Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
25 apr 2016 522 vizualizări
Istoria zilei de 26 aprilie

1731: A murit Daniel Defoe, scriitor britanic (n.1660).  Jurnalist şi scriitor  englez, Defoe este celebru prin romanul „Robinson Crusoe” (1719), o poveste despre un om naufragiat care a rămas singur pe o insulă. Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez.
1775: În urma convenţiei încheiate între Imperiul Otoman şi Austria, Bucovina intră în componenţa Imperiului Habsburgic.
1877: Ca urmare a bombardării oraşelor româneşti de la Dunăre de către artileria turcă, armata română deschide focul asupra Vidinului.
1902: S–a înfiinţat "Fotbal Club Timişoara". Peste câţiva ani se va transforma în Clubul Atletic Timişoara.
1913: A fost semnat, la Petersburg, un protocol prin care Bulgaria a cedat României oraşul Silistra şi câteva mici teritorii în sudul Dobrogei (26 aprile/9 mai).
1925: Paul von Hindenburg îl învinge pe Wilhelm Marx în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale germane şi devine primul şef de stat al Republicii de la Weimar ales direct.
1931: New York, a avut loc prima emisiune televizată, experimental: protagonista emisiunii a fost actriţa Fay Marbe.
1933: S-a înfiinţat Gestapo, poliţia secretă a Germaniei naziste. Gestapo s-a aflat în subordinea SS-ului şi împreună cu aparatul de informaţii numit Sicherheitsdienst, a fost încorporat în 1939 în RSHA (Departamentul IV). Uniformele gestapoului erau negre. În fiecare lagăr de concentrare  sau exterminare exista o secţie a gestapoului, numită oficial Politische Abteilung(„secţia politică”). Activând ca o instituţie inchizitorială, a fost responsabilă de moartea a mii de oameni. La Procesul de la Nürnberg a fost declarată organizaţie criminală de către tribunalele militare aliate.
1945: A fost adoptată Carta Naţiunilor Unite, tratat care înfinţează organizaţia internaţională numită Organizaţia Naţiunilor Unite. Carta a intrat în vigoare la data de 24 octombrie 1945, după ce a fost ratificat de către cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate: Republica China (mai târziu înlocuită cu Republica Populară Chineză),Franţa, Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (mai târziu înlocuită de Federaţia Rusă), Regatul Unit, şi Statele Unite şi de majoritatea celorlalte state semnatare. Ca o cartă, acesta este un tratat constitutiv, prin care toţi membrii sunt parte. Mai mult, Carta declară că obligaţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite prevalează asupra tuturor celorlalte obligaţii din alte tratate. Cele mai multe ţări din lume au ratificat Carta. O excepţie notabilă este Sfântul Scaun, care a ales să rămână permanent în stare de observator şi, prin urmare, nu este un semnatar al Cartei.
1976: Decernarea premiului "Pomme d'or" al Federaţiei internaţionale a ziariştilor şi scriitorilor de turism (FIJET), zonei turistice Bucovina din România.
1986: S–a produs accidentul de la Centrala Nucleară de la Cernobîl, aflată la 200 km de Kiev. Accidentul  s-a produs la ora 01:23 noaptea, şi s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor deprecipitaţii radioactive s-a îndreptat spre părţile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei şi părţile estice ale Americii de Nord. Suprafeţe mari din Ucraina, Belarus şi Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60% din precipitaţiile radioactive cad în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale. Accidentul a pus în discuţie grija pentru siguranţa industriei sovietice de energie nucleară, încetinind extinderea ei pentru mulţi ani şi impunând guvernului sovietic să devină mai puţin secretos.
2005: Răpitorii celor trei jurnalişti români au prelungit pînă pe 27 aprilie, la ora 18.00, ultimatumul dat autorităţilor. Pe 22 aprilie 2005 postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o înregistrare cu cei trei jurnalişti români răpiţi în Irak, postul susţinând că răpitorii cer retragerea trupelor române din Irak în patru zile, altfel vor ucide ostaticii.
 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.