Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
28 aug 2016 670 vizualizări
Istoria zilei de 29 august

1261: Urban al IV-lea devine papă, ultimul care ajunge papă fără să fi fost mai întâi cardinal.
1526: Armata otomană condusă de Soliman Magnificul l-a învins şi l-a ucis pe regele Ludovic al II-lea în Bătălia de la Mohács, transformând partea centrală a Regatului Ungariei în paşalâc.
1533: Francisco Pizarro îl execută pe Atahuallpa, al treisprezecelea şi ultimul împărat al incaşilor.
1541: Forţele otomane capturează Buda, capitala Regatului Ungariei.
1619: S-a născut Baptiste Colbert, om politic ce a deţinut mai multe funcţii în timpul regelui Ludovic al XIV-lea, printre care şi aceea de controlor general al finanţelor; datorită politicii fiscale aplicate, a reuşit să consolideze puterea economică a Franţei, astfel încât, datorită lui, regele a devenit unul dintre cei mai puternici monarhi.
1751: În pivniţa Castelului Heidelberg se finalizează construcţia celui mai mare butoi de vin din lume. Acesta poate stoca 221.726 de litri de vin.
1782: Cuirasat-ul britanic HMS Royal George s-a scufundat în timp ce era ancorat la Portsmouth, în timpul lucrărilor de rutină de întreţinere. Între 800 şi 950 de persoane s-au înecat, inclusiv vice-amiralul Richard Kempenfelt şi un număr mare de copii şi femei. A fost unul dintre cele mai grave dezastre maritime pe timp de pace din istoria Marinei Regale.
1831: Britanicul Michael Faraday a descoperit inducţia magnetică.
1842: Primul Război al Opiului s-a încheiat prin semnarea tratatului de la Nanking prin care dinastia Qing a acordat privilegii comerciale europenilor şi a cedat Regatului Unit insula Hong Kong.
1885: Germanul Gottlieb Daimler a brevetat motocicleta.
1907: Podul Quebec se prăbuşeşte în timpul construirii, omorând 75 de muncitori.
1936: În urma presiunilor cercurilor guvernamentale din Germania şi Italia, Nicolae Titulescu este înlăturat de la conducerea Ministerului de Externe al României.
1944: Delegaţia României pleacă la Moscova, pentru încheierea armistiţiului cu Naţiunile Unite.
1949: Uniunea Sovietică testează prima sa bombă atomică la Semipalatinsk, Kazakhstan.
1958: S-a născut Michael Jackson, supranumit „Regele muzicii pop”, renumit cantăreţ american, care a adus contribuţii importante muzicii, dansului şi modei. Recunoscut ca fiind cel mai de succes artist din toate timpurile, Michael  a fost fondator al Fundaţiei “Heal the World”, prin care a donat peste 300 milioane de dolari.
1965: Nava spaţială Gemini V având la bord astronomii americani Gordon Cooper şi Pete Conrad se întoarce pe Pământ, aterizând în Oceanul Atlantic, după un record de opt zile în spaţiu şi 120 de orbite ale Pământului.
1966: Beatles efectuează ultimul lor concert în faţa fanilor, la Candlestick Park în San Francisco, SUA.
1968: La Oslo, Prinţul Harald al Norvegiei se căsătoreşte cu Sonja Haraldsen, fiica unui negustor de haine.
1991: Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice suspendă toate activităţile Partidului Comunist Sovietic.
2003: Ayatollahul Mohammed Sayed Baqir al-Hakim, liderul musulman şiit din Irak, este asasinat într-un atac terorist, împreună cu aproape 100 de credincioşi, lângă o moschee din Najaf.
2005: Apele umflate de Uraganul Katrina s-au revărsat peste digurile din preajma oraşului New Orleans, inundând 80% din acest oraş şi din zonele suburbane din jurul acestuia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.