Jurnalism cetatenesc

Alegerea Sofiei

Ziarul de Vrancea
12 oct 2007 560 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "Alegerea Sofiei", de William Styron, aparut la Editura Art, 2007, Colectia Laur, sub semnatura scriitorului si eseistului Radu Paraschivescu. Lectura placuta!

Monumentalizarea suferintei si obsesia etnic-identara sint elemente de regasit in multe carti despre exterminarea evreilor in lagarele de concentrare naziste. William Styron a scris insa mai mult decit o cronica a infamiei cu iz arian. Alegerea Sofiei este o carte nu doar despre martiriul condamnatului din lagar, ci mai ales despre drama ulterioara supravietuirii. Iar drama aceasta vine din dezradacinare si neputinta. Eroina romanului isi vede pierind sotul si parintii, dupa care e somata sa aleaga unul dintre cei doi copii si sa consimta la pierderea celuilalt. Ea trece pina la urma testul Auschwitz, insa ulterior e pusa in fata unei stachete si mai inalte. Iar aici, dupa optiunile exercitate in situatii limita, intra in scena memoria. Caci la zece de ani dupa iesirea din lagar gindurile din trecut bintuie mai insistent decit fantomele din castelele Scotiei. Pentru Alegerea Sofiei, William Styron a primit in 1980 un National Book Award la care rivneau Philip Roth si Norman Mailer. Scris cu un ritm si o forta impresionante, si ecranizat intr-o productie cu Meryl Streep si Kevin Kline pe afis, romanul a avut un succes urias, desi au existat voci ale comunitatilor evreiesti din SUA care l-au acuzat pe Styron de cinism fiindca ar fi transformat miza Holocaustului in magnet comercial. Radu Paraschivescu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.