Jurnalism cetatenesc

Angajarea romilor in consulate este un lucru normal

Ziarul de Vrancea
23 nov 2007 543 vizualizări
romii care lucreaza legal in Italia si Spania vor putea fi angajati la consulatele din aceste tari

Seful diplomatiei romane, Adrian Cioroianu, a anuntat ca intentioneaza sa angajeze persoane de etnie roma la consulatele din Italia si Spania, pentru a asigura o mai buna legatura intre autoritati si comunitatile acestor tari. Aceste persoane vor fi selectate dintre cei care muncesc legal in aceste tari si nu din Bucuresti. Pe de alta parte, presedintele Partidei Romilor, Nicolae Paun, a precizat ca problema romilor este legata de lipsa banilor, nu de legatura afectiva cu autoritatile romane, astfel ca el a apreciat inutila aceasta initiativa a lui Adrian Cioroianu.

Daca va fi pusa in practica aceasta propunere a ministrului de externe, in timp se va vedea daca in acest mod problemele create de romi si infractiunile vor mai disparea sau nemultumirile si modul lor de viata sint datorate lipsei banilor. Ce parere au cetatenii despre acest subiect puteti cititi in rindurile urmatoare:


Paraschiva Mihaila, 60 ani, Galati


"Mi se pare buna aceasta propunere a lui Cioroianu ca romii sa fie angajati in consulatele din Italia sau Spania. Eu sint de acord cu ceea ce a afirmat Adrian Cioroianu si nu am nimic impotriva acestui lucru. Poate asa vor fi si ei mai bine reprezentati si ascultati in aceste tari. Este dreptul lor sa fie si ei in aceste institutii si poate asa ar fi si corect. Au si ei oamenii lor de frunte, scoliti, destepti, bine pregatiti in multe domenii. In general insa, in rindurile lor au mai multe persoane care sint certate cu legea. Ei nu sint ascultati, integrati asa cum ar trebui in societate pentru a mai reduce din aceste probleme generate de ei. "


Ion Paun, 61 ani, Tataranu


"Daca romii ar fi angajati la consulate asa cum afirma Adrian Cioroianu, poate ar fi ceva mai bine pentru ei. Consider ca problema pirncipala este ca ei nu doresc sa munceasca, nu se «inhama» deloc la treaba. Ei nu sint invatati sa munceasca, dar stiu sa fure mai bine. In ceea ce-i priveste pe cei cinstiti din rindurile lor, este posibil sa fie ceva mai bine pentru ei daca vor fi angajati in aceste consulate. Astfel, poate vor fi ascultati mai mult si se vor gasi solutii care sa-i multumeasca."


Gheorghe Dobrescu, 56 ani, Focsani


"Eu nu ma pricep la aceste treburi ale celor care ne conduc. Nu stiu ce sa spun despre angajarea romilor la consulatele din Italia si Spania. Daca stau bine si ma gindesc, problema lor nu este legata de faptul ca ca nu au reprezentanti in aceste institutii, ci de faptul ca nu muncesc. Degeaba se pling ca nu au bani, ca nu sint ascultati, intelesi si altele, dar nici nu se ingramadesc sa munceasca. Este pacat pentru cei care sint cinstiti si au un loc de munca, pentru ca sufera din cauza acestor «elemente» negative. Nu sint numai tiganii cei care fura, ci si romanii, asa ca problema este a tuturor cetatenilor romani, nu numai a celor de etnie roma."


Liliana Dominte, 37 ani, Ciuslea, Garoafa


"Nu am auzit de aceasta propunere a ministrului de externe de a angaja romi in consulatele din Italia si Spania. Este posibil sa fie bine pentru ei, deoarece sint si oameni destepti si bine pregatiti in rindurile lor, numai ca, «padure fara uscaturi nu exista». Pe de alta parte, si romanii nostri fac multe lucruri urite acolo unde sint, nu doar tiganii. Am o parere buna despre faptul ca romii ar putea fi reprezentati in aceste consulate. Consider ca nu problemele legate de bani reprezinta pentru ei o problema, deoarece multi dintre ei nu muncesc. Atita timp cit cei mai multi muncesc, pe bani multi sau putini, si ei ar trebui sa faca acelasi lucru. Fiul meu munceste in Spania in constructii, deci nu se ocupa de lucruri rele, asa si ei trebuie sa munceasca. Si noi, cei din Romania muncim aici din greu, pe bani putini, dar asta este. Daca omul munceste va fi bine pentru el, daca nu va fi rau de el."


Tudosia Florea, 64 ani, Ciuslea, Garoafa


"Eu nu prea am experienta in aceste lucruri ce tin de institutiile noastre. Dar, copiii mei muncesc in Italia si stiu cit de greu le este. Atita timp cit ei muncesc cinstit si au contracte de munca, pot sta linistiti. Ei sint departe de Roma si nu au avut probleme in urma acestui incident. Referitor la aceasta propunere, parerea mea este ca acest lucru este normal. Nu trebuie sa existe discriminare intre cetatenii romani si cei de etnie roma. Si lipsa banilor poate reprezenta o problema pentru ei, ca si pentru noi, toti ceilalti, dar sint multi care nu muncesc, dar doresc sa fie protejati si ajutati. Vor mai multe drepturi, dar obligatii sa nu aiba prea multe. Si in tara la noi, multi dintre romi nu muncesc si nu sint seriosi."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.