Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
16 mar 2016 502 vizualizări
Istoria zilei de 17 martie

45 î.Hr.: În ultima sa victorie, Iulius Caesar învinge forţele lui Pompei, conduse de Titus Labienus şi Pompei cel Tânăr, în bătălia de la Munda.
1756: La New York este celebrată pentru prima dată Ziua Sfântului Patriciu (St. Patrick's Day). Sfântul Patrick, sfântul patron al Irlandei şi Islandei este considerat evanghelizatorul Irlandei.
1819: S-a născut Alecu Russo, ideolog al generaţiei de la 1848. Este autorul volumului “Cântarea României”, tipărit anonim; fără a revendica vreodată explicit această operă, a furnizat unul dintre cele mai cunoscute litigii de paternitate literară din istoria literaturii române (m.05.02.1859)
1853: A murit Christian Doppler, om de ştiinţă austriac care a descoperit efectul “Doppler”, de modificare a frecvenţei aparente a unui sunet a cărui sursă se mişcă spre receptor.
1861: Italia: Statele peninsulei şi Cele două Sicilii au fost unite de regele Victor Emmanuel II.
1866: A început să funcţioneze Banca României, creată prin transformarea Băncii Imperiului Otoman sub numele de “Bank of Roumania”. Primul preşedinte al Consiliului de administraţie a fost Ion Ghica.
Un incident care a inspirit unul dintre tablourile lui Van Gogh, “Autoportret cu urechea tăiată” a fost fructul unui moment de nebunie a autorului.

1901: Cele 71 de tablouri ale pictorului olandez Vincent van Gogh expuse la galeria Bernheim-Jeune din Paris la 11 ani de la moartea sa au creat senzaţie. Van Gogh a fost un pictor olandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influenţă profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii şi impactul emoţional. A suferit de boli mintale, care la vârsta de 37 ani l-au condus la sinucidere. Foarte puţin apreciate în timpul vieţii, tablourile sale au căpătat o faimă deosebită după moartea sa, numărându-se astăzi printre tablourile cele mai scump vândute din lume.
1948: A fost semnat, la Bruxelles, actul de naştere al Uniunea Europei Occidentale - de către Belgia, Franţa, Luxemburg,Olanda şi Marea Britanie. UEO, singura organizaţie europeană cu componenţă de apărare înfiinţată în perioada războiului rece, şi care în prezent este formată din 28 de ţări.
1957: Preşedintele din Filipine, Ramon Magsaysay, şi alte 24 de persoane mor într-un accident de avion la Cebu, în Filipine.
1959: Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, fuge din ţară, autoexilându-se în India, după o răscoală armată nereuşită a populaţiei tibetane.
1969: Golda Meir devine prima femeie prim-ministru al Israel. Golda Meir a fost politiciană social-democrată israeliană, al patrulea prim-ministru al statului Israel. Meir a fost aleasă prim ministru al Israelului la 17 martie 1969, după ce servise ca ministru de externe. A fost prima femeie din Israel şi a treia din lume care a ocupat funcţia de şefă de guvern. În 1975, Meir a fost premiată cu Israel Prize pentru îmbunătăţirea societăţii şi Statului Israel.
2003: Preşedintele american George W. Bush i-a dat un ultimatum lui Saddam Hussein de a părăsi ţara în 48 de ore, pentru a evita atacurile militare preconizate de SUA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.