Jurnalism cetatenesc

Spune „te rog” şi „mulţumesc” pentru a da dovadă de educaţie

Iulia DIMA
13 sep 2016 1127 vizualizări
Toate că din ce în ce mai mulţi oameni au studii superioare, educaţia adevărată pare să fie pe cale de dispariţie Dincolo de studiile absolvite, de cărţile citite şi de colecţia de numeroase diplome, educaţia autentică constă în lucrurile simple. Prin depistarea următoarelor principii verosimile poţi identifica oamenii educaţi:

Oamenii educaţi salută întotdeauna
Indiferent că este vorba de colegii de serviciu, de vecini, de femeia care face curăţenie sau de şefi, oamenii care deţin o educaţie adevărată dau „bună ziua”, indiferent de statutul social al celui care trece pe lângă ei.
 
Oamenii educaţi folosesc zilnic cuvintele: „te rog” şi „mulţumesc”
Este atât de uşor să le spui şi chiar fac o foarte mare diferenţă, însă foarte puţini oameni folosesc aceste cuvinte.
 
Oamenii educaţi nu bârfesc alţi oameni
Un om educat nu barfeşte alţi oameni. Discuţiile dintre doi oameni educaţi se vor axa pe idei, principii de viaţă, planuri de viitor, în principiu, despre propria viaţă. Oamenii educaţi îşi văd de viaţa lor şi nu se bagă în viaţa personală a altora.
 
Oamenii educaţi nu cred în valorile materiale
Oamenii educaţi nu pun valorile materiale pe primul loc, chiar dacă există posibilitatea să deţină o situaţie financiară de invidiat. Acest lucru pentru că ei ştiu că alte lucruri contează cu adevărat, precum: familia, prietenii, călătoriile, pasiunile…
 
Oamenii educaţi îşi educă gusturile
Bineînţeles că te poţi naşte cu un talent înnăscut pentru o anumită activitate, dar pentru a excela în acel domeniu ai nevoie de ani de studiu. Nimeni nu s-a născut învăţat, dar este nevoie, de asemenea, de ani de studiu, intuiţie şi analiză. De asemenea, oamenii educaţi conştientizează cand deprind obiceiuri nesănătoase şi fac demersuri pentru a renunţa la ele. Specialiştii spun că e nevoie de aproximativ o lună pentru a scăpa de un obicei.

Oamenii educaţi îşi cultivă pasiunile
Orice simţi că te pasionează, este indicat să încerci să dezvolţi, atât cât poţi de mult. Studiul te va ajuta şi în acest sens, iar încrederea în propriile forţe va creşte uimitor.

Oamenii educaţi nu sunt ostentativi
Orice situaţie materială ar avea, oamenii educaţi duc o viaţă simplă, confortabilă, nefiind ostentativi pentru că nu au de ce. Aceştia preferă să-şi investească resursele în obiecte de artă, călătorii, etc. (Iulia DIMA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.