Jurnalism cetatenesc

Oamenii nu mai sint siguri de cei pe care-i voteaza

Ziarul de Vrancea
28 nov 2007 517 vizualizări
la alegerile parlamentare din 2004 s-au prezentat la urne 57% dintre cetatenii cu drept de vot, iar la europarlamentare 29%

La alegerile pentru Parlamentul European si Referendumul national privind introducerea votului uninominal propus de presedintele Traian Basescu pentru alegerea viitorilor membri ai Parlamentului Romaniei s-a inregistrat cea mai slaba prezenta la urne de dupa Revolutie. Din 1990 si pina astazi, europarlamentarele si referendumul au aratat un dezinteres general al cetatenilor fata de ceea ce promoveaza politicienii nostri sau macar incearca. Daca la alegerile parlamentare din 2004 se prezentau la urne 57% dintre cetatenii cu drept de vot, la europarlamentare procentul acestora abia a atins 29%. Ce parere au cetatenii cu drept de vot despre acest mare absenteism al romanilor de la urne puteti cititi in rindurile urmatoare:


Mihaela Stoleru, 46 ani, vinzatoare, Focsani


"Nu am votat deoarece nu mai am nici un motiv sa o fac. Am mers de atitea ori la vot pina acum, mereu cu speranta ca se va schimba ceva in bine. De aceasta data am ales sa fiu mai linistita si sa ma detasez de aceste batalii politice. Nu face nici un parlamentar sau om politic ceva pentru noi. Despre referendum, nu sint sigur ca este cea mai buna varianta de vot uninominal, cel propus de Traian Basescu. Sint de acord sa nu mai alegem partidul respectiv, urmind ca acesta sa trimita in Parlament pe orice nesimtit care doarme, dar trebuie sa fim mult mai informati cu privire la votul uninominal"


Costinica Alexandru, 45 ani, casnica, Cirligele


"Nu am votat pentru ca nu am fost acasa, dar au votat fiicele mele. Daca eram aici sigur votam. Au fost importante aceste alegeri, dar nu am avut cum sa ajung la vot. Citeva cunostinte am avut si despre votul uninominal propus de Traian Basescu si despre europarlamentare. Nici nu mai stim cu cine sa votam astazi. Procentul prezentei la vot este scazut pentru ca oamenii nu mai sint siguri de cei pe care-i voteaza. Nesiguranta legata de cei pe care i-am ales de atitea ori ne fac sa nu mai mergem sa votam. Dar, pina la urma nu sintem siguri nici de noi."


Marius Popovici, 60 ani, pensionar, Focsani


"Nu am fost sa votez duminica din mai multe motive. In primul rind pentru ca ne-am saturat de ce fac parlamentarii nostri aici in tara pentru noi, ca pentru ei am vazut ce fac. In al doilea rind, pe acele liste au fost nume absolut necunoscute pentru noi, ca sa nu mai spun ca am vazut si la televizor cit de «bine» pregatiti erau cu informatii despre Parlamentul European, unde doreau sa ajunga. Sa se duca acolo si sa se faca de rusine? Pe liste erau putine persoane care aveau o activitate buna si recunoscuta in Parlamentul European."


Iordache Popescu, 75 ani, pensionar, Timboiesti


"Am votat pentru ca eu consider ca trebuie sa ne facem datoria de cetateni ai acestei tari. In schimb, oamenii sint de multe ori dezamagiti de ceea ce se intimpla. Cu toate acestea, eu am ales sa merg la vot. Niciodata pina acum nu m-am gindit sa nu merg sa votez. Trebuie sa ne facem datoria, numai ca cei alesi nu si-o fac pe a lor. Lumea este nemultumita total de cum lucreaza guvernantii nostri. Pe vremuri munceam si aveam ce pune pe masa, pe cind acum marea majoritate munceste cinstit, dar are buzunarele goale. Astazi, guvernantii se bat cu pumnul in piept ca unii sau altii au marit pensiile, cind de fapt, au facut pentru buzunarul lor."


Rela Toader, 30 ani, farmacist, Marasesti


"Am fost duminica sa votez cu speranta ca va fi mai bine. Sper sa se descurce bine in Parlamentul European cei pe care i-am ales. Mi-as dori sa se indrepte lucrurile si la noi, dar ne bazam pe cei alesi. Noi nu avem nici o putere. Lumea nu a fost la vot pentru ca este foarte dezamagita. Nu cred ca din cauza nivelului de informare a fost un procent scazut la vot, ci pentru ca lumea este nemultumita."


Elena Bogza, 45 ani, economist, Focsani


"Nu am mers la vot duminica, chiar daca au fost alegeri importante. Am ales sa nu merg deoarece sint dezamagita pe zi ce trece de ce fac parlamentarii si guvernantii nostri. Se gindesc numai la binele lor, in nici un caz la al nostru. De pensionari isi bat joc, de salariati la fel. Pe de alta parte nici nu prea aveam pe cine sa aleg de pe acele liste pentru europarlamentare. Erau citeva persoane pe care le-as fi votat, dar la partide care nu-mi plac, asa ca nu am votat. In ceea ce priveste referendumul, nu sint sigura ca varianta propusa este cea mai buna."


Tudorita Neacsu, 59 ani, pensionar, Gologanu


"Nu am mers la vot pentru ca m-am saturat de oamenii politici. Nu traim deloc mai bine cum s-a spus. Pina acum am votat mereu, dar de data asta nu am mai dorit."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.