Jurnalism cetatenesc

Daca aduni banutii, constati ca pierzi o suma frumusica

Ziarul de Vrancea
9 oct 2007 653 vizualizări
maruntisul lipseste de multa vreme din monetarul comerciantilor, iar acest lucru nemultumeste tot mai mult cumparatorii

Aproape ca s-a generalizat in orasul nostru practica diversilor comercianti de a nu mai da rest in bani, ci in produse cu preturi mici ca pliculete de zahar, bomboane, gume de mestecat, servetele nazale si chiar ace de siguranta. Agentii economici spun ca apeleaza nu doar la banci, ci si la cei care au tonomate de cafea, la biserici si chiar la cersetori pentru a face rost de bani marunti. Banca Nationala precizeaza ca pe piata exista suficienta masa monetara. Angajatii bancilor se pling insa ca acesti bani marunti nu se mai intorc de la populatie. O explicatie a faptului unitatile bancare nu mai solicita suplimentari de masa monetara ar consta si in lipsa interesului, din cauza comisionului de 2,5% perceput de BNR. Ce parere au cititorii nostri cu privire la aceasta practica a comerciantilor nostri puteti citi in rindurile urmatoare:


Grigore Mladin, 45 ani, lucrator comercial, Focsani


"Cind merg la cumparaturi, de cele mai multe ori primesc restul si in alte produse. Chiar daca le spui ceva, ei tot asa procedeaza si tu ramii in mina cu pliculetul de zahar sau cu guma de mestecat. Nu poti umbla mereu cu buzunarul plin de maruntis la tine. Preturile sint de asa maniera ca iti trebuie bani marunti tot timpul. Maruntul pe care-l ai la tine intr-o zi la cumparaturi nu-ti ajunge pentru tot ceea ce iei."


Norita Cioineag, 59 ani, pensionar mdical, Focsani


"Mereu primesc rest, la cumparaturile pe care le fac, cite un pliculet de ceva: zahar vanilat, zahar tos, bomboane, caramele. Zaharul vanilat il mai poti folosi in bucatarie, dar celalalt nu prea. Vinzatorii spun mereu ca nu au bani marunti pentru a da rest. Citeodata ii intelegi pentru ca nici nu ai ce face. Cred ca intr-adevar nu au maruntis pentru ca altfel ni l-ar da. Poate ca dau acest rest in pliculete de zahar si pentru ca acestea nu se vind, pentru a nu ramine cu ele pe stoc. Vinzatorii trebuie sa se aprovizioneze cu acesti bani marunti. Daca vreau sa iau o piine si nu am 5 bani, vinzatoarea nu-mi da"


Elena Cioineag, 64 ani, pensionar, Focsani


"Deseori am primit cite un alt produs ca rest. Ne spun mereu ca nu au in casa monede mici. Dar consider ca magazinele alimentare trebuie sa aiba in permanenta bani marunti. Si eu am lucrat in domeniu, aveam gestiune si imi pregateam mereu sa am bani pentru a da rest cumparatorilor. Poate ca este si o lipsa de interes cu privire la procurarea banilor. Cei care au un copil, un nepotel le poate da bomboana sau carameaua primita ca rest, dar cine nu are nu poate folosi acest produs in nici un fel. Batrinii care au o pensie foarte mica nu stiu cum sa stringa banii, iar daca primesc acest tip de rest nu ii ajuta deloc. Astfel ei ramin fara bani."


Dorina Marica, 52 ani, pensionar mdical, Focsani


"Deseori primesc rest cite un produs constind in eugenia, pliculete de zahar, ness si altele. Cred ca acesti bani marunti lipsesc de pe piata, din magazine sau din portofelele noastre. In autobuze este aceeasi situatie a lipsei de bani marunti. Agentii economici sint foarte numerosi, toti folosesc acesti bani marunti si cred ca tocmai din acest motiv nu sint destui pe piata. Citeodata poti folosi acest «rest», dar uneori nu. Cind merg ma gindesc ce pot cumpara ca suma finala sa fie rotunda. Nu pot spune ca este cineva vinovat pentru asta. Trebuie sa fim rabdatori, ponderati si mai bine educati. Nu sintem pregatiti pentru multe pe lumea asta. Cu siguranta va veni si ziua cind vor exista bani marunti suficienti pe piata."


Luminita G., 31 ani, educatoare, Focsani


"Am primit de multe ori rest in diferite produse, dar nu pot spune ca ma deranjeaza acest lucru. Nu este nici o problema in acest sens, deoarece am observat ca aceste produse se primesc cu acordul cumparatorului. Nu este valabila insa si reciproca. Daca nu am 2 bani, nu ma urc in autobuz pentru ca nu ma primeste soferul. Ei isi permit asa ceva dar nu si invers, sa primeasca de la noi aceleasi produse drept bani. Pe mine altceva ma supara mai mult in magazinele noastre. La intrare intr-un supermarket am fost tratata ca un hot inca de la intrare. Paznicii de acolo te controleaza de cind intri in el. Trebuie sa gaseasca alta modalitate de a se pazi de diverse persoane care fura, nu controlindu-ma pe mine in geanta."


Andreea Mincu, 50 ani, casnica, Focsani


"Pot spune ca m-am saturat de cite ori am primit rest diverse produse. Intr-o zi citiva banuti care nu-i primesti rest nu se cunosc, dar daca ii aduni constati ca pierzi pe luna o suma frumusica. Inapoi cu aceste produse nu te poti duce, pentru ca nu ti le primesc, ei cer bani. Nu inteleg de ce nu accepta si reciproca. Daca astazi am primit pliculetul de zahar la magazinul de piine, de ce miine nu mi-l primeste inapoi ca o completare la banii care imi lipsesc? Nici nu-si cer scuze ca nu bani marunti, pur si simplu iti pun pe tejghea produsul respectiv ca rest."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.