Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
11 aug 2016 547 vizualizări
Istoria zilei de 12 august

490 î.Hr.: Victoria grecilor asupra perşilor în Bătălia de la Marathon; atenienii conduşi de Miltiade au înfrânt armata persană trimisă de Darius I.
1099: Prima cruciadă s-a încheiat odată cu bătălia de la Ascalon şi cu retragerea forţelor fatimide în Egipt. Prima cruciadă a fost iniţiată în 1095 de către Papa Urban al II-lea, pentru a recâştiga controlul asupra Ierusalimului şi a Ţării Sfinte, stăpânite în acel moment de musulmani.
1816: S-a născut Ion Ghica (d. 1897), personalitate marcantă a celei de-a doua jumătăţi a secolului al XIXlea. Economist, matematician, scriitor,  pedagog, diplomat şi om politic, Ion Ghica a fost de cinci ori prim-ministru în guvernele Romaniei.
1857: Sub presiunea celorlalte puteri europene, Poarta Otomană a ordonat anularea alegerilor pentru Adunarea ad-hoc a Moldovei. Noile alegeri au dat câştig de cauză unioniştilor.
1883: Ultimul Quagga a murit într-o grădină zoologică din Amsterdam. Quagga este o subspecie dispărută de zebră, care a trăit în Africa de Sud. Mult timp a fost considerată o specie distinctă, dar studiile genetice recente au arătat că ar fi o subspecie a zebrei. Numele ei provine de la onomatopeea ei şi care sună ca "kwahaah".
1908: Primul model al maşinii Ford "T" a ieşit pe porţile uzinei din Detroit.
1933: A murit Alexandru Philippide, lingvist şi filolog român (n. 1859) Membru al Academiei Române şi profesor universitar, este considerat întemeietorul şcolii lingvistice ieşene.
1949: 18 state au semnat Convenţiile de la Geneva. Convenţiile de la Geneva reprezintă ansamblul a patru tratate care stabilesc standardele dreptului internaţional în ceea ce priveşte problemele umanitare. Aceste tratate se referă în principal la tratamentul necombatanţilor şi prizonierilor de război.
1955: A murit Thomas Mann, scriitor german, laureat al Premiului Nobel (n. 1875), unul dintre marii scriitori ai secolului XX. A scris opt romane, peste treizeci de povestiri, o dramă epică şi numeroase eseuri. Faima i-au statornicit-o cele patru romane mult cunoscute, Casa Buddenbrook, Muntele vrăjit, Iosif şi fraţii săi şi Doctor Faustus.
1981: Primul calculator personal IBM, IBM 5150, intră pe piaţă. Este versiunea originală şi precursoare a tuturor platformelor compatible PC de astăzi, fiind creat de către o echipă de ingineri şi designeri sub conducerea lui Don Estridge la IBM Entry Systems Division din Boca Raton, Florida.
2000: Submarinul nuclear rusesc Kursk a explodat şi s-a scufundat  în Marea Barents în timpul unui exerciţiu militar. Echipajul, în număr de 118 oameni, au fost declaraţi decedaţi. După ridicarea la suprafaţă, 115 cadavre au fost identificate, rămaşiţele a trei persoane (doi marinati şi un civil) nu au fost găsite.
2012: Ceremonia de închidere a Jocurile Olimpice de la Londra. România a participat la Londra cu o delegaţie de 105 sportivi care au concurat la 15 sporturi. România a obţinut două medalii de aur, patru medalii de argint şi două de bronz. Focşăneanul Alin George Moldoveanu a caştigat medalia de aur la categoria „puşcă cu aer comprimat 10 m”. La Olimpiada din acest an din Brazilia, Alin Moldoveanu nu a reuşit să egaleze performanţa de la Londra, ratand calificarea în finală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.