Jurnalism cetatenesc

Semne de la Dumnezeu sau anomalii ale naturii?

Ziarul de Vrancea
2 nov 2007 1602 vizualizări
via a inceput sa rodeasca din nou in curtea unei familii din judetul Bacau

In gospodaria familiei Popa din localitatea Scorteni, judetul Bacau, via a dat din nou rod. Si asta dupa ce sotii, Viorica si Costica, au cules strugurii, au facut vinul si l-au gustat cu rudele, cu vecinii si prietenii. Au recunoscut ca vinul a iesit foarte bun pentru ca si strugurii s-au copt mult mai bine, dar si mult mai repede fata de alti ani. Butucii de vie au inceput insa sa rodeasca din nou si nu doar ici colo, ci strugure linga strugure, pe vite intregi. Gospodaria lor este intre dealurile din Scorteni, ca intr-un pahar, iar iarna zapada trece pe deasupra lor si nu se depune mai mult ca in alte curti. "Este un colt de rai pe care l-am mostenit de la parintii mei" spune Costica Popa. De altfel, toata gospodaria celor doi este plina de plante care au inflorit a doua oara. Ce parere au agricultorii nostri cu privire la aceasta intimplare inedita puteti citi in rindurile urmatoare:


Ileana Enache, 48 ani, Slobozia Ciorasti


"Nu am auzit pina acum de vie care sa rodeasca a doua oara in acelasi an, doar de pomi fructiferi am auzit. Insa fructele celor care au avut rod a doua oara s-au uscat. Cred ca asemenea intimplare este o minune dumnezeiasca, ca altfel nu s-ar intimpla. Avem si noi vie, dar nu mi s-a intimplat asa ceva pina acum. Cei mai batrini ar trebui sa stie daca au mai fost cazuri de vie care sa rodeasca a doua oara. Poate fi si din cauza caldurii, a ploilor si in general a tututor schimbarilor climatice de la noi."


Vasile Spataru, 60 ani, Racoasa


"Nu am auzit de vie care sa rodeasca a doua oara in acelasi an, dupa ce a fost culeasa. Stiu de cazuri cind pomii fructiferi au inflorit. Cred ca schimbarile climei fac posibil asa ceva. Cind e prea frig, cind e prea cald, nici plantele, nici pomii nu mai stiu cum sa se comporte. Dumnezeu stie de ce rodeste via inca o data. Clima este dereglata foarte mult in ultimii ani. Este posibil sa mai auzim de astfel de fenomene, poate din ce in ce mai mult."


Vasile Popa, 70 ani, Racoasa


"Dupa atitia ani de munca la vie, nu am intilnit asemenea situatii. Sint din ce in ce mai multe cazuri de pomi care infloresc, dau rod a doua oara, dar asa ceva nu stiu. Dupa parerea mea, schimbarile climaterice din ultimii ani duc la aceste situatii in care via rodeste a doua oara. Pe de alta parte, atmosfera este din ce in ce mai poluata, sint emanatii de gaze care polueaza foarte mult tot ceea ce ne inconjoara."


Vasilica Todea, 60 ani, Focsani


"Am citit in ziar articolul in care se spunea ca via a dat in rod a doua oara, undeva in Bacau. Eu pina acum nu am auzit asa ceva. Au mai fost cazuri cind pomii fructiferi au rodit a doua oara, sau liliac care a inflorit inainte de vreme, dar din cauza temperaturilor ridicate care erau pentru acea perioada. Nici nu stim cum sa privim aceste intimplari, ca semne de la Dumnezeu sau anomalii ale naturii."


Ruxandra Balcui, 63 ani, Doaga


"Pina acum am mai auzit de pomi care sa rodeasca a doua oara, dar de vie, nu. Eu am vie si pot spune ca am vazut cind culegeam ca erau struguri multi necopti, adica agurida. Dar este tot din primul rod. Se spune ca atunci cind se intimpla asa va fi o toamna bogata, frumoasa, iar viata este mai frumoasa."


Ileana Cirligeanu, 58 ani, Balta Ratei


"Am auzit si am vazut pomi care sa dea in rod a doua oara, dar nu si via. Este posibil sa ramina struguri necopti, asa zisa agurida pe care o vedem atunci cind culegem via. S-a mai schimbat si vremea la noi in ultimii ani, asa ca nu stii la ce sa te mai astepti. Eu am in fata curtii un mar varatic care a facut mere a doua oara. Nu asa mari ca primele si nu multe, dar sint citeva buchetele pe cite o ramura. Se spune ca, atunci cind pomii fac rod a doua oara, va fi o toamna bogata si frumoasa."


Tudorita Enache, 57 ani, Vulturu


"Nu am auzit pina astazi ca via sa dea rod iarasi in acelasi an. Probabil ca este vorba si de schimbarile climatice din ultimii ani de peste tot in lume. Pina acum am auzit de pomi fructiferi, flori, liliac care au dat rod sau au inflorit a doua oara. Este posibil ca de aici incolo sa mai auzim de astfel de cazuri, probabil acesta nu va ramine singurul. Se spune prin batrini ca atunci cind se intimpla asa ceva toamna va fi bogata."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.