Jurnalism cetatenesc

Oare cit timp mai dam limbi la Posta?

Ziarul de Vrancea
28 nov 2007 1419 vizualizări
"Dupa principiul «sa nu uiti niciodata de unde ai plecat», cu toate ca am ajuns in America, nu am uitat de unde am plecat. Cum mai toata perioada vietii mele, de dupa adolescenta, am lucrat la posta, nu o pot uita nici de aici si, poate prima si cea mai importanta impresie «comparativa» intre posta romana si posta americana (de la care avem ce invata) este ca aici timbrele sint autoadezive.

Doar il dezlipesti dupa folia protectoare si-l lipesti pe plic, carte postala, etc. Pe cind in Romania inca trebuie sa umezesti timbrul. Sa-l lipesti pe o scrisoare, pe un plic, pe o vedere postala trebuie sa-l umezesti cum poti, ca lipiciul e scump, rar si e mai la indemina sa .... dai cu limba. Ce mare lucru e sa faci niste timbre autoadezive? Ar trebui sa se gaseasca mai peste tot, cum se gasesc si in America pe la toate magazinele de orice fel, chiar si la toate benzinariile. Sa mai spun ca sint si automate pentru timbre? Pe cind in Romania se gasesc timbre doar la Posta si trebuie sa stai la o coada unde se incaseaza tot felul de facturi la utilitati. Oare Posta Romana nu are de unde copia lucruri bune? Alta comparatie, sa zic asa "postala", e sistemul de colectare a corespondentei. Aici, in SUA, nu trebuie sa te duci cu plicul la posta sau sa cauti o cutie postala, ci toate trimiterile simple interne, timbrate de expeditor cu timbre cumparate de oriunde doreste fiecare, se pun pur si simplu in cutia postala de primire a corespondentei, da, in cutia lui postala. Postasul, inainte de a-i livra corespondenta adresata lui, se uita frumusel in cutie sa vada daca are omul ceva de trimis, daca da, le ia si apoi introduce corespondenta. O sa fiu poate intrebat cum se procedeaza in cazul celor care locuiesc in blocuri sau cladiri cu apartamente. Si acolo sint cutii colectoare, la fiecare bloc sau subdivizie de apartamente, fiecare are cutia lui postala personala si pentru a expedia este o cutie. Poate si din aceasta cauza volumul de corespondenta este imens, deoarece este la indemina omului sa poata expedia o scrisoare de la el de acasa, cu toate ca tehnologia IT face o concurenta mare acestui serviciu clasic de corespondenta. Dar cind stii ca pina la o cutie postala ai de mers si mai stai si la coada pentru un timbru, atunci ori renunti, ori trimiti un e-mail daca ai internet. Mare minune posta americana, dar asa de simpla... Am intrebat un postas «cum e cu acest sistem si de cind?». Mi-a raspuns ca «asa e dintotdeauna si ca totul e stabilit prin norme si legi care se respecta!». Ma intreb si eu acum, oare la noi se va intimpla vreodata simplitatea asta, vom scapa de umezitul timbrului? Nu vreau sa fiu inteles gresit si nici nu vreau sa aduc cumva deservicii Postei Romane. Sint si ramin postas, dar asta nu ma impiedica sa fac anumite comparatii intre Posta Romana si o alta, in cazul de fata posta americana. Si cine stie, poate o idee de aici, o idee de la altul si cu o decizie de la unul, se schimba si sistemul asta cu umezitul timbrului. Pe aceasta cale as dori sa salut toti colegii mei postasi din judetul Vrancea si din tara, sa le doresc sanatate multa, sa le reamintesc ca nu i-am uitat si ca abia astept sa ma intorc acasa sa ne revedem. Asta daca voi mai fi primit dupa ce am scris asa despre posta romana."


Cu respect si mult, mult dor,

Gigi Mihalache si familia lui din Atlanta, Georgia, USA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Impedonom, acum 4066 zile, 9 ore, 33 minute, 58 secunde
LcdSaeAuxAwk <a href="http://nike-sneaker.webnode.jp/">ナイキ</a> IdpIjgTyeMjt <a href="http://nike-shoes5.webnode.jp/">ナイキ ランニング</a> citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.