Jurnalism cetatenesc

Măsuri stricte de autorizare şi verificare a produselor biocide impuse de minister

Dana Lepădatu
23 sep 2016 809 vizualizări
Produsele biocide care se găsesc pe piaţa românească şi au indicaţii de utilizare în unităţi sanitare vor fi supuse la teste de eficacitate în laboratoare acreditate la standarde europene u producătorii şi distribuitorii au 120 de zile pentru îndeplinirea acestei cerinţe

Ministerul Sănătăţii a adoptat o serie de măsuri stricte de autorizare şi verificare a produselor biocide. Potrivit unui comunicat al ministerului, “toate produsele biocide din categoriile TP1 (n.r. produse pentru dezinfecţia tegumentelor) şi TP2 (n.r. produse pentru dezinfecţia suprafeţelor), care se găsesc pe piaţa românească şi au indicaţii de utilizare în unităţi sanitare, vor fi supuse la teste de eficacitate în laboratoare acreditate la standarde europene. Producătorii şi distribuitorii au un termen de 120 de zile pentru îndeplinirea acestei cerinţe”. Testele vor fi efectuate pentru fiecare acţiune declarată a fiecărui produs. “Cu alte cuvinte, dacă un produs biocid are, de exemplu, trei acţiuni diferite (bactericid, sporicid şi virulicid), atunci producătorul/distribuitorul trebuie să prezinte trei buletine de analiză a eficacităţii, unul pentru fiecare acţiune, la Comisia Naţională pentru Produse Biocide”, precizează MS. O măsură nouă luată de minister este aceea potrivit căreia, la intrarea pe piaţă a unui produs biocid nou din categoriile TP1 şi TP2, producătorul/distribuitorul trebuie să prezinte odată cu dosarul de avizare rapoarte de eficacitate realizate în două laboratoare acreditate distincte pentru fiecare acţiune declarată. Ministerul precizează că pentru toate produsele biocide din categoriile TP1 şi TP2 existente pe piaţă, producătorii/distribuitorii au obligaţia de a prezenta la fiecare trei ani două rapoarte de eficacitate realizate în două laboratoare acreditate distincte pentru fiecare acţiune declarată a produsului. Un producător/distribuitor poate pierde avizul de punere pe piaţă a unui produs biocid în următoarele situaţii: la constatarea modificării cantitative sau calitative a substanţei active şi a altor ingrediente din produsul biocid, la nerespectarea obligaţiei de testare în termen de 120 de zile, la nerespectarea obligaţiei de testare recurentă la fiecare trei ani, la constatarea încălcării prevederilor din articolul 95 al Regulamentului Uniunii Europene privind produsele biocide. Toate testările sunt în sarcina producătorilor/distribuitorilor. Documentul conţine şi alte prevederi legate de produse biocide din alte categorii (TP3, TP4, TP5), care nu sunt utilizate în unităţi sanitare", mai arată MS. (D.L.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.