Jurnalism cetatenesc

Peste tot este intilnita coruptia

Ziarul de Vrancea
1 oct 2007 538 vizualizări
dintr-un clasament intocmit de Transparency International a reiesit ca romanii sint mai corupti decit bulgarii si moldovenii

Intr-un clasament intocmit de Transparency International in functie de indicii de perceptie a coruptiei pe anul 2006, Romania s-a clasat pe locul 84 din 163 de tari. Am fost devansati de Bulgaria si Republica Moldova, iar pe primul loc s-au clasat la egalitate Finlanda, Islanda si Noua Zeelanda. Acest clasament este intocmit in functie de gradul in care fenomenul coruptiei este perceput ca fiind prezent in rindul oficialilor publici si al politicienilor, folosind sondaje efectuate in rindul oamenilor de afaceri si studii intocmite de analisti. Opiniile citorva cititori cu privire la aceasta clasare le puteti citi in rindurile urmatoare:


Ionica Luca, 50 ani, cadru medical, Focsani


"Cred intr-adevar ca sintem mai corupti decit bulgarii si chiar moldovenii. La aceasta concluzie am ajuns din cauza experientei personale, informatiilor din programele de stiri si a plecarilor in alte tari europene. Mi-am dat seama ca in tara noastra este un dezastru mai mare ca in alte parti. Este foarte greu. In alte tari, din ceea ce cistigi intr-o luna poti sa traiesti trei luni de zile, pe cind la noi nu-ti ajunge salariul nici pentru o luna. Cred astfel ca si salariile mici din sistemul bugetar mentin aceasta coruptie. In sistemul de sanatate am observat cele mai multe situatii de coruptie. Noi, oamenii obisnuiti, o ducem foarte greu."


Luminita Andrag, 39 ani, casnica, Sihlea


"Nu stiu ce sa spun despre cit de corupt este poporul roman. Nu am date exacte cu privire la acest aspect. M-am lovit de diverse institutii ale statului, dar nu pot spune exact care are functionarii cei mai corupti. In mass-media am urmarit diverse stiri, articole pe acest subiect, dar nu mi-am format o parere exacta despre coruptie."


Geta Voicu, 52 ani, invatatoare, Focsani


"Dupa parerea mea nu cred ca sintem chiar pe ultimele locuri in ceea ce priveste coruptia. S-ar putea sa se indrepte spre bine aceasta situatie. Eu am incredere ca se va intimpla, dar depinde si de noi sa fim mai corecti acolo unde lucram, in viata de toate zilele cu semenii nostri. Se pot indrepta lucrurile, iar poporul roman are aceasta sansa. Personal nu m-am lovit pina acum de coruptie. Eu lucrez in invatamint si nu am avut probleme de acest gen. Stiu doar ce aflu din mass-media, de la persoane din jurul meu. Eu sint mai optimista, pentru ca altfel nu reusesti sa supravietuiesti. Sper in continuare sa se indrepte lucrurile."


Relu Stoian, 47 ani, agent vinzari, Focsani


"Cred ca acest rezultat negativ in ceea ce priveste nivelul coruptiei de la noi este unul real. Din experienta personala pot sa dau un exemplu in acest sens. Eu lucrez ca agent de vinzari, in conditiile in care am la baza alte studii. Asta pentru ca nu mi-am gasit de lucru in domeniu datorita faptului ca in Focsani primeaza relatiile, interventiile si banii. Doar atit pot comenta despre coruptia de la noi."


Viorica B., 35 ani, lucrator comercial, Focsani


"De acord cu faptul ca sintem mai corupti decit bulgarii si moldovenii. Am o experienta recenta de acest gen. Vin de la Pompieri unde se fac angajari si sint multe probe eliminatorii. Cunosc pe cineva care concureaza pentru un post. Nelamurirea este ca am vazut doua persoane care au fost declarate «inapt», dar au fost admise in continuare la alte probe. Nu inteleg cum de sint probe eliminatorii daca cei respinsi continua acest concurs, cu proba sportiva. Am intrebat ce se intimpla si mi s-a spus sa fac o plingere, dar cei de acolo nu m-au lamurit cu nimic. Daca regulamentul spune ca sint probe eliminatorii, nu-mi dau seama ce se intimpla. Aceste lucruri se petrec pentru ca unii au mii de euro in buzunar iar altii nimic, ci doar invata. Si nu este o situatie singulara. Este intilnita si la angajarile din Politie, de exemplu. Peste tot se intilneste coruptia."


Florica Mamalauca, 37 ani, vinzatoare, Focsani


"Este ingrijorator ca sintem mai corupti decit bulgarii si moldovenii. Consider ca la baza coruptiei sta educatia, care trebuie sa porneasca din primii ani de viata si sa continue in scoala. Personal nu m-am lovit pina acum de coruptie, stiu doar citeva ceva din mass-media. Probleme sint in toate domeniile, depinde mult de oameni."


Catalina Georgescu, 49 ani, casnica, Focsani


"Coruptia se intilneste in toate statele, dar la noi cel mai mult. Totusi, nu-mi pierd speranta ca, intr-o zi, lucrurile se vor imbunatati si cei vinovati de aceasta practica de la noi vor disparea. Dar deocamdata nu vad pe nimeni din cei care ne conduc sau ne-au condus sa fi facut ceva sa stirpeasca coruptia. Cei care ajung sus uita de unde au plecat, iar urmasii lor se trezesc intr-o viata lipsita de griji si nu cunosc greul si munca. Cred ca acestia din urma nu vor fi in stare sa faca nimic pentru a disparea coruptia. Poate cei care pornesc de acum incolo la drum si provin din familii simple, muncitoare si cu un anumit grad de moralitate sa schimbe ceva."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.