Jurnalism cetatenesc

As merge ori de cite ori as avea ocazia in pelerinaj

Ziarul de Vrancea
13 oct 2007 623 vizualizări
multi credinciosi isi vor indrepta pasii in aceste zile catre capitala Moldovei

In acest sfirsit de saptamina, foarte multi credinciosi vor merge in pelerinaj, la Iasi, sa se inchine la moastele Sfintei Parascheva, dar si ale lui Ioan Gura de Aur, aduse din Grecia. Asteptarea pentru atingerea raclei Sfintei Parascheva are o conotatie speciala pentru credinciosii prezenti acolo, care isi doresc ca rugaciunile lor sa fie ascultate. Pentru aceasta, toti cei prezenti in zona Mitropoliei vor indura frigul de peste noapte si cozile care se vor intinde pe zeci de metri. Autoritatile au suplimentat si in acest an trenurile care merg spre Iasi pentru a putea face numarului mare de pelerini. Printre acestia vor fi si credinciosi vrinceni, unii care merg pentru prima data, altii pentru care pelerinajul anual la moastele Sfintei Parascheva a devenit o obisnuinta. Cit de mult isi doresc interlocutorii nostri sa fie prezenti in la Iasi puteti citi in rindurile urmatoare:


Marcela Constandache, 58 ani, pensionar, Focsani


"Nu am fost niciodata la Iasi in pelerinaj la moastele Sfintei Parascheva, dar as vrea sa merg. Oricit mi-as dori acest lucru, nu am putere, nu am banii necesari acestei deplasari. Nu m-am interesat sa vad cam cit ar costa o astfel de plimbare la Iasi. Ar trebui sa aflu mai multe, pentru ca Dumnezeu ne ajuta mult. S-ar putea sa nu coste prea mult transportul. Citeodata nici la biserica nu ajung, de ce sa mint ca merg mereu, ca pe om il poti minti, dar pe Dumnezeu nu! Cu credinta in Dumnezeu cred ca pot ajunge totusi la Iasi, dar nu anul acesta. Nu este o avere sa mergi acolo, dar citeodata este greu pentru noi, pensionarii."


Tudora Vidreanu, 64 ani, pensionar, Maluri


"Stiu ca duminica este o zi speciala pentru toti credinciosii nostri. Nu pot merge la Iasi cu ocazia acestei zile, pentru ca nu am cum si cu ce. As vrea sa merg acolo la pelerinaj, dar este prea departe pentru noi, cei de la tara. Am fost insa la Iasi cu alte probleme legate de sanatate si am mers la biserica unde sint moastele Sfintei Parascheva, dar nu in ziua de 14 octombrie."


Virginica Mateiu, 38 ani, casnica, Golesti


"Stiu ce sarbatoare este duminica si as merge si eu la Iasi la moastele Sfintei Parascheva. Nu pot face insa acest lucru pentru ca am o fetita mica si nu o pot lua cu mine, dar nici lasa acasa. Nu pot face aceasta deplasare din pacate. Poate in viitor, cind fetita mea va mai creste, voi putea face deplasarea la acest pelerinaj."


Vasilica Marin, 67 ani, pensionar, Focsani


"Am fost de citeva ori la Iasi in ziua de 14 octombrie, dar cu citiva ani in urma, cind virsta si starea sanatatii imi permitea acest lucru. Am stat noaptea la o coada de zeci de metri, pe un frig patrunzator si pot spune ca am fost profund miscata de cita emotie poate cuprinde pe omul obisnuit aceasta procesiune religioasa. Indemn pe cit mai multa lume sa mearga in aceasta zi la Iasi, pentru ca este o zi si un eveniment religios deosebit pentru noi, credinciosii ortodocsi."


Lucia Tudor, 54 ani, pensionar, Focsani


"Am fost la moastele Sfintei Parascheva de citeva ori. Am facut studiile la Iasi si astfel am putut sa merg acolo si am fost chiar si anul trecut, ultima oara. As fi mers si anul aceasta, dar nu mi-a ajuns timpul. Deplasarea am facut-o pe cont propriu, nu in grup organizat de mai multe persoane. As merge ori de cite ori as avea ocazia in pelerinaj la Iasi. Acum, la batrinete, este mai mult timp pentru deplasari. Oricum, merg des si la biserica, mai ales la sarbatorile religioase."


Cati Marin, 78 ani, pensionar, Focsani


"Nu am fost la Iasi cu ocazia acestei zile, de 14 octombrie, ziua Sf. Parascheva. Am mers insa la biserica de la Iasi in timpul anului, cu ocazia altor treburi in oras. Este foarte aglomerat in ziua aceasta de sarbatoare si este destul de greu pentru unii dintre noi sa stai citeva ore bune in picioare. Pot spune insa ca este ceva deosebit sa mergi acolo chiar in ziua respectiva. As fi fost amatoare sa merg acolo, dar realitatile si posibilitatile sint altele."


Ioana, 50 ani, functionar, Focsani


"Nu am fost pina acum la Iasi cu ocazia acestei sarbatori, Sf. Parascheva. Mi-as dori sa merg acolo, dar in fiecare an, in ziua de 14 octombrie, impreuna cu parintii mei facem pomana. De cind eram copil, familia mea asa a procedat in aceasta zi. Ca sarbatoare religioasa noi asa am sarbatorit-o acasa. Am fost la Iasi cind eram la scoala si am mers la moastele Sf. Parascheva, dar nu in ziua de sarbatoare."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.