Jurnalism cetatenesc

Cum gestionăm frica la copii

Ziarul de Vrancea
3 apr 2017 1626 vizualizări
Care frică îţi dă cele mai mari bătăi de cap şi de ce? Ce te sperie şi te îngrijorează? Cum te simţi atunci când eşti speriat şi îngrijorat? Ce se întâmplă în mintea şi în corpul tău? Cu cine poţi vorbi despre ce te deranjează? Ce ai spune? Cum te-ar putea ajuta această persoană? Toţi copiii au griji şi frici

Toţi copiii au griji şi frici. Unor copii le este frică de un anumit lucru cum ar fi insectele sau câinii. Iar altor copii le este frică de multe alte lucruri – de la a se pierde până la frica de singurătate. Grijile şi fricile pot părea importante sau neînsemnate. Te pot agasa toată ziua sau doar în anumite momente. Dar mai întâi trebuie să-ţi dai seama care sunt aceste frici şi griji. Aceste frici sunt normale la orice vârstă, chiar şi pentru adulţi. Pe măsură ce oamenii cresc, unele frici pe care le-au avut în copilărie dispar. Spre exemplu, multor copii mici le este frică de întuneric. Le este teamă că ar putea fi monştri în dulap şi astfel devin speriaţi atunci când luminile sunt stinse la culcare. Mulţi copii se sperie atunci când rămân singuri acasă, mai ales dacă sunt la o vârstă la care nu mai au nevoie de bonă. Chiar şi acei copii care încă mai au nevoie de bonă se pot speria atunci când mama sau tatăl lor pleacă. Dar pentru unii, atunci când un părinte părăseşte casa – chiar şi pentru scurt timp – lucrul acesta creează multă teamă şi anxietate. 

Grijile nu dispar, ci se schimbă

Cu toate acestea, copiii mai mari şi adolescenţii au alte griji, cum ar fi: notele, popularitatea, plecatul de acasă, să fie respinşi de alţi copii, găsirea unei slujbe, problemele lumii precum sărăcia, poluarea şi războiul, moartea, găsirea unui prieten/prietene, lucruri înfricoşătoare la televizor sau în apropierea casei, precum crimele şi violenţa. De ce îşi depăşesc oamenii fricile odată cu vârsta? Pentru că învaţă să înțeleagă diferența dintre un pericol real şi ceva ce nu le va face rău în realitate. Învaţă, de asemenea, şi tehnici utile de a fi în siguranţă. 

Carmen Dobre – Psiholog – organizează ateliere de gestionare a fricii, pentru copii cu vârste cuprinse între 4-6 ani, 7-10 ani, 11-14 ani, 15-18 ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.