Jurnalism cetatenesc

Sint si ei tot oameni si nu trebuie sa-i abandonam

Ziarul de Vrancea
30 oct 2007 558 vizualizări
romii din cartierul Modruzeni al orasului Marasesti au si acum casele distruse de inundatiile din luna septembrie

Cartierul Modruzeni din Marasesti este cel mai sarac cartier al acestui oras. In luna septembrie a.c. acesta a fost afectat de inundatii, astfel ca un numar de 302 de case au fost distruse. Desi iarna se apropie cu pasi repezi, pina la aceasta data nici o locuinta nu a fost refacuta. Reprezentantii primariei au pareri diferite cu privire la numarul locuintelor inundate: pe de o parte ca au fost afectate 302 case, iar pe de alta parte ca acest numar este exagerat. Oricum, indiferent de numarul exact al caselor afectate de inundatii, frigul a venit de ceva vreme peste noi, astfel ca problema este stringenta. De asemenea, locuitorii cartierului nu au primit nici vaccinul antigripal care se distribuie in astfel de cazuri, deoarece situatia nu este cunoscuta de Autoritatea de Sanatate Publica Vrancea. Ce parere au locuitorii judetului nostru cu privire la aceasta situatie puteti citi in rindurile urmatoare:

Leonora Niscoveanu, 72, Poiana Cristei

foto 1


"Nu am auzit de aceasta situatie speciala de la Marasesti si nu as putea sa spun prea multe despre acest subiect. Totusi, consider ca este necesar un ajutor mai consistent din partea statului pentru ca acele case sa fie refacute. Dar cine poate da un ajutor material sau banesc? Cred ca doar statul! Sint si ei tot oameni si nu trebuie sa-i abandonam, sa uitam de ei. Primaria orasului ar trebui sa-i ajute si sa faca mai mult pentru ei, mai ales in aceasta situatie. Sa nu se uite faptul ca se apropie iarna. Asta este parerea mea. Eu locuiesc intr-o zona de munte ferita de inundatii si de alunecari de pamint."


Gheorghe Danila, 56 ani, Focsani

fara foto


"Am citit in ziar despre acest subiect. Parerea mea este ca primaria nu se implica prea mult deoarece acolo traieste o comunitate de romi. Cred ca cei din primarie nu acorda prea multa importanta necazurilor oamenilor pentru ca nu se stie daca acestia merg la vot de obicei, fiind de etnie roma. Nu se pune accent prea mult pe problemele lor. Aceasta disproportie in ceea ce priveste numarul locuintelor afectate si cantitatea de materiale necesare refacerii citorva case este foarte mare. Functionarii din primarii au alte prioritati decit cele sociale, ceea ce nu este bine."


Ofelia Mihalcea, 49 ani, consilier primarie, com. Biliesti

foto 2


"Nu am auzit de aceasta situatie deosebita a romilor din Marasesti. Din punctul meu de vedere cred ca si primariile ar trebui sa se implice mai mult, dar trebuie sa ne gindim ca nici nu au posibilitati financiare prea mari. Chiar daca sufleteste doresc sa ajute mai mult, nu pot din cauza lipsei banilor. Poate ca ar trebui sa se implice mult mai mult in problemele sociale ale acestor comunitati de romi, pe care cred ca le cam lasa pe planul doi. Inainte de toate, functionarii din primarii isi pun interesul personal pe primul loc, inaintea celui public, care ar trebui sa fie pe primul plan. Eu spun acest lucru din punctul de vedere al unui consilier de primarie. Cred ca ar trebui sa-i intereseze mai mult viata comunitatii. Intilnirile cu aceste comunitati, in general, sint inexistente, cu toate ca ele ar trebui sa primeze. Trebuie vazut pulsul comunitatii, daca s-ar putea in fiecare zi, pentru ca altfel nu stii ce ai de facut si din ce punct de vedere poti rezolva o problema. Daca nu cunosti, nu stii si consider ca nu ai cum sa dai o mina de ajutor. Faptul ca ei sint romi nu ar trebui sa conteze pentru nimeni. Dimpotriva, poate ar trebui sa acordam mai multa atentie acestei comunitati, pentru ca ei sint parte din noi, convietuim cu ei. Singura solutie este sa-i integram. Mai avem mult de lucru cu romii, dar sanse sa-i ajutam si sa-i intelegem sint in continuare."


Nicoleta Furdui, 44 ani, Galati

fara foto


"Aceste situatii critice in care sint oamenii se intilnesc din ce in ce mai mult. Oriunde in tara auzi de asemenea situatii. Dupa parerea mea, oamenii sint ajutati de primariile care au un conducator mai gospodar, mai intelept. Acesta trebuie sa puna pe primul loc problemele comunitatii sale si sa se intereseze foarte mult de procurarea resurselor financiare pentru astfel de situatii."


Maricica, 57 ani, Cimpuri

foto 3


"Nu stiam de aceste probleme ale romilor din Marasesti. Cu toate astea, eu am o parere proasta despre acest subiect pentru ca peste tot se intimpla acelasi lucru. Si noi am fost afectati de inundatii pina acum si din acest motiv afirm acest lucru, pentru ca statul nu a facut mare lucru. Cred ca primaria de acolo ar trebui sa se implice mai mult, de altfel ca peste tot unde au fost afectate locuintele oamenilor. Nu trebuie facute discriminari pe motivul ca acolo locuiesc romi. Vremea rece a venit peste noi, asa ca trebuie ajutati mai repede sa-si refaca locuintele."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.