Jurnalism cetatenesc

Pot deveni mai rai daca ii respinge toata lumea

Ziarul de Vrancea
27 sep 2007 655 vizualizări
detinutii de la Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Focsani iau cursuri in meseriile de frizer si timplar

La Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Focsani se desfasoara cursuri de initiere in meseriile de frizeri si timplar pentru 28 de persoane private de libertate. Aceasta actiune este organizata in colaborare cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Vrancea si a Centrului Regional de Formare Profesionala a Adultilor Calarasi. Diplomele obtinute in urma acestor cursuri vor fi recunoscute la nivel national, astfel ca detinutii isi vor putea gasi mai usor un loc de munca dupa liberare. Opiniile citorva cititori cu privire la acest subiect le puteti citi in rindurile urmatoare:


Marioara Gusta, 50 ani, pensionar medical, Focsani


"Cred ca este bine pentru ei sa fie invatati diferite meserii. Trebuie sa fie si folositi in societate, intr-un fel, si sa aiba o a doua sansa. Acum este foarte greu cu un loc de munca pentru oricine. S-ar putea insa ca angajatorul sa se gindeasca un pic inainte de a-i angaja. Cine stie ce i-a impins pe unii sa faca asemenea gesturi urite, dar poate ar trebui reintegrati in societate. Multi poate nu au fost chiar vinovati sau greseala lor nu a fost prea mare. Intii angajatorul ar trebui sa-l cunoasca pe om si apoi sa decida daca poate fi angajat sau nu."


Maria Ciocaru, 54 ani, pensionar medical, Urechesti


"Am mai auzit de asemenea programe de reabilitare a detinutilor prin care ei sint invatati diferite meserii. Nu stiu ce sanse vor avea dupa ce vor iesi din inchisoare, chiar daca au invatat o meserie. Eu cred ca trebuie sa-si capete si ei increderea in fortele lor si sa ofere in acelasi timp incredere pentru cei care ii pot angaja. Acestia pot ezita sa-i cheme la firma lor. Depinde de mentalitatea fiecarui angajator in parte."


Adelina Petcu, 45 ani, vinzatoare, Focsani


"Am mai auzit de faptul ca detinutii invata pe timpul detentiei citeva meserii, unii chiar se ocupa din placere de pictura, de scris sau alte activitati. Aceste programe sint necesare pentru ei, deoarece inseamna un pas inainte in reeducarea lor. Poate nu au avut parte inainte de un mediu sanatos sau de un loc de munca acceptabil. Consider ca nu trebuie uitati, deoarece astfel pot deveni mai rai in societate, daca ii respingem mereu."


Elisabeta Munteanu, 66 ani, pensionar, Focsani


"Nu cred ca le-ar trebui o sansa detinutilor, nici prin aceste programe de invatare a diferitelor meserii. Ar trebui sa uite de «meseria» de furat si de spart casele oamenilor. Ei cind ies din inchisoare si vin acasa se apuca iar de aceleasi lucruri urite. Sint satula de ei. Unde locuiesc iti este frica sa iesi dupa ora 19.00 afara. Avem multe probleme cu cei care sint certati cu legea. Sa isi faca datoria acolo unde sint dupa ce au furat, au spart case si altele. Au conditii prea bune in penitenciare acum. Patronii nu au pentru ce sa-i angajeze."


Cornelia Pacurar, 48, contabil, Focsani


"Nu am auzit de acest program de invatare a diferitelor meserii de catre detinutii din Focsani. Consider ca trebuie sa existe aceste actiuni deoarece ei nu trebuie inlaturati din societate. Pot deveni astfel mai rai daca ii respinge toata lumea. Trebuie reintegrati in lume si sa le fie data o a doua sansa, printr-un loc de munca, bineinteles. Daca nu s-ar face asa ceva, cind ies de acolo s-ar apuca iar de furat, dar asa, unii pot intelege ca nu se poate fara munca."


Ion Bircu, 71 ani, pensionar, com. Reghiu


"Eu cred in aceste programe de reabilitare a detinutilor, prin invatarea unor meserii. Depinde si de faptele lor impotriva legii, dar in afara de crime, ei pot avea dreptul la o a doua sansa. Probabil angajatorii ii vor primi mai greu, depinde de mentalitatea lor cu privire la cei care au gresit o data."


Mihaela Ciucur, 39 ani, casnica, Focsani


"Am auzit cu diferite ocazii in programele de stiri despre aceste sanse oferite detinutilor prin invatarea unei meserii in timpul detentiei. Consider ca este bine pentru ei, dar trebuie sa doreasca si ei sa se schimbe. Degeaba vrea statul sa faca ceva bun pentru ei, daca dupa ce vor iesi de acolo vor face aceleasi lucruri urite. Depinde foarte mult de felul lor, de mentalitatea lor si de cit de mult se schimba pe timpul detentiei, in bine sau rau. Chiar mai mult sint necesare astfel de programe de reabilitare."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.