Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
26 iul 2016 512 vizualizări
Istoria zilei de 27 iulie

Cercetătorii din Toronto anunţă descoperirea insulinei, ignorand meritele romanului Paulescu
În 1922, cercetătorii de la Universitatea din Toronto conduşi de biochimistul Frederick Banting anunţă descoperirea insulinei. Însă medicul roman Nicolae Constantin Paulescu a contribuit la descoperirea hormonului antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai târziu insulină. Descoperirea lui a precedat cu 8-10 luni anunţarea de către Fr. Grant Banting şi Ch. Herbert Best din a descoperirii insulinei. Bazându-se pe o traducere incorectă a textului articolelor publicate de Paulescu, Banting şi Best neagă influenţa rezultatelor la care ajunsese profesorul Paulescu şi afirmă că deşi Paulescu a demostrat eficacitatea extrasului pancreatic în a reduce cantitatea zahărului sau a ureei din sânge a animalelor diabetice, el ar fi declarat că injecţiile nu ar avea efect. Comitetul de acordare a Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din anul 1923 îi recompensează pe Frederick G. Banting şi John Macleod pentru demonstrarea primului tratament eficace pentru diabet la om. Mai tarziu, în 1969, profesorul A.W.K. Tiselius, vicepresedinte al Fundaţiei Nobel, recunoaşte meritele lui Nicolae Paulescu în descoperirea tratamentului antidiabetic, exprimându-şi speranţa că „opera de pionerat” a lui Paulescu va fi elogiată cum se cuvine de forurile ştiinţifice internaţionale. Insulina este cel mai important hormon în metabolismul glucidelor, contribuind în primul rând la micşorarea concentraţiei glucozei în sânge. Aceasta măreşte permeabilitatea membranei celulare pentru glucoză.

lte evenimente care au marcat ziua de 27iulie

1656: Baruch Spinoza a fost exclus din Sinagogă. Baruch Spinoza a fost un renumit filosof evreu olandez, unul din reprezentanţii panteismului în timpurile moderne. Gândirea lui a fost influenţată de scrierile lui Thomas Hobbes şi René Descartes, însă, spre deosebire de concepţia dualistă a acestuia din urmă, Spinoza a avut o reprezentare monistă a lumii, întreaga existenţă reducându-se la ceea ce el a numit "Substanţă".
1793: Robespierre intră în Comitetul Salvării Publice şi devine conducătorul acestuia. Va organiza un regim de teroare urmărind să realizeze idealul său de democraţie bazat pe virtute: „fără virtute teroarea este înspăimântătoare, fără teroare virtutea este neputincioasă".
1794: Lovitură de stat în Franţa, 9 Thermidor, anul II al Revoluţiei; Robespierre şi colaboratorii săi sunt arestaţi; revoluţia democratică ia sfârşit; începe guvernarea Convenţiei thermidoriene.
1830: Începutul celor „Trei zile glorioase" ale Revoluţiei din 1830; largi pături ale populaţiei pariziene s-au ridicat împotriva domniei lui Carol al X-lea, silindu-l să abdice. I-a urmat la tron Ludovic Philip d'Orleans (1830-1848 - „Monarhia din iulie").
1877: Divizia 4 – Infanterie, comandată de colonelul Alexandru Anghelescu, începe deplasarea spre frontul din faţa Plevnei.
1880: Trupele britanice sunt învinse de către afganii conduşi de Mohammed Ayub Khan în bătălia de la Maiwand în al Doilea Război Anglo-Afgan.
1930: România a concesionat serviciul naţional de telefoane companiei americane „International Telephone and Telegraph Corp."
1956: România devine membru al Organizatiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, ştiinţă şi Cultură (UNESCO), fondată în1945.
1974: Afacerea Watergate: Camera Reprezentanţilor a SUA decide punerea sub acuzare a preşedintelui Nixon.
1990: Parlamentul României a hotărât ca 1 decembrie să devină sărbătoare naţională.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.