Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
21 oct 2015 890 vizualizări
Istoria zilei de 22 octombrie

362: Templul lui Apollo din Daphne este distrus de un foc misterios. Apollo este, în mitologia greacă şi în mitologia romană, zeul zilei, al luminii şi al artelor, protector al poeziei şi al muzicii, conducătorul corului muzelor, personificare a Soarelui.
1707: Dezastrul naval din Sicilia: În timp ce se deplasau, prin manevre riscante, printre recifele aflate la vest de Insulele Siciliei, patru nave ale Marinei Regale britanice  s-au scufundat şi aproximativ 2.000 de oameni şi-au pierdut viaţa.
1797: Francezul André-Jacques Garnerin a efectuat în premieră mondială o săritură cu paraşuta dintr-un balon.
1811: S-a născut Franz Liszt, pianist şi compozitor ungar de factură romantică. Listz a susţinut concerte în întreaga Europă, a compus 12 poeme simfonice, două simfonii şi un număr mare de piese pentru pian, totalizand peste 1.000 de creaţii. Prin lucrările sale, Liszt a contribuit enorm la dezvoltarea pianisticii, prin tehnica de interpretare introdusă.
 1873: La Palatul Schönbrunn, Kaiserul Wilhelm I al Germaniei, împăratul Franz Joseph I al Austro-Ungariei şi ţarul Alexandru al II-lea al Rusiei semnează acordul celor trei împăraţi, care vizează izolarea Franţei.
1883: A fost inaugurată Opera Metropolitan din New York City, unul dintre centrele culturii muzicale mondiale. Cu acest prilej s-a interpretat opera  Faust, a compozitorului francez Charles Gounod (1818-1893).
1911: A apărut revista literară, artistică şi socială Flacăra, sub directia lui Constantin Banu. Publicaţia este săptămânală, având ziua de apariţie sâmbăta. Flacăra va deveni o revistă cu o largă răspândire în anii premergători Primului Război Mondial şi cu un rol important în mişcarea literară şi artistică a vremii. Flacăra publică numeroase interviuri cu scriitori, artişti, oameni de ştiinţă, în cadrul rubricii “De vorbă cu…”, începând cu Barbu Ştefănescu Delavrancea şi continuând cu George Coşbuc, Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti, Alexandru Vlahuţă, Octavian Goga, George Enescu, Spiru Haret ş.a. Flacăra nu are cum să scape de tarele presei din perioada comunistă, cu toate acestea, de multe ori, paginile revistei reuşesc să găzduiască jurnalism adevărat sau literatură de cea mai bună calitate. Cenzurată, hăcuită, Flacăra a făcut eforturi să-şi merite numele chiar şi în cei mai grei ani de după 1980. Din 1991 Flacăra este editată de către Publicaţiile Flacăra SA.
1932: A treia Conferinţă balcanică de la Bucureşti, la care participă  Albania, Grecia, Iugoslavia, România şi Turcia. Se pun bazele unui pact politic balcanic bazat pe principiul neagresiunii.
1962: Criza rachetelor cubaneze. Începe blocada economică a SUA împotriva Cubei.  Criza proiectilelor cubaneze a fost o confruntare între Uniunea Sovietică şi Statele Unite în legătură cu proiectilele nucleare sovietice din Cuba. Criza a început la 14 octombrie 1962 şi a durat 38 de zile, până la 20 noiembrie 1962. Această criză a fost privită ca fiind momentul când Războiul Rece a fost foarte aproape să devină război nuclear şi să se transforme în Al Treilea Război Mondial.
1964: Jean-Paul Sartre a refuzat Premiul Nobel pentru Literatură, declarând că nu doreşte să fie „transformat” de acest premiu
1991: Arhiepiscopul Bartolomeu I este ales cel de–al 270–lea patriarh ecumenic al Constantinopolului, liderul spiritual al ortodocşilor din întreaga lume.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.