Jurnalism cetatenesc

Romii au drepturi, dar mai multe au cetatenii care muncesc

Ziarul de Vrancea
7 nov 2007 597 vizualizări
Adrian Cioroianu si-a exprimat public dorinta de a trimite in desert infractorii romani

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat ca statul roman ar trebui sa cumpere teren in desertul egiptean pentru infractorii care comit fapte asemenea celei de care este acuzat Romulus Nicolae Mailat. Politicienii s-au declarat stupefiati de aceasta declaratie si i-au cerut demisia lui Cioroianu, iar comisiile de politica externa l-au chemat la audieri in zilele urmatoare. De aceeasi parere cu clasa politica sint si ONG-urile care sustin necesitatea demisiei de onoare. S-ar parea ca si conducerea partidului din care face parte, PNL, sa doresca explicatii cu privire la aceasta declaratie, care se pare ca a socat si colegii sai de partid. Ce parere au cetatenii obisnuiti despre ce a declarat Adrian Cioroianu puteti cititi in rindurile urmatoare:


Maria Costache, 70 ani, Cotesti


"Eu nu prea cunosc problemele acestea de politica, de declaratii ale diverselor persoane de sus si nu-mi pot spune exact opinia cu privire la acest subiect. Nu stiu ce masuri s-ar putea lua impotriva celor care comit infractiuni. Nu ma pricep la aceste treburi. Totusi nu ar trebui trimisi in desert."


Doru Lupescu, 44 ani, Suceava


"Nu se poate interzice parasirea tarii de catre persoanele care au comis infractiuni si au facut inchisoare, deoarece astfel si-au platit datoria fata de societate. Atunci cind iese din inchisoare este liber sa plece unde doreste si sa se integreze ca un cetatean cinstit. Cu privire la integrarea romilor, acest lucru se incearca de vreo 100 de ani si nu s-a reusit. Aceasta declaratie este spusa la necaz. Un om, chiar daca este ministru de externe, ar trebui insa sa-si controleze limbajul. Poate s-a saturat de faptele romilor, care fura linia de cale ferata pentru a o vinde. Dupa parerea mea este de inteles o asemenea declaratie, cum se poate intelege, pina la un anumit punct, ceea ce fac autoritatile italiene acum cu romanii nostri. Sa dea cu piatra cel care nu a facut vreodata anumite declaratii nepotrivite. Totusi, comunitatea de romi are reprezentanti de marca si oameni care muncesc cinstit. Consider ca romii au drepturi, dar mai multe au cetatenii care muncesc."


Adriana Nedeloiu, 54 ani, Rimnicu Sarat


"Sint si infractorii de-ai nostri si nu cred ca ar trebui izolati. Trebuie insa pedepsiti si nu lasati de capul lor, pentru ca ne fac tara de rusine, iar romanii de acolo sufera de pe urma lor. Poate acel om care a facut aceasta urita fapta ducea lipsa de finante, poate l-a impins ceva intr-adevar rau la un asemenea gest. Oricum, fapta lui nu este de iertat si trebuie pedepsit, dar nu trimis in desert. Aceasta declaratie nu trebuia sa sune asa, putea sa se exprime altfel, nu sa-i izoleze de lume. Acesti oameni trebuie socializati, integrati in societate si mult mai mult lucrat si comunicat cu ei."


Ionel Ilie, 50 ani, Focsani


"Am auzit aceasta declaratie a lui Cioroianu si este ceva jignitor la adresa romilor. Chiar daca s-a referit doar la infractori, el nu trebuia sa spuna asa ceva. Trebuie luate masuri impotriva celor care comit faradelegi, dar nu sa-i exilam. Faptul ca si-a cerut scuze nu mai conteaza: «dupa ce ai omorit omul, degeaba iti ceri scuze» cum se spune."


Iuliana Coman, 40 ani, Marasesti


"Nu stiu prea multe despre aceste incidente din Italia deoarece am avut un necaz in familie. Referitor la declaratia ministrului de externe pot spune ca nu sint de acord cu el, pentru ca si infractorii ar trebui integrati intr-un program de reabilitare si ajutati pentru a fi cit mai normali si civilizati. Consider ca trebuie sa se faca mai mult chiar si pentru cei care comit infractiuni, adica sa existe un anumit program de reintegrare, de socializare a lor. Si trebuie sa li se dea de munca, pentru ca altfel se vor apuca de alte rele, daca nu au din ce trai."


Vasile Alban, 66 ani, Vidra


"Poate sa aiba putina dreptate Adrian Cioroianu cu aceasta declaratie. Unii ar trebui sa fie deportati. Necinstea unora a patat obrazul tuturor. Au facut prostii pe unde s-au dus si acum tragem ponoasele. Nu prea avem putere sa-i ajutam si pe cei care sint certati cu legea. Sint lasati in voia sortii, nu au un loc de munca si astfel se apuca de furat, iar unii incearca si peste hotare aceleasi faradelegi."


Eugeniu Cojocaru, 63 ani, Soveja


"Afirmatia ministrului de externe este superflua. Pentru un intelectual de talia lui nu este admisibil asa ceva, mai ales ca te adresezi publicului larg. Cind vorbesti in particular este una, iar cind vorbesti pentru public este alta. Fiind ministru de externe este necesar un anumit limbaj, o anumita conduita, trebuie folosit un anumit verb. Se pot pune doua probleme: problemele lui personale si cele vizavi de cum ne trateaza autoritatile pe noi, muritorii de rind. In acest caz el se adresa publicului si astfel el il considera needucat, neinstruit, un public care nu intelege politica. Este o greseala care nu se poate ierta si se poate cere demisia lui."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.