Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
1 iun 2016 528 vizualizări
Istoria zilei de 2 iunie

576: Benedict I devine papă.
657: Eugen I devine papă.
1247: Diploma Cavalerilor Ioaniţi semnala existenţa formaţiunilor politice româneşti, conduse de voievozii Litovoi şi Seneslau.
1740: S-a născut scriitorul Donatien-Alphonse François, Marchiz de Sade, autor prolific de povestiri, piese de teatru şi romane considerate imorale în epoca sa. Numele său a intrat în terminologia psihiatrică - sadism.
1816: S-a născut C.A. Rosetti, om politic liberal, ziarist şi fruntaş al Revoluţiei de la 1848.
1821: S-a născut Ion C. Brătianu, personalitate a vieţii politice româneşti. A pus bazele Partidului Naţional Liberal (1875), pe care l-a condus până la sfârşitul vieţii şi a contribuit decisiv la aducerea În ţară a principelui Carol I de Hohenzollern.
1835: Se naşte Papa Pius al X-lea.
1880: Guvernul SUA recunoaşte independenţa de stat a României.
1882: S-a născut mareşalul Ion Antonescu. A fost militar şi politician român, prim ministru al României şi "Conducătorul Statului" în perioada celui de-al Doilea Război Mondial - septembrie 1940 - august 1944. Antonescu a decis intrarea României în cel de al Doilea Război Mondial de partea puterilor Axei.
1882: S-a constituit Biroul Geologic, cu scopul întocmirii unei hărţi geologice a României, sub direcţia lui Gregoriu ştefănescu.
1882: A încetat din viaţă Giuseppe Garibaldi, general şi om politic, unul din conducătorii luptei pentru eliberarea şi unificarea naţională a Italiei.
1896: Guglielmo Marconi primeşte patentul pentru noua sa invenţie: radioul.
1897: Mark Twain, răspunde zvonurilor privind moartea sa, spunând în „New York Journal": „ştirea despre moartea mea a fost o exagerare".
1918: Black Sunday („Duminica neagră”), când au fost scufundate 6 nave americane, de către submarinul german U 151.
1924: Congresul din SUA le-a garantat amerindienilor cetăţenia americană.
1945: Poetul Radu Gyr rosteşte memorabilul „ultim cuvant" în faţa Tribunalului Poporului. În el arată, printre altele, şi inconsistenţa acuzaţiilor de antisemitism aduse Mişcării Legionare, el Însuşi fiind fondatorul teatrului Evreiesc de Stat.
1946: Italia a fost proclamată Republică.
1949: A încetat din viaţă Radu R. Rosetti, general, istoric, director al Bibliotecii Academiei Române.
1952: Începe guvernarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.
1953: Ceremonia de Încoronare a Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord (la Westminster).
1979: A avut loc prima vizită a unui Papă într-o ţară comunistă, vizita Papei Ioan Paul al II-lea În Polonia, ţara sa natală.
2003: De la cosmodromul kazah Baikonur se lansează sonda spaţială Mars Express.
2008: Actorul şi regizorul american Mel Ferrer, cel care a fost soţul actriţei Audrey Hepburn, a murit. Ferrer, născut În 1917, În New Jersey, dintr-un tată cubanez şi o mamă americană, a debutat pe Broadway În 1938. Şi-a făcut studiile la Universitatea Princeton, a fost jurnalist, scriitor, realizator de radio şi televiziune.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.