Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
15 oct 2015 566 vizualizări
Istoria zilei de 16 octombrie

793: Maria Antoaneta, soţia regelui Ludovic XVI al Franţei, este ghilotinată, sub acuzaţia de trădare. Maria Antoaneta este cunoscută mai degrabă pentru excesele sale legendare (considerate exagerări de unii istorici), precum şi pentru moartea sa: a murit executată prin ghilotinare, în toiul Revoluţiei Franceze, în 1793, pentru un aşa-zis incest cu fiul ei şi pentru înaltă trădare. Propoziţia „Dacă n-au pâine, să mănânce cozonac!” a fost adesea atribuită Mariei-Antoaneta, pe când aceasta privea, pe 5 octombrie 1789, mulţimea de parizieni răsculaţi adunaţi sub ferestrele palatului de la Versailles. Ultimele sale cuvinte au fost „Iertaţi-mă, domnule, n-am vrut” adresate călăului Sanson, pe care îl călcase pe picior.
1843: William Rowan Hamilton a scris pentru prima oară formula fundamentală pentru cuaternioni pe marginea podului Broom din Dublin, Irlanda. Cuaternionii sunt numere hipercomplexe non-comutative şi sunt folosiţi în matematica teoretică cât şi în cea aplicată, în special pentru calcule ce implică rotaţii tridimensionale.
1905: În urma adoptării Legii Curzon, Bengalul este împărţit în două provincii, pe criterii religioase: Bengalul de Vest (hindus) şi Bengalul de Est (musulman).
1919: Este sfinţită Bazilica Sacré-Cœur din Paris, construită în perioada 1875-1914. Interiorul bazilicii este decorat cu mozaicuri, unul dintre ele reprezentându-l pe Isus răstignit. Vechile vitralii ale bazilicii au fost sparte în 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind ulterior înlocuite.
1935: A murit Constantin I. Nottara, actor, fost societar şi regizor la Teatrul Naţional din Bucureşti (n. 1859). Nottara s-a afirmat în roluri ca Hamlet şi Lear din teatrul shakespearean, Oedip din Oedip Rege de Sofocle, Don Salluste din Ruy Blas de Hugo, Ştefan Tipătescu din O scrisoare pierdută şi Ion din Năpasta de Ion Luca Caragiale, Vlaicu din Vlacicu Vodă de  Alexandru Davila, Ştefan cel Mare din Apus de Soare şi Tudose din Hagi Tudose de Delavrancea, etc.
1945: Crearea Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.
1946: Inculpaţii condamnaţi la moarte în principalul proces de la Nürnberg au fost executaţi. Procesele s-au desfăşurat sub propriile reguli. Articolul 19 al Cartei Tribunalului Militar Internaţional de la Nürnberg specifica: „Tribunalul nu va fi obligat să urmeze reguli tehnice pentru dovezi. Va adopta şi va aplica, atât cât este posibil, o procedură expeditivă şi nontehnică şi va admite orice dovezi va considera că au valoare probativă”.
1978: Cardinalul Karol Józef Wojtyła din Cracovia, Polonia a devenit Papa Ioan Paul al II-lea, devenind primul papă dintr-o ţară slavă şi primul papă neitalian în ultimii 400 de ani. Pontificatul său de 26 ani (octombrie 1978 – aprilie 2005) este considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru (estimat între 34 şi 37 ani) şi a lui Pius al IX-lea (31 ani).
1998: Fostul dictator chilian Augusto Pinochet este arestat la Londra în baza unui mandat prin care s-a solicitat extrădarea sa în baza acuzaţiilor de crimă.
2012: Doi români au furat, în două minute, 7 tablouri (picturi în ulei şi acuarele) de la muzeul Kunsthal din Roterdam în valoare estimată de 18 milioane de euro. Au fost furate atunci tablourile "Tete d´Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud. Autorii furtului, Radu Dogaru şi Eugen Darie, au fost condamnaţi în 2014 la câte şase ani şi opt luni de închisoare. O parte din tablourile furate au fost arse într-o sobă din casa de familie a unuia dintre hoţi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.