Jurnalism cetatenesc

Nu beneficiem de informatii cit timp sintem sanatosi

Ziarul de Vrancea
19 nov 2007 665 vizualizări
14 noiembrie, Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului, nu s-a facut deloc simtita in judetul nostru

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului nu a fost marcata in judetul nostru prin nici o actiune, asta desi sint 9.200 de bolnavi aflati in tratament prin intermediul Programului National de Diabet. De la inceputul anului au fost inregistrate alte 219 persoane bolnave de diabet, dintre care 34 sint copii sub 14 ani. Cu toate acestea, autoritatile sanitare nu se implica in suferinta celor bolnavi de diabet. Totusi, pe data de 21 decembrie, o mica bucurie pentru copiii diabetici va fi pregatita la cabinetul medicului Gheorghe Cocioaba, de altfel singurul diabetolog din judet. Aici va avea loc «Serbarea pomului de Craciun» pentru 36 de astfel de copii. Medicul spera cu aceasta ocazie ca oamenii cu suflet sa doneze din putinul lor pentru acesti micuti. Ce parere au cititorii nostri cu privire la acest subiect puteti cititi in rindurile urmatoare:


Elena Stamate, 50 ani, Focsani


"Sufar de aceasta boala si pot spune ca este greu. Imi este necesar un anumit regim, mincare de buna calitate si la anumite ore. Sint si dependenta de insulina asa ca lucrurile sint mai complicate. Este bine ca beneficiem de medicamente gratuite, ca astfel nu aveam nici o sansa de supravietuire. Este mai grav ca sint din ce in ce mai multe cazuri, in special la copii. Ministerul Sanatatii ar trebui sa se implice mai mult in informarea populatiei, sa existe anumite analize obligatorii pe care sa le facem si chiar omul trebuie «tras de mineca» pentru a avea grija de sanatatea lui."


Olga Botezatu, 67 ani, Cindesti


"Stiu ca trebuie sa ne ferim de grasimi, de zahar, de sare, dar boala tot vine la noi, oricit de mult ne-am feri. Pentru ca sotul meu este bolnav, am inceput si eu sa am unele probleme. Nu sufar de diabet, dar am altele pe cap. Trebuie sa mergem la medicul de familie sa mai aflam cite ceva de aceasta boala sau altele, iar aceste analize pe care trebuie sa le facem acum obligatoriu cred ca sint binevenite pentru a vedea cum stam cu sanatatea. Macar citusi de putin trebuie sa ne mai tinem si noi pe picioare. Am avut o ruda in familie care a suferit de diabet si stiu cit de greu i-a fost cu regimul, deoarece la un moment dat s-a saturat de el."


Cornelia Antonache, 58 ani, Focsani


"Nu sint bolnava de diabet si nici nu am pe cineva din familie sau cunoscut care sa sufere de aceasta boala grea. Eu am alte probleme de sanatate. Am auzit de Ziua Mondiala de Lupta impotriva Diabetului, dar nu stiam daca a fost ea marcata in judetul nostru. Faptul ca a trecut neobservata de oameni si de autoritati, mai ales, nu este bine. Trebuie sa stim mai multe chiar daca nu suferim de diabet sau de altceva, tocmai pentru a putea preveni. Nu ma mai gindesc si la diabet, pentru ca nu vreau sa mai sufar si de asa ceva. Este pacat ca sint bolnavi de diabet si copii, iar sub acest aspect trebuie o mai multa atentie in informarea si instruirea parintilor."


Marieta Todea, 52 ani, Focsani


"Sotul meu este bolnav de diabet si trebuie sa am grija de regimul lui. Nu face insulina, dar tot este greu. L-a descoperit acum citiva ani si de atunci regim si medicamente. Este adevarat ca nu beneficiem de informatii cit timp sintem sanatosi, sau macar credem acest lucru, pentru ca altfel am putea sa prevenim multe boli din timp. Dar citeodata grijile, serviciul, problemele de zi cu zi, ne imbolnavesc mai mult decit ceea ce mincam. Este ingrijorator ca sint multe cazuri de copii bolnavi de diabet si, dupa parerea mea, sub acest aspect trebuie ca autoritatile sa faca ceva mai mult."


Georgeta Ionel, 60 ani, Focsani


"Stiu cite ceva despre diabet, de la diverse emisiuni de pe posturile de televiziune. Nu sufar nici eu si nici sotul meu de diabet, dar ma intereseaza sa stiu macar putin despre boala, pentru a sti cum sa ma feresc. Mai intreb medicul de familie cite ceva, dar sub aspectul acestor analize pe care trebuie sa le facem prin intermediul programului ministerului am neglijat, deoarece, primind scrisoarea acasa, nu am mers la medic. Cunosc pe cineva care are aceasta boala si stiu ca trebuie sa tina un anumit regim, dar mai este necesara si linistea sufleteasca la boala. Trebuie sa mergi si sa-ti faci analizele pentru ca nimeni nu stie ce are in corp."


Maria Postolache, 56 ani, Golesti


"Nu sufar de diabet, dar imi fac periodic analizele pentru a vedea cum stau cu glicemia. Fac acest lucru, pentru ca de la o anumita virsta trebuie sa te gindesti la multe si mai ales la boli care ne pindesc la tot pasul. Am vazut copii care sufera de diabet, ei poate sint mici si nu constientizeaza, dar parintii lor sufera mult din cauza bolii pe care o au ei. Copii care, la 2 ani, fac deja insulina. Asa ceva este foarte greu de acceptat. Ma gindesc care ar fi cauzele aparitiei acestei boli la aceste virste fragede. Cred ca se poate si din vina medicilor care trateaza cu indiferenta anumite simptome ale copiilor. Multi gindesc ca la aceasta virsta copilul este sanatos si nu trateaza cu seriozitate cel mai mic semn."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.