Jurnalism cetatenesc

Ziua Mondială a Meteorologiei

Ziarul de Vrancea
22 mar 2016 711 vizualizări
Administraţia Naţională de Meteorologie sărbătoreşte Ziua Mondială a Meteorologiei în fiecare an pe 23 martie

Ziua mondială a meteorologiei (World Meteorological Day) se marchează din 1961 şi reprezintă intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenţiei ONU care a transformat vechea Organizaţie Meteorologică Internaţională într-o organizaţie interguvernamentală, cunoscută sub numele de Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM). În 1951, aceasta a devenit agenţie specializată a ONU pentru meteorologie, hidrologie operaţională şi ştiinţe conexe geofizice. Cu acest prilej, Petteri Taalas, secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, a declarat în cadrul unui mesaj intitulat  “MAI CALD, MAI USCAT, MAI UMED: Să PRIVIM VIITORUL ÎN FAţă”: „Schimbările climatice afectează mediul nostru natural şi antropic. Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, la fel şi temperatura din atmosfera inferioară şi cea a oceanelor. În prezent, Terra este deja cu 1 grad Celsius mai caldă decât la începutul secolului XX. Comunitatea internaţională a recunoscut în mod unanim necesitatea întreprinderii de acţiuni îndrăzneţe. Anul trecut, guvernele au adoptat Acordul de la Paris pentru a menţine creşterea temperaturii medii globale în limita a mai puţin de două grade Celsius faţă de nivelul din perioada pre-industrială şi pentru a continua eforturile de limitare a creşterii temperaturii cu cel mult 1,5 grade Celsius. Acesta este un angajament ambiţios, iar planurile naţionale adoptate până în prezent ar putea să nu fie suficiente pentru evitarea unei creşteri de 3 grade Celsius. Totuşi, dispunem de cunoştinţele şi de uneltele necesare pentru a face faţă viitorului". Misiunea fundamentală a Organizaţiei Meteorologice Mondiale este de a sprijini ţările lumii în furnizarea de servicii meteorologice și hidrologice, de a proteja viaţa și proprietatea de dezastre naturale legate de vreme, climă și apă, de a proteja mediul, precum și de a contribui la dezvoltarea durabilă. Acest lucru nu se poate întâmpla fără observaţiile, cercetarea și operaţiunile necesare care dezvoltă înţelegerea și cunoașterea vremii și a climei. (Z. V.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.