Jurnalism cetatenesc

Eppur si muove

Ziarul de Vrancea
26 oct 2007 724 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "Eppur si muove", de Isaia Iannaccone, aparut la Editura Pro Editura si Tipografie 2007, sub semnatura scriitorului si eseistului Bedros Horasangian. Lectura placuta!

Si totusi se invirte


Ce anume? Aproape totul, nu doar pamintul si luna, norocul sau roata carului si stelele pe cer sau prin capul nostru cind ne indreptam spre casa la ore mici. Cine si-ar fi inchipuit ca patania unui om de stiinta precum Galileo Galilei, strins cu usa de "organele de ancheta" si de improvizati dogmatici judecatori pe care istoria i-a si uitat, va ramine in istoria lumii ca una dintre cele mai semnificative momente ale omului de a ramine el insusi. Chiar si in cele mai dificile situatii. Romanul italianului Isaia Iannaccone "Prietenul lui Galilei", recent aparut la "Pro Editura si Tipografie" in traducerea extrem de atenta si flexibila a Luminitei Smaranda Cosma sub titlul "Eppur si muove" aglutineaza o sumedenie de patanii, povesti, istorii, aventuri, care mai de care mai palpitante, ale unui alt om de stiinta prieten cu Galileo Galilei. Johan Schrek, supranumit si Terentius devine eroul unor neasteptate intimplari, ce-l duc din Europa si Africa, pina in indepartata China. Bine documentat, cu vioiciune scris, romanul unui reputat sinolog italian din Napoli - dar care azi traieste la Bruxelles - este creditabil nu doar sub raport literar, dar si stiintific. Inchizitia romana il fugareste peste tot, chiar daca Imparatul Chinei il pune pe savantul german sa-i faca o treaba "mecanica": un nou calendar. Dovada ca germanii erau pretuiti si bineveniti ca si azi. Cind totul se invirte. De citit cu atlasul pe masa. Bedros Horasangian


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.