zile. Din cauza grijilor, a locurilor de munca destul de solicitante, a nebuniei dupa bani, sintem foarte preocupati si nici nu ne mai gindim sa sarbatorim in vreun fel aceasta zi. Daca locuiam in Bucuresti sau Alba Iulia, macar participam la ceea ce se organiza acolo. Vor participa insa politicienii nostri, care vin sa-i vada lumea, dar in mod sigur ar da orice sa fie in alta parte decit acolo."


Safta Angheluta, 70 ani, pensionar, Cirligele


"Stiu ce inseamna ziua de 1 decembrie. Este Ziua Nationala a Romaniei, zi a unirii. Aceasta zi o «sarbatoresc» pentru Basescu, ca numai datorita lui este toata aceasta busculada din tara. Face numai scandaluri si voturi uninominale. Ii dedic lui aceasta zi. Stau acasa, ce sa fac in aceasta zi, mai ales la noi in oras? S-au pierdut multe dintre obiceiurile acestei tari. Daca si la noi era marcata prin ceva aceasta zi, participam si eu la evenimentul respectiv."


Gabriel, 25 ani, somer, Galati


"La 1 Decembrie 1918 s-a realizat Unirea Transilvaniei,

Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania la Alba Iulia. Pentru noi, cei obisnuiti, este o zi ca oricare alta. Nu mi-am facut planuri pentru a sarbatori aceasta zi. Probabil ca voi urmari la televizor manifestarile organizate cu aceasta ocazie."


Vasile Pricop, 41 ani, lucrator comercial, Focsani


"Azi se sarbatoreste Unirea, cind a luat fiinta statul roman. Unirea a avut loc la Alba Iulia in anul 1918. Fiind in Focsani, nu o sa sarbatorim prin ceva special aceasta zi. Anul trecut am fost in Bucuresti si am participat, la Arcul de Triumf, la manifestarile prilejuite de 1 Decembrie, unde a venit si Traian Basescu. Mi-a placut foarte mult si mai doresc sa merg sa vad parada militara si tehnica din armata. Le-a placut in mod special si copiilor mei. Ar fi interesant sa putem merge si la Alba Iulia, dar este mai greu pentru ca este foarte departe."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.