Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
6 ian 2016 574 vizualizări
Istoria zilei de 30 ianuarie

1561: A apărut „Tetraevanghelul”, prima carte românească tipărită de diaconul Coresi.

1649: Regele Carol I al Angliei este executat la Whitehall. Carol I a manifestat încă de la începutul domniei tendiţe absolutiste, mai ales în modul de a impune taxe fără aprobarea Parlamentului, care s-a opus regelui. O altă cauză de conflict cu societatea engleză a fost politica lui religioasă: regele Carol I al Angliei a fost acuzat de supuşii săi că ar fi filo-catolic, favorizează catolicismul şi se opune reformei Bisericii Anglicane. Tensiunile politice şi religioase cumulate în decursul anilor, au explodat în războiul civil englez. Războiul s-a încheiat cu înfrângerea regelui Carol I al Angliei, care a fost prins, judecat sub acuzaţia de trădare, condamnat la moarte şi executat. Monarhia a fost abolită şi în locul ei a fost instituită o republică. Aceasta însă, după moartea liderului ei principal (capul revoluţiei, care l-a detronat pe Carol),Oliver Cromwell, a intrat în criză, consimţind ca regele Carol al II-lea, fiul lui Carol I, să restaureze monarhia. Carol I al Angliei este sanctificat de Biserica Anglicană, care-l aminteşte pe 30 ianuarie.

1695: Constantin Brâncoveanu primeşte ca recompensă pentru serviciile facute Curţii din Viena, titlul de „principe al Imperiului". Constantin Brâncoveanu  a fost domnul Ţării Româneşti între anii1688 şi 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române.

1820: Edward Bransfield descoperă Antarctica. Antarctica este regiunea polară din sudul Pământului care cuprinde continentul Antarctida şi porţiunile sudice din oceanele limitrofe. Este situată în regiunea antarctică din emisfera sudică, aproape în întregime la sud de cercul polar antarctic şi este înconjurată de Oceanul Antarctic. Având 14,0 milioane de km pătraţi, este al cincilea continent ca suprafaţă, după Asia, Africa, America de Nord şi America de Sud. Aproximativ 98 % din suprafaţa Antarcticii este acoperită de o pătură de gheaţă cu grosimea medie de 1,6 km.

1889: Arhiducele Rudolf al Austriei, moştenitor al tronului Austro-Ungariei, este găsit mort împreună cu amanta lui, baroneasa Marie Vetsera la Mayerling. Prinţul Rudolf al Austriei, arhiduce de Austria şi prinţ moştenitor al Austriei, Ungariei şi Boemiei, a fost unicul fiu şi moştenitorul împăratului  Franz Joseph I al Austriei şi al soţiei acestuia, Elisabeta de Bavaria  (cunoscută sub numele de Sisi).

1933: Adolf Hitler este numit în functia de cancelar al Germaniei. Acesta este începutul dictaturii hitleriste în Germania.

1948: Este asasinat Mahatma Gandhi, conducator al mişcării de eliberare a Indiei. Gandhi este părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă neviolente. Numele de „Mahatma“ (în sanscrită înseamnă „marele suflet“) i-a fost dat de poetul indian Rabindranath Tagore.

1972: „Bloody Sunday"/ Duminica Sângeroasă – Trupele britanice au ucis 13 catolici la o adunare din Londonderry (Irlanda de Nord).

1991: Bruxelles „Grupul celor 24" hotărăşte să includă România între ţările est–europene beneficiare de asistenţa în cadrul programului PHARE, program initiat în 1989 şi având în vedere ajutorarea prin credite şi asistenţă tehnico–economică a fostelor ţări socialiste.

1995: Întâlnirea dintre preşedintele R. Moldova, Mircea Snegur, şi Bill Clinton, preşedinte al SUA, prima de acest fel, este consacrată în principal ajutorului american destinat dezvoltării economiei de piaţă şi reformelor politice din R. Moldova.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.