Jurnalism cetatenesc

Despre idei blocaje

Ziarul de Vrancea
12 nov 2007 568 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "Despre idei & blocaje", de Horia - Roman Patapievici, aparut la Editura Humanitas, Bucuresti 2007, sub semnatura lui Catalin Avramescu. Lectura placuta!

Schita despre cum e cu putinta o idee noua


în 1940 Constantin Noica isi sustinea teza de doctorat cu "Schita despre istoria lui cum e cu putinta ceva nou". Era vorba despre o problema precisa: cum e posibila o judecata care aduce un surplus de sens. Mi-am adus aminte de reflectia lui Noica asupra filozofiei ca o activitate productiva atunci cind am citit cartea lui Horia - Roman Patapievici despre situatia ideilor pe piata noastra culturala. Cele doua lucrari sint cit se poate de diferite, dar interogatiile lor converg intr-un punct. Cum e cu putinta o gindire autentica, un simt al noului? Altfel spus, cum e cu putinta o Romanie culturala? Nu doar a culturii in Romania, un loc pe care spiritul il traverseaza dintr-o parte in alta, lasind o urma efemera, ci un sistem al travaliului intru adevar, unul in care ideile circula, amplificate, intr-o masa critica. Despre cultura adevarului e asadar vorba, in feluri deosebite, in ambele carti. Romania este, spunea odata un critic, o "tara fara consecinte". Dar lectura volumului lui Patapievici ne arata ca si exasperarea e un fel de a tine aproape, iar delimitarea poate fi un mod de a iti asuma consecintele. Iar una din ele merita semnalata, chiar si in citeva cuvinte: ceea ce am descoperit in "Despre idei & blocaje" e lucrare de filozofie a culturii, o profunda analiza a timpurilor noastre, despre care, sincer, mi-as fi spus inainte sa deschid cartea, ca aici nu e cu putinta. Catalin Avramescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.