Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
13 iun 2016 532 vizualizări
Istoria zilei de 14 iunie

1574: Ioan Vodă cel Viteaz este înfrânt şi apoi ucis de turci la Reuşeni.

 

1800: Bătălia de la Marengo. Armata austriacă a fost înfrântă de armata franceză comandată de Napoleon I, împărat al Franţei (1804-1814 şi 1815).

 

1848: Unirea guvernelor constituite la Islaz şi Bucureşti şi formarea Guvernului provizoriu al Revoluţiei de la 1848.

 

1880: România şi Statele Unite ale Americii au stabilit relaţii diplomatice, la nivel de agenţie diplomatică, pentru ca două luni mai târziu acestea să fie ridicate la nivel de legaţie. Relaţiile diplomatice au fost întrerupte la 12 decembrie 1941 şi au fost reluate, la 7 februarie 1946, la nivel de legaţie. La 1 iunie 1964, relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost ridicate la nivel de ambasadă.

 

1900: Hawaii devine teritoriu al Statelor Unite.

 

1905: Răscoala marinarilor de pe crucişătorul „Potemkin” (14-24).

 

1935: În portul Constanţa soseşte vasul "Prinţesa Maria" cu rămăşiţele pământeşti ale lui Dimitrie Cantemir şi cu câteva arhive din Tezaurul României care a fost trimis la Moscova în timpul Primului Război Mondial. Arhivele au constat în registrele contabile ale unor bănci, state de servicii ale funcţionarilor Ministerului Agriculturii, bancnote româneşti tipărite în 1917 la Moscova şi nici un document istoric.

 

1936: S-a născut actorul Cornel Coman (din filmografie: “Dragostea

 

începe vineri”, “Pădurea nebună”) (m. 16.01.1981)

 

1967: China testează prima sa bombă cu hidrogen.

 

1982: Forţele militare argentiniene s-au predat unităţilor britanice din Insulele Falkland.

 

1985: semnarea Tratatului de la Schengen, privitor la suprimarea controalelor la frontierele europene.

1990: Are loc - “A treia mineriadă”. La chemarea lui Ion Iliescu, ales preşedinte al României la 20.05.1990, au sosit la Bucureşti peste 10.000 de mineri din Valea Jiului pentru a sprijini autorităţile în conflictul cu manifestanţii din Piaţa Universităţii; momentul, urmărit cu indignare de opinia publică internaţională, a însemnat pierderea încrederii şi simpatiei Occidentului, pe care România le câştigase prin Revoluţia din decembrie 1989. Pe lângă sutele de răniţi, au existat morţi, dispăruţi, arestări fără mandate. Tragică a fost şi lipsa de reacţie a societăţii civile româneşti: peste 6 zile, la 20 iunie 1990, Ion Iliescu rostea jurământul de învestitură: “…Jur să respect legile ţării, să apăr democraţia şi libertăţile fundamentale ale omului…” Minerii au atacat sediile partidelor din opoziţie, lideri ai acestora, facultăţi, studenţi (14-15 iunie 1990).

 

1991: La intrarea în Parcul Libertăţii din Bucureşti a fost ridicată o cruce în memoria victimelor din 13-15 iunie 1990.

 

2004: Miniştrii Afacerilor Externe din statele membre ale UE au aprobat, la Luxemburg, cadrul politico-juridic necesar creării primei Agenţii europene pentru armament.

 

2005: Salvamontistul sibian Teodor Tulpan, cel de-al doilea român care a ajuns pe Everest, începe expediţia pe cel mai înalt vârf din Peru, Huascaran.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.