Jurnalism cetatenesc

Pamintul cere bani si forta pentru a-l munci

Ziarul de Vrancea
29 nov 2007 604 vizualizări
fermierii vrinceni si-au propus cultivarea cu griu a 22.974 ha si au reusit insamintarea pe 21.023 ha

Lucrarile agricole din judetul nostru, statistic vorbind, arata ca pina in prezent, araturile de toamna pentru insamintari s-au realizat in proportie de 99% din suprafata programata, adica 29.821 ha din 30.083 ha prognozate de producatorii agricoli. Cea mai mare crestere a fost realizata la griu si in unele locuri, potrivit specialistilor, semanatul continua si la aceasta data. Potrivit datelor statistice prezentate de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea, suprafata insamintata cu griu aproape ca s-a dublat fata de anul trecut. Ce au ales sa cultive agricultorii vrinceni in acest an puteti cititi in rindurile urmatoare:


Jinga Tufanoiu, 67 ani, pensionar, Vintileasca


"Eu nu cultiv griu, ci doar porumb. Nu am teren foarte mult pe care sa-l cultiv si cu griu. Avem pamint putin, iar subventia nu a venit, chiar daca am depus tot ce este necesar pentru a beneficia de ea. Sint pensionar si ma ocup de agricultura atit cit imi permite sanatatea si buzunarul, pentru ca pamintul cere si bani si forta pentru a-l munci."


Marita Duta, 65 ani, Soveja


"Eu locuiesc intr-o zona in care nu se poate cultiva griu, porumb, mai nimic de altfel. Nu este o zona decit pentru animale salbatice. In alte parti nu avem teren agricol pe care sa-l putem munci, asa ca ne ocupam mai mult cu cresterea animalelor de curte. Este greu pentru noi ca nu avem pamint pe care sa-l putem cultiva cu diverse si sa mai facem niste bani. Dar de atitia ani ne descurcam cum putem si nu avem ce face."


Costanda Costin, 72 ani, Mircestii Noi


"Noi cultivam pamintul cu de toate. Griul l-am semanat de acum o luna si ceva, cind a fost mai cald. Am mai mult teren agricol, dar griu am semanat doar 25 de ari. Speram sa iasa ceva mai bine anul viitor si sa o ducem un pic mai bine cu banii, deoarece cheltuim mult pentru insamintare si nu prea sintem multumiti de cit cistigam pe urma. Am platit pentru arat, semanat si apoi vom da bani pentru treierat. Este mai usor cu griul pentru ca nu este nevoie de multa munca. La virsta mea nu mai pot prasi si de aceea porumb cultiv mai putin. Ne mai ramine si teren necultivat, pentru ca este greu la virsta mea cu munca."


Dumitra Sava, 74 ani, Mircestii Noi


"Eu nu am semanat griu anul acesta, iar la primavara voi pune porumb, orzoaica sau floarea soarelui. Am un sfert de hectar si cei care lucreaza pamintul cu tractorul pentru a insaminta nu vin pentru suprafete asa de mici, cum am eu, iar vecinii care au teren acolo nu au pus griu. Eu singura nu pot cheltui mult pentru a insaminta. As prefera sa pun griu pentru ca nu as munci asa mult ca la porumb, care trebuie prasit, de exemplu. Imi ramine si pamint nemuncit, dar nu am ce face."


Marioara Maciuca, 40 ani, agricultor, Spulber


"Am pamint pe care l-am cultivat cu griu. De fapt, noi locuim mai sus, la munte, dar avem teren aici, aproape de oras si l-am insamintat cu griu. Acasa am pus porumb ca se face, numai ca anul acesta nu a fost asa de bun in ceea ce priveste recolta. Speram ca anul urmator sa fie mai bun si sa iesim mai bine cu recoltele. Cind este prea multa ploaie, cind nu ploua deloc si este seceta, niciodata nu este bine. Cum o vrea Dumnezeu! La curte mai avem cultivate sfecla si diverse furaje pentru animale. Ne ocupam numai cu agricultura si sintem multumiti de ce realizam in fiecare an. Se poate si mai bine, dar ne multumim si cu cit este acum. Si cu bune si cu rele mergem inainte. Asteptam iarna sa mai crosetam, sa mai impletim in fata televizorului acum, nu doar la gura sobei."


Mariuta Rosca, 49 ani, Dumitresti


"Am pamint pe care-l muncesc si il insamintez cu diverse, dar nu cu griu. Chiar daca cere mai multa munca pamintul cultivat cu porumb, griu nu pot pune pentru ca nu-mi permite locul. Mai am in curte pomi fructiferi, vita de vie si diverse animale de curte. Nu mai am pamint pe altundeva pe care sa-l insamintez cu griu, doar cel din localitatea unde traiesc."


Tudora Avram, 62 ani, pensionar, Focsani


"Eu locuiesc in oras, dar am pamint mostenit de la parintii mei si pe care il cultiv in fiecare an cu griu. Am insamintat si anul acesta, inca din luna octombrie, cind era mai cald. Prefer sa pun griu pentru ca nu necesita multa munca. Nu mai putem munci ca acum zece ani, cind puneam si porumb si floarea soarelui, si de altfel nici nu locuim acolo unde este terenul pentru a-l putea lucra. Nu ies multi bani, dar este bine ca mai putem completa pensia, chiar daca si cheltuim bani pentru diverse lucrari."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.