Jurnalism cetatenesc

Am fost învingatori!

Ziarul de Vrancea
24 nov 2007 639 vizualizări
"Nascuti la începutul anilor '70-'80, vedem acum, în anul 2007, cum casa parintilor nostri este de 50 de ori mai scumpa decit atunci cind au cumparat-o si realizam ca noi o sa platim pentru casele noastre în jur de 50 de ani.

Sintem ultima generatie care a jucat "Ascunselea", "Castel", "Ratele si vinatorii", "Tara, tara! Vrem ostasi", "Hotii si vardistii". Sintem ultimii care au folosit telefoanele cu fise, dar primii care am facut petreceri video (inchiriam un video si stateam sa ne uitam la filme 2 zile inchisi in casa), primii care am vazut desene animate color, primii care am renuntat la casete audio si le-am inlocuit cu CD-uri. Noi am fost ultimii "Soimi ai Patriei" si ultimii "Pionieri". La gradinita am invatat poezii in romaneste, nu in engleza... Si am cintat "Multi Ani Traiasca" nu "Happy Birthday" la aniversari. Am sorbit din ochi "Beverly Hills", "Melrose Place", "Twin Peaks", "Dallas" ... si cine zice ca nu s-a uitat, ori minte, ori nu avea inca televizor. Noi am ascultat si Metallica si Ace of Base si DJ Bobo si Michael Jackson si, inca nu auzisem de manele. Singurele melodii de joc erau horele la chefuri, la care nimeni nu stia pasii, dar toti dansam! Spre deosebire de copiii din ziua de azi, am auzit atit de Abba, de Queen, cit si de noile nume gen 50 Cent si Britney Spears. Am citit "Licurici", "Pif", "Ciresarii" si am baut Cico si Zmeurata si ni s-a parut ceva extraordinar cind au aparut primele sucuri "de la TEC" fara sa ne fie teama ca "au prea multe E-uri", iar la scoala beam toata clasa dintr-o sticla de suc fara teama de virusi. Noi am baut prima Coca-Cola la sticla si am descoperit internetul. Noi nu ne dadeam bip-uri, ne fluieram sa iesim afara, noi nu aveam dolby surround system, taceam toti ca sa auzim actiunea filmului, nu aveam Nintendo sau Playstation, ci jocuri tetris de care ne plictiseam la o luna dupa ce le cumparam si le uitam pe dulap, pline de praf. Noi sintem cei care inca au mai "cerut prietenia", cei care inca roseam la cuvintul "sex". Este uimitor daca mai sintem in viata, pentru ca noi am mers cu bicicleta fara casca, genunchiere si cotiere, nu am avut scaune speciale in masini, nu am aruncat la gunoi bomboanele care ne cadeau din greseala pe jos, nu am avut medicamente cu capac special sa nu fie desfacute de noi, copiii, nu ne-am spalat pe miini dupa ce ne-am jucat cu toti ciinii si toate pisicile din cartier, nu am tinut cont de cite lipide si glucide mincam, parintii nostri ne-au trimis sa cumparam bere si vin de la alimentara si cite un pachet de tigari de la tutungerie. Noi am ris la bancuri cu Bula. Noi sintem ultimii care am scris cu manusile in miini la lumina lampii cu gaz. Noi am auzit cum s-a tras la Revolutie. Noi sintem golanii din Piata Universitatii. Noi am stiut mereu sa strigam, am stiut sa ne exprimam. Am fost invingatori! Stii ca avem dreptate..., din pacate doar atit, daca te-ai hotarit sa taci. Exprima-te! Voteaza!

Daca citesti si ai cazut macar un pic pe ginduri, esti de-al nostru! Esti din Generatia de învingatori!"


Un invingator


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.