Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
18 oct 2015 666 vizualizări
Istoria zilei de 19 octombrie Ziua în care Mihail Sadoveanu murea, iar Simion Mehedinţi se năştea

202 î.Hr.: Scipio Africanul, proconsul Republicii Romane, i-a învins pe cartaginezii lui Hannibal în bătălia de la Zama, punând capăt celui de-al Doilea Război Punic.
1469: Ferdinand al II-lea de Aragon s-a însurat cu Isabella de Castilia, eveniment care a dus la formarea Spaniei şi transformarea acestui regat într-o super-putere mondială.
1497: Ioan Albert ridică asediul cetății Suceava. Din Moldova, armata poloneză începe retragerea.
1781: Lordul Cornwallis capitulează în Yorktown, Virginia, în fața generalului George Washington, comandantul armatelor americane. Această capitulare marchează victoria americanilor in războiul de independență.
1812: Trupele conduse de Napoleon Bonaparte au început retragerea din Moscova, Rusia.
1813: Armata franceză condusă de Napoleon Bonaparte a fost înfrântă de armatele Rusiei, Prusiei, Austriei şi Suediei în Bătălia de la Leipzig, supranumită Bătălia Națiunilor.
1865: Inaugurarea oficială a liniei ferate Bucureşti-Giurgiu, prima din România. Filaret devine prima gară a Bucureştilor.

Simion Mehedinți, creator al şcolii române de geografie, este originar din Soveja

 

1868: S-a născut la Soveja, în Vrancea, Simion Mehedinți, geograf şi etnolog, creator al şcolii române de geografie (d. 1962). Spirit filozofic, format la şcoala lui Titu Maiorescu, a desfăşurat o vastă activitate culturală ca educator al maselor şi cu deosebire al tineretului, prin scrierile şi numeroasele sale conferințe ținute în fața studențimii române din centrele universitare ale țării. Simion Mehedinți a fost un adept al ideilor naționaliste şi legionare.
Victor Babeş este fondatorul şcolii româneşti de microbiologie.

 1926: A murit Victor Babeş, bacteriolog şi morfopatolog român (n. 1854). În colaborare cu Victor André Cornil, este autorul primului tratat de bacteriologie din lume (Bacteriile şi rolul lor în anatomia şi histologia patologică a bolilor infecțioase) prin care a pus bazele moderne ale acestei ştiințe. De asemenea, este fondatorul şcolii româneşti de microbiologie.
1933: Comitetul de organizare a Olimpiadei de la Berlin (1936) anunță că baschetul va fi catalogat ca sport olimpic.
1941: La Moscova se instituie starea de asediu ca urmare a atacului militar german împotriva Uniunii Sovietice.
1943: Streptomicina, primul antibiotic capabil să vindece tuberculoza, a fost izolat de cercetătorii de la Universitatea Rutgers.
1961: A murit Mihail Sadoveanu, scriitor român (n. 1880). Sadoveanu este unul dintre cei mai importanți şi prolifici prozatori români din prima jumătate a secolului al XX-lea, având o carieră ce se întinde pe parcursul a cincizeci de ani. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice şi de aventuri, deşi autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea țăranească din Moldova, despre natura României şi a scris, de asemenea, reportaje şi pagini memorialistice. Printre romanele cele mai cunoscute se numără Neamul şoimăreştilor, Frații Jderi, Zodia Cancerului, Venea o moară pe Siret...sau Baltagul.
1987: La New York, bursa de pe Wall Street înregistrează o scădere istorică, de 22,6% a indicelui Dow Jones.
1988: Izbucneşte criza politică din Iugoslavia care marchează începutul procesului de dezintegrare a fostei federații iugoslave.
2003: Maica Tereza este beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea.
2005: Fostul preşedinte irakian Saddam Hussein împreună cu şapte dintre membrii regimului său vor fi judecați de Tribunalul Special Irakian (TSI) pentru rolul jucat în masacrul din 1982 din satul Dujail, situat la nord de capitala irakiană.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 3112 zile, 3 ore, 26 minute, 58 secunde
Domnule Profesor, In numele Asociatiei Simion Mehedinti trebuie sa modificati informatia pe site-ul Wikipedia, pentru ca de acolo s-a perpetuat greseala. Wikipedia este o enciclopedie libera, pe care citeste integral
C. N., acum 3113 zile, 13 minute, 30 secunde
Eroare Pe data de 13 oct. 2015, am publicat in ZdV un amplu articol cu viata si opera lui Simion Mehedinti, in care atrageam atentia ca savantul s-a nascut la Soveja in data de 16 octombrie 1868 si nu citeste integral
C. N., acum 3113 zile, 30 minute, 29 secunde
Eroare De ani de zile si nu mai departe de 13 oct. 2015, am publicat in ZdV un tabel cronologic al vietii si oprei lui Simion Mehedinti in care spuneam clar ca savantul s-a nascut pe 16 octombrie 1868 citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.