Alimente BIO: Voi ştiţi ce mâncaţi?
Mâncarea organică este sectorul cu cea mai mare creştere din industria alimentară în Europa şi America. România se aliniază şi ea acestui trend, doar că 70%–80% din producţia organică locală este exportată. Cu toate acestea, numărul de produse Bio disponibile în România s-a mărit considerabil în ultimii ani. Doar că nu întotdeauna ceea ce vrea să pară aliment Bio la raft este Bio. Ultimele controale ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) privind modul în care se respectă prevederile legale la comercializarea şi etichetarea produselor alimentare ecologice au scos la iveală faptul că cel puţin 10% din produsele controlate nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor. Din 308 operatori economici controlaţi, la aproape 50% dintre aceştia au fost constatate constatate abateri. De exemplu, calitatea de “produs ecologic” a fost atribuită unor produse care nu se încadrau în prevederile legale, iar multe dintre alimentale controlate nu aveau menţiuni cu privire la locul unde s-a cultivat materia primă agricolă din compoziţia produsului ecologic.
Sfaturi pentru consumatori: Verificaţi eticheta!
- La cumpărarea produselor alimentare ecologice acordaţi atenţie deosebită la aspectul produsului;
- Urmăriţi modul de etichetare care trebuie să conţină denumirea produsului alimentar, lista ingredientelor, cantitatea netă de produs alimentar şi mai ales data de expirare, precum şi conditiile speciale de păstrare şi/sau de utilizare. Deasemenea, pe etichetă trebuiesc menţionate denumirea comercială şi adresa operatorului din sectorul alimentar, ţara de origine sau locul de provenienţă şi o declaraţie nutriţională. Suplimentar, etichetarea trebuie să mai conţină, obligatoriu, numărul de cod al autorităţii sau al organismului de control care reglementează activitatea operatorului şi sigla Comunităţii în cazul produselor alimentare preambalate, respectiv “Agricultură UE” sau Agricultură non-UE".
- Nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei de expirare şi a ingredientelor alergene.
- Refuzaţi produsele alimentare ecologice pentru care aveţi îndoieli privind calitatea.
- La cumpărarea produselor alimentare ecologice solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs.
- Nu cumpăraţi produse alimentare ecologice din locuri neautorizate. Riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.
Ce sunt alimentele ecologice sau Bio
Alimentele ecologice sunt fructele şi legumele rezultate în urma procesului de agricultură organică. Folosirea pesticidelor şi a fertilizatorilor chimici nu este permisă, deşi în anumite cazuri rare se pot folosi pesticide organice. În general, alimentele organice nu sunt sterilizate prin iradiere, solvenţi industriali şi nu conţin aditivi sintetici. Consumatorii au la dispoziţie Telefonul Consumatorilor INFOCONS – 021/9551, apelabil din orice reţea de telefonie, telefon cu tarif normal în reţeaua Romtelecom de unde pot obţine informaţii despre drepturile lor. De asemenea, consumatorii vrânceni pot sesiza şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Vrancea, la telefon 0237/217.000, fax 0237/217.000.