Jurnalism cetatenesc

Astăzi este Sfântul Nicolae, protectorul copiilor

Ziarul de Vrancea
5 dec 2016 665 vizualizări
Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinţi din calendar, este prăznuit la 6 decembrie. De origine grecească (Nikolaos), numele este format din două cuvinte: nike, „victorie“ (de la nikao, „a invinge“), şi laos, „popor“, putându-se tălmaci prin „obşteasca biruinţă“.

Se ştie despre sărbătoarea Sfântului Nicolae că este una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale iernii. Moş Nicolae este aşteptat cu nerăbdare de către copii, care au datoria ca în seara de ajun să-şi curăţe şi să-şi pregătească ghetuţele, pentru ca moşul Nicolae să le poată umple cu daruri. Există însă şi posibilitatea ca moşul să nu fie întotdeauna darnic dacă copii nu au fost cuminţi în decursul anului, le poate aduce astfel o nuieluşă.

Tradiţia ne spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt facut de Dumnezeu, care stă alături de Părintele ceresc, în stânga lui. Totodată, ştim despre Sfântul Nicolae că e milostiv faţă de săraci, ajută văduvele, orfanii şi dăruieşte bani tuturor oropsiţilor. Sfântul Nicolae este, de asemenea, protector al copiilor, fiind primul moş darnic care le face acestora cadouri odată cu venirea iernii.

Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou. Din bătrâni aflăm faptul că Sfântul Nicolae se mai serbează şi pentru ajutor la boli şi lovituri, dar şi pentru sprijin acordat în orice situaţii. Totodată, în noaptea de Sfântul Nicolae, tradiţiile româneşti vorbesc şi despre ritualuri magice, farmece şi prognosticuri meteorologice. Astfel, se vor pune crenguţe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, ocazie cu care se va afla rodul livezilor din anul ce urmează.

Se spune în tradiţia românească că iarna începe la Sfântul Niculai, când, acesta, trebuie să-şi scuture braba cea albă, cu alte cuvinte, trebuie neapărat să ningă. Dacă totuşi se întâmplă să nu ningă de Sfântul Nicolae, atunci se zice că ar fi întinerit Sfântul Niculai. (ZdV)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.