Jurnalism cetatenesc

De ce mai exista lege, daca insusi statul nu o aplica?

Ziarul de Vrancea
18 oct 2007 571 vizualizări
autoritatile nu au recunoscut pina acum salariul minim pentru cadrele didactice cu studii superioare din invatamint

Statul nu a pus in practica legea care prevede salariul minim de 880 lei brut pentru salariatii din invatamint care au studii superioare. La Curtea de Apel Bucuresti este pe rol un proces intentat Guvernului de catre Federatia Educatiei Nationale (FEN), prin care s-a cerut majorarea salariului de baza al profesorilor, conform legii. In acest moment, grilele de salarizare elaborate de Guvern, si aplicate in prezent, prevad salariul de baza brut de 761 lei pe luna pentru cadrele didactice care au studii superioare si sint debutante. Ce parere au cititorii nostri cu privire la acest subiect puteti citi in rindurile urmatoare:


Rodica Godina, 42 ani, asistent medical, Focsani


"Acest salariu minim de 880 lei pentru cei cu studii superioare, mai ales pentru cei din invatamint, reprezinta foarte putin pentru munca lor. Eu locuiesc in Romania doar de patru ani si nu pot sa spun prea multe despre aceste lucruri, pentru ca nu cunosc prea multe detalii. Este totusi frustrant ca legea iti ofera acest salariu si tocmai statul nu ti-l recunoaste. Munca profesorului cu elevii este destul de solicitanta, zi de zi. Este un salariu prea mic oricum. Macar acesta trebuie recunoscut."


Elisabeta Cojocaru, 49 ani, lucrator comercial, Focsani


"Nu stiam despre faptul ca statul nu a recunoscut pina acum acest salariu profesorilor. Stiam ca celor cu studii superioare trebuie sa li se treaca in cartea de munca un salariu de 880 lei. Ma intreb de ce mai exista lege, daca insusi statul nu o aplica? Atunci ce sa mai asteptam la cei din mediul privat sa recunoasca celor care au terminat niste facultati si au o pregatire? Nu este corect ceea ce face statul in acest domeniu, dar si in multe altele."


Maria Harabagiu, 55 ani, casnica, Focsani


"Nu este corect ca statul nu recunoaste acest salariu profesorilor cu studii superioare. Oricum, nu se recunoaste nimic de catre stat, chiar daca legea iti ofera. Nici anii de serviciu pentru pensie nu-ti sint recunoscuti. Parca se merge spre mai rau, nu spre mai bine. Daca statul nu recunoaste acest salariu, ma gindesc ca patronii nici atit nu vor face acest lucru. Angajatorii te tin o luna, te platesc cum vor ei si apoi te dau afara, gasind diverse motive. Statul nu-si face datoria asa cum ar trebui. Tocmai din aceste motive, tinerii care au studii superioare pleaca in strainatate sa munceasca pe bani mult mai multi."


Constantina Alexe, 35 ani, asistent medical, Focsani


"Chiar am urmarit la stiri acest subiect si m-a intrigat ceea ce am auzit. Nu este corect si consider ca este un exemplu negativ pe care il da statul, prin nerespectarea legilor care exista. Patronii au astfel un motiv in plus sa nu recunoasca acest salariu angajatilor care au studii superioare, pentru simplul fapt ca daca statul nu este corect, de ce ar fi ei? Si acest mod de a gindi si proceda din partea angajatorilor poate este si corect, pe de o parte."


Doina Radvan, 60 ani, pensionar, Focsani


"Consider ca nu este corect ca statul sa nu recunoasca salariul minim pe care legea il ofera pentru cei cu studii superioare, mai ales profesorilor. Daca nu ar fi fost cadrelele didactice, cei care sint acum sus nu ar fi ajuns acolo. Acest salariu de 880 lei brut este nimic pentru multi dintre noi. Nici atit patronii nu vor recunoaste acest salariu pentru cei cu studii superioare, daca statul nu face acest lucru. Nu sint de acord cu aceste nedreptati. Ar trebui sa coboare si cei de sus la salariul unui profesor sau la pensia noastra. Sa vada si ei cum este sa traiesti din acesti bani. Pentru ei se gasesc resurse financiare intotdeauna."


Simona Gurguiatu, 29 ani, invatatoare, Focsani


"Eu sint un pic neincrezatoare cu ceea ce se intimpla in sistemul de invatamint la noi. Stiu ca exista un proces pentru recunoasterea acestui salariu minim pentru cei cu studii superioare, dar pina nu se intimpla ceva concret in acest sens nu mai cred in rezultatul procesului. Sper sa fie bine. Este foarte frustrant ceea ce se intimpla in acest moment. Daca tocmai statul nu recunoaste acest salariu, atunci patronii in numar foarte mic il vor recunoaste. Si nu cred ca acest exemplu negativ al statului este unul singular. Eu am facut studii postliceale si este o brambureala prin ceea ce se intelege studii superioare. Se cer foarte multe documente pentru a dovedi ceea ce ai studiat, dar recunostinta este minima."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.