Jurnalism cetatenesc

Cum m-am lasat de gindit

Ziarul de Vrancea
22 oct 2007 532 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "Cum m-am lasat de gindit (mic tratat pentru intelectuali epuizati)", de Hannes Stein, aparut la Editura Nemira, 2007, sub semnatura scriitorului si eseistului Horatiu Pepine. Lectura placuta!

Noi lenevim, nu gindim!


Hannes Stein e un Traian Ungureanu neamt si doar putin mai tinar. E genul de scriitor care fierbe de indignare si care e pindit mereu de riscul excesului. Salvarea lui consta insa in scenariul ironic, desfasurat metodic de-a lungul intregii carti. "Cum m-am lasat de gindit", un elogiu ostentativ al conformismului si al comoditatii de gindire, se vadeste a fi o satira a omului scufundat in magma prostiei majoritare. Daca nu reiese de la sine, sa mai spun ca Hannes Stein demonteaza metodic prostia socialismului suedez, a anti-americanismului, a ecologismului radical, combate toate prejudecatile progresiste de genul celor care condamna "bushismul" si ofensiva din Irak, pacifismul sau a celor care atita spaima milenarista a incalzirii globale. Hannes Stein se adreseaza in primul rind compatriotilor sai germani si in general vest-europenilor pentru ca, la noi, temele acestea abia au mijit putin in dezbaterea publica si fireste ele nu provoaca reactii la fel de aprinse. La un moment are ideea de a continua "Dictionarul ideilor de-a gata" a lui Flaubert cu citeva titluri noi cum ar fi: "Comunismul: idee buna prost aplicata", sau "Cultura: ceea ce noi europenii avem, iar americanii nu" sau inca una "Irak: e foarte rau ceea ce se petrece acolo". în fine e genul de spirit care are alergie la politica corecta si care nu accepta bleg o idee doar pentru ca e imbratisata de o larga majoritate. Ati inteles deja cu ce monstru aveti de-a face. Horatiu Pepine


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.