Jurnalism cetatenesc

Orice medicament luat dupa ureche nu face bine

Ziarul de Vrancea
2 oct 2007 910 vizualizări
medicamentele luate fara sfatul medicului pot conduce la dezechilibre metabolice grave

Ministerul Sanatatii Publice a realizat recent o statistica cu privire la abuzul de medicamente care conduce la dependenta de anumite substante din componenta acestora sau la anumite dezechilibre metabolice grave. Nu mai putin de 45 % din populatia tarii ia medicamentele "dupa ureche". Medicii atentioneaza ca automedicatia este un real pericol pentru orice persoana care alege sa se trateze singura. Parintii trebuie educati in ceea ce priveste administrarea de vitamine si minerale copiilor. Aceasta nu trebuie sa se intimple fara a exista o prescriptie medicala in acest sens. Cum aleg cititorii nostri sa trateze diferite afectuni puteti citi in rindurile urmatoare:


Lucia Maftei, 54 ani, pensionar, Focsani


"Eu iau medicamentele numai dupa sfatului medicului. Doar la o raceala usoara iau cite un medicament care consider eu, dar daca nu da rezultate merg la medic. Toata medicatia o folosesc numai din ce-mi recomanda medicul de familie sau un alt specialist pentru a nu-mi aglomera organismul cu medicamente alese de mine."


Mariana Maftei, 65 ani, pensionar, Focsani


"Imi iau medicamentele numai dupa prescriptia medicala. Sint insa unele medicamente care le pot lua fara a merge la medic, dar ma uit atent la prospectul care le insoteste si la contraindicatiile acestuia. Nu iau multe medicamente, folosesc in special ceaiuri si alte produse naturiste. Nu fac abuz de medicamente. Am grija sa nu-mi incarc ficatul si sa-i dau astfel prea mult de lucru."


Elena Antohi, 72 ani, pensionar, Focsani


"Eu sint foarte bolnava, dar nu ma duc nici la medic si nu iau nici medicamente. Nu-mi permite pensia sa ma duc la un medic. Dupa 42 de ani de munca, atunci cind iau pensia imi platesc intretinerea si apoi impart restul de bani la numarul de zile din luna si stiu cit trebuie sa cheltuiesc intr-o zi, pentru a-mi ajunge pina la pensia urmatoare. Folosesc multe ceaiuri. Nu am incercat sa merg pina acum la medicul de familie pentru a vedea ce medicamente imi poate prescrie si daca acestea se pot compensa, astfel ca nu pot ataca sistemul de sanatate. Daca ma duc la medicul de familie si-mi da o reteta, ce fac cu ea? Ma uit doar, pentru ca nu am cu ce o cumpara."


Ana Maria Lupu, 21 ani, confectioner, Focsani


"Acum fiind insarcinata nu mai iau alte medicamente. Pina acum, insa, luam ceva pentru durerea de cap fara sa mai intreb medicul, sau pentru o raceala luam un medicament usor. In rest, pentru ceva mai complicat, mergeam la medic si el imi prescria ce trebuie sa iau, cit si cum. Fac acest lucru pentru a nu lua prea multe medicamente si a le amesteca fara ca eu sa-mi dau seama."


Cristina Bordei, 37 ani, inginer chimist, Focsani


"Medicamentele le iau numai la sfatul medicului. Chiar si pentru o simpla raceala cer sfatului medicului. Norocul meu este ca medicul de familie ne este prieten si astfel il putem solicita ori de cite ori avem nevoie. Fiind inginer chimist stiu ce inseamna anumite substante din medicamente si ce neplaceri pot provoca ele. Orice medicament luat dupa ureche nu face bine. Am doi copii si atunci cind contacteaza o raceala stiu ca un medicament pe care l-as lua eu nu este intotdeauna cel mai bun pentru ei. Poate fi alergic la ceva, eu sa nu stiu si atunci medicamentul ii poate dauna. Nu are rost sa ne complicam viata mai mult decit trebuie."


Anghelina Doldor, 33 ani, casnica, Nistoresti


"Cel mai bine este sa iei medicamentele numai la sfatul medicului. In practica, insa, unii mai uita de aceasta regula si le iau dupa cum stiu ei «mai bine». Eu nu pot sa iau un medicament fara a cere sfatul medicului, in primul rind cel al medicului de familie. Copiii mei sint alergici si astfel nu pot sa le dau ceva fara a ma consulta cu medicul. Si eu sint alergica la penicilina, nu stiam acest lucru cind am facut un tratament cu acest antibiotic si de atunci nu mai iau nimic fara a intreba un medic."


Mihaela Bira, 39 ani, contabil, Focsani


"Cel mai indicat este sa iei un medicament numai dupa ce mergi la un medic, fie el de familie, fie un specialist. Dar in anumite cazuri, pentru o raceala usoara, cred ca poti lua o pastila. Doar daca aceasta nu-si face efectul si raceala se agraveaza atunci trebuie sa mergi la medic. Problema este ca uneori mai tare te imbolnavesti stind la rind la cabinetele medicale din spitale. Exista alternativa cabinetului particular, dar nu toti au bani pentru a merge repede la acesta."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.