Jurnalism cetatenesc

Fiecare voteaza cum crede ca este mai bine

Ziarul de Vrancea
26 nov 2007 571 vizualizări
ieri, vrincenii s-au prezentat la urne sau ar fi trebuit sa se prezinte

Duminica, 25 noiembrie, toti cetatenii cu drept de vot din tara ar fi trebuit sa se prezinte la urne pentru exprimarea votului la alegerile pentru Parlamentul European si pentru Referendumul national privind introducerea votului uninominal in doua tururi, propus de presedintele Traian Basescu pentru alegerea viitorilor membri ai Parlamentului Romaniei. Am dorit sa aflam direct de la cetateni care a fost optiunea lor cu privire la acest referendum si care au fost criteriile de alegere a europarlamentarilor: partidul sau persoana care este pe lista unui partid anume. Raspunsurile vrincenilor care au fost prezenti la urne le puteti cititi in rindurile urmatoare:


Lia Macovei, 22 ani, Focsani


"Am votat in favoarea votului uninominal, iar la alegerile pentru Parlamentul European am votat tinind cont de persoana. Sint o sustinatoare a partidului din care a facut parte Traian Basescu, asa ca am votat acest partid. De pe lista Partidului Democrat nu doresc sa mentionez nici un nume pentru care am facut aceasta alegere."


Radu Craciun, 30 ani, Focsani


"In ceea ce priveste votul uninominal, am votat in favoarea lui, iar la alegerile europarlamentare am tinut cont de partid. M-am uitat pe liste si ar fi trebuit in final sa votez partidul pentru o anume persoana, dar pina la urma am pus stampila pe un alt partid, cu alte persoane pe lista. Acea persoana pe care as fi dorit sa o votez era Theodor Stolojan."


Ioan Cojocaru, 53 ani, Focsani


"Nu am votat in favoarea votului uninominal. In ceea ce priveste votul pentru europarlamentari, am tinut cont si de partid si de persoanele de pe liste. Nu voi spune insa ce am ales."


Anca Ghenuche, 18 ani, Focsani


"Am votat astazi in favoarea votului uninominal, chiar daca nu avem prea multe informatii despre ceea ce inseamna acesta. Dupa parerea mea, cred ca este mai bine sa alegi o anume persoana si nu partidul. Pentru Parlamentul European votul a fost influentat de partid si nu de persoanele de pe listele respective. Am pus stampila pe Partidul National Liberal, dar nu mai stiu persoanele care erau pe lista acestui partid."


Madalina Avram, 618 ani, Focsani


"In ceea ce priveste votul uninominal, votul meu a fost in favoarea acestuia, chiar daca nu stiu foarte multe despre el. Cred ca este mai bine ca pe viitor sa votam pentru Parlamentul nostru persoanele care fac parte dintr-un partid si nu partidul, ca tot unitar. Pentru Parlamentul European am votat tinind cont de partid, adica de Partidul National Liberal. Am citit ce persoane erau pe lista acestuia, dar acum nu-mi aduc aminte nici unul."


Mihai Teodor, 50 ani, Focsani


"Am votat in favoarea votului uninominal, pentru ca imi doresc acest tip de vot. Pentru Parlamentul European votul a fost pentru partid pentru ca si asa nu-i cunosc prea bine pe cei care alcatuiesc aceste liste. Nici aici nu putem alege persoana, asa cum as dori. Oricum, si dupa aceste alegeri, raminem doar cu speranta."


Maria Popa, 57 ani, Focsani


"La referendumul pentru posibilele alegeri uninominale am votat in favoarea acestora. Nu stiu cum va fi mai bine, pentru ca nu stiu foarte multe despre acest gen de alegeri. Cit priveste votul pentru Parlamentul European, am tinut cont de o persoana si astfel am pus stampila pe partidul pe care il conduce. Mie imi place ceea ce face Corneliu Vadim Tudor, deci am votat pentru Partidul Romania Mare, chiar daca el nu este pe aceasta lista. Fiecare voteaza cum crede ca este mai bine, in felul lui."


Cornel Atomei, 24 ani, Focsani


"Am votat cu «da» in ceea ce priveste referendumul pentru votul uninominal. Pe viitor, cred ca este mai bine sa votam anumite persoane si nu intreg partidul. Poate as vom avea persoane de incredere pe care sa ne putem baza. Ii putem forta sa se implice mai mult in rezolvarea anumitor probleme, pentru ca, altfel, nu vor mai primi din partea noastra voturi. La alegerile pentru Parlamentul European am ales partidul, nu o persoana anume. Nu cunosc prea bine activitatea persoanelor care sint pe listele partidelor si din acest motiv am votat un partid anume, adica cel la care sint membru: Partidul National Liberal."


Marita Sava, 54 ani, Focsani


"Am votat in favoarea votului uninominal pentru alegerile parlamentare din viitor, iar in ceea ce priveste europarlamentarii, votul meu a fost pentru un partid, nu pentru o persoana anume din el. Am pus stampila pe Partidul Democrat. Aici nu am aplicat ceea ce imi doresc pentru Parlamentul nostru, adica sa ne reprezinte o anumita persoana. Eu il apreciez pe Traian Basescu si din acest motiv am ales partidul din care a facut parte."


Mihaela Stoian, 35 ani, Focsani


"Am votat impotriva votului uninominal, deoarece nu cred ca va schimba mare lucru in modul de activitate al parlamentarilor nostri. Pe de alta parte nici nu este destul de clar acest gen de alegere a celor din Parlament. In ceea ce priveste alegerea europarlamentarilor, mi-as fi dorit sa pot alege persoana care sa ma reprezinte si nu partidul. Chiar daca imi place in mod deosebit o anumita persoana si doresc sa ajunga in Parlamentul European, acest lucru este posibil sa nu se intimple, pentru ca nu este un vot uninominal."


Mihai Ilie, 64 ani, Focsani


"La referendum am ales «da». In ceea ce priveste alegerile pentru Parlamentul European am pus stampila pe un anume partid, deoarece sint de acord cu ceea ce fac cei ce sint acolo. Nu metionez insa nici partidul votat si nici persoana pentru care am facut aceasta alegere. Nu i-am spus nici sotiei mele cu cine am votat, deoarece este secret."


Costel Cristinel Vatra, 40 ani, Focsani


"Am votat afirmativ in ceea ce priveste viitorul vot uninominal. Sint de parere ca eu, ca cetatean, trebuie sa-mi aleg persoana pentru Parlament si nu sa faca acest lucru un partid. La alegerile pentru Partidul European votul a fost in favoarea unei anumite persoane dintr-un partid. Nu marturisesc persoana, dar pot spune ca stampila am pus-o pe Partidul National Liberal."


Florin Chiper, 45 ani, Focsani


"Votul pentru alegerile uninominale care pot fi in viitor a fost unul pozitiv, adica in favoarea acestora. In ceea ce priveste alegerile europarlamentare votul a fost pentru partid, nu pentru o anumita persoana. Am ales Partidul Democrat, dar nu pentru persoanele de pe lista acestuia. De fapt, am avut de ales dintre doua partide, dar in final am optat pentru acesta."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE si Mihaela BESLEAGA


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.