Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
26 nov 2015 537 vizualizări
Istoria zilei de 27 noiembrie

1640: Lege emisă de domnitorul Matei Basarab, prin care era limitată posibilitatea de închiriere a mânăstirilor de la Muntele Athos sau a altor locuri sfinte.

1818: S-a născut Aron Pumnul, lingvist şi istoric literar român, fruntaş al Revoluţiei de la 1848 în Transilvania, profesor al lui Mihai Eminescu  (d. 1866), căruia scriitorul îI dedică o poezie la moartea sa.

1867: S-a născut Grigore Antipa, biolog, ihtiolog, zoolog şi oceanolog român, membru al Academiei Române (d. 1944). Este savantul care a renovat total şi instalat, în 1906, Muzeul Naţional de Istorie Naturală, care acum care îi poartă numele, în actualul său lăcaş din Bucureşti.

1885: S-a născut Liviu Rebreanu, academician, prozator şi dramaturg român (d. 1944). Printre operele cele mai cunoscute se numără „Ciuleandra”, nuvelă psihologică,  „Ion. Glasul pământului, Glasul iubirii”, prin care a readus problematica ţărănească în centrul atenţiei lumii literare şi „Pădurea spânzuraţilor”, roman inspirat de un incident autobiografic.

1895: Alfred Nobel (1833-1896) a creat Premiile Nobel. Primele recompense au fost decernate în anul 1901. Premiile se decernează în fiecare an la 10 decembrie, data decesului lui Alfred Nobel. Printre laureaţii români ai premiului se numără George Emil Palade, medic şi om de ştiinţă american de origine română, laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină, Ion Moraru, medic român, căreia i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace în 1985, Elie (Eliezer) Wiesel  scriitor şi ziarist, evreu american supravieţuitor al Holocaustului, născut la Sighetul Marmaţiei, distins cu Premiul Nobel pentru Pace. De asemenea, au primit premiul Nobel pentru Literatură în 2009 , Herta Müller, scriitoare germană de limbă germană şi română,  şi Stefan Walter Hell, fizician german originar din România, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe 2014.

1940: La Strejnic, localitate în judeţul Prahova este asasinat de legionari istoricul Nicolae Iorga. Nicolae Iorga a fost istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar şi academician român. S-a opus grupării fasciste Garda de Fier. Pentru că fusese implicat într-o dispută personală cu liderul Gărzii, Corneliu Zelea Codreanu, contribuind fără voie la uciderea sa, Iorga şi-a atras antipatia legionarilor, fiind în cele din urmă asasinat de un comandou legionar. Asasinarea lui Iorga este des menţionată în paralel cu cea a politicianului ţărănist Virgil Madgearu, răpit şi omorât de legionari în aceeaşi noapte, şi cu Masacrul de la Jilava (în care aparatul administrativ al lui Carol al II-lea a fost decimat). Aceste acte de răzbunare, puse în legătură cu descoperirea şi reîngroparea rămăşiţelor lui Codreanu, au fost făcute de legionari din propria iniţiativă, ducând la tensiuni între ei şi Antonescu.

1983: Un Boeing 747 se prăbuşeşte în apropierea aeroportului Barajas, în Madrid, omorând 183 de oameni.

1989: Revoluţia de Catifea: Are loc o grevă generală de două ore, în toate sectoarele economiei, pe tot cuprinsul Cehoslovaciei. Revoluţia de catifea a fost mişcarea pacifistă prin care partidul comunist din  Cehoslovacia a pierdut monopolul puterii şi a revenit la democraţie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.