Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
17 apr 2016 598 vizualizări
Istoria zilei de 18 aprilie

1480: S-a născut Lucrezia Borgia, fiica papei Alexandru al VI-lea (d. 1519). Familia Lucreţiei a servit ulterior drept model lui Niccolò Machiavelli, care a descris acţiunile politice dure şi corupţia sexuală despre care se crede că erau caracteristice papalităţii renascentiste. Lucreţia a fost descrisă ca o femeie fatală, rol în care a apărut în numeroase lucrări de artă, romane şi filme. Se ştie puţin despre Lucreţia ca personaj istoric. Complicitatea sa în maşinaţiunile politice ale tatălui şi ale fraţilor săi nu poate fi clarificată. Cu certitudine, familia i-a aranjat mai multe căsătorii cu oameni importanţi şi puternici, cu scopul de a-şi satisface ambiţiile politice. Lucreţia a fost căsătorită cu Giovanni Sforza, Alfonso de Aragon (duce de Bisceglie) şi cu Alfonso d'Este (duce de Ferrara). Conform tradiţiei, Alfonso de Aragon era fiul nelegitim al regelui Neapolelui şi Cesare ar fi aranjat asasinarea sa după ce relaţia cu el şi-a pierdut utilitatea politică.
1506: Începe construcţia bazilicii Sfântul Petru din Roma sub domnia lui Iulius al II-lea. Edificiul, lung de 186 metri, înălţimea cupolei de 119 metri, şi cu o suprafaţă totală de peste 15.000 m², este cea mai mare biserică din lume. Bazilica Sfântul Petru este una din cele patru bazilici patriarhale din Roma, alături de Bazilica San Giovanni in Laterano, Bazilica Santa Maria Maggiore şi Bazilica Sfântul Paul din afara zidurilor.
1922: România a semnat, alături de alte state, o notă adresată Germaniei, prin care protesta împotriva semnării Tratatului de la Rapallo, din 16 aprilie 1922, care încălca prevederile Tratatului de la Versailles.
1951: A fost înfiinţată Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), primul pas către viitoarea Uniune Europeană. CECO a fost fondată prin Tratatul de la Paris, de Franţa, Germania de Vest, Italia, Belgia, Luxemburg şi Olanda pentru a partaja resursele de oţel şi cărbune ale statelor membre, prevenind astfel un nou război european. A reprezentat aplicarea unui plan dezvoltat de economistul francez Jean Monnet, făcut public de ministrul de externe francez Robert Schuman. A fost promovat intens de Statele Unite. CECO a devenit fundaţia pentru Comunitatea Economică Europeană (redenumită ulterior Comunitatea Europeană şi în final Uniunea Europeană prin Tratatul de la Maastricht) .
1955: A murit Albert Einstein, fizician german, laureat al Premiului Nobel (n. 1879) Albert Einstein, fizician teoretician de etnie evreiască, s-a născut în Germania, apatrid din 1896, elveţian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american în 1940, profesor universitar la Berlin şi Princeton. A fost autorul teoriei relativităţii şi unul dintre cei mai străluciţi oameni de ştiinţă ai omenirii. În 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.
1966: Mao Zedung lansează conceptul de Marea Revoluţie Culturală Proletară. China intră într-o fază de haos şi teroare.
1994: A fost adoptată Legea impozitului pe venitul agricol. Impozitul este o prelevare obligatorie şi gratuită, efectuată de către stat asupra resurselor sau bunurilor individuale sau ale colectivităţilor şi plătită în bani.
2001: Camera Deputaţilor din România a adoptat textul legii privind accesul liber la informaţiile de interes public.
2007: Google a lansat un instrument pentru protecţia drepturilor de autor, denumit „Claim your content”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.