Jurnalism cetatenesc

Astăzi s-a născut Raymonde de Laroche, prima femeie pilot din lume

Dana Lepădatu
21 aug 2016 1136 vizualizări
Elise Raymonde Deroche a fost prima femeie din lume care a obţinut o licenţă de pilot de avion. Tanără şi frumoasă artistă de teatru, baroana Raymonde de Laroche a făcut şcoala de pilotaj pe câmpul de la Chalons, pe un biplan „Voision”.

 În 8 martie 1910 îşi ia brevetul de pilot aviator nr. 36, la Aeroclubul Franţei. Înaintea ei numai 35 de bărbaţi din lume aveau acest document atât de apreciat. Pe atunci zburătorii erau idolii mulţimii, cu atat mai mult o aviatoare. Deşi cariera sa nu a debutat în aviaţie, ci în lumea artistică, Elise Raymonde Deroche a avut mereu o slăbiciune pentru sport. Pasiunea tinerei Raymonde de Laroche (nume de scenă pe care l-a folosit ca actriţă şi cu care a devenit cunoscută mai tarziu) pentru aviaţie a fost inspirată de demonstraţiile de zbor cu decolare ale lui Wilbur Wright, care au avut loc în 1908 la Paris. În 1909 Raymonde de Laroche a apelat la prietenul ei aviator şi constructor de avioane Charles Voisin să o instruiască în zbor. Avand în vedere că avionul pe care făcea practiceă avea doar un singur loc, a trebuit să piloteze singură avionul, primind instrucţiuni de la sol. O dată primit libretul de aviator, Raymonde de Laroche a participat la reuniuni de aviaţie de la Heliopolis - Egipt şi Sankt Petersburg, Budapesta şi Rouen. În timpul spectacolului de la Sankt Petersburg, tanăra a fost felicitată personal de către Ţarul Nicolae al II-lea. Trei ani mai tarziu, pe 25 noiembrie, a caştigat Cupa Feminia pentru un zbor fără oprire pe distanţe lungi, care a durat peste 4 ore. În timpul Primului Război Mondial, zborul era considerat prea periculos pentru femei, aşa încat ea a servit ca şofer militar, transportand ofiţeri în zonele de război. În iunie 1919 de Laroche a stabilit două recorduri pentru femei: unul de altitudine de 4.800 metri şi unul de distanţă de 323 km. Raymonde de Laroche aspira să devină prima femeie pilot profesionist de testare. Pe 18 iulie 1919 a decolat cu un avion experimental, care însă i-a fost fatal. În memoria sa, francezii i-au construit pe aeroportul Le Bourget o statuie. (Dana LEPĂDATU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.