Jurnalism cetatenesc

Consider ca, si fara fondul clasei, copiii nostri pot invata bine

Ziarul de Vrancea
20 sep 2007 749 vizualizări
fondul clasei sau fondul scolii este o practica veche in institutiile de invatamint, dar care creeaza probleme multor parinti in ziua de azi

Incepind cu ziua in care copilul merge la gradinita trebuie sa te gindesti ca este nevoie sa investesti pentru educatie: bani la fondul clasei in aceasta institutie, dar si la celelalte care vor urma, scoala si liceu. Cu cit copilul este mai mare, cu atit sumele alocate de comitetele de parinti cresc, mai ales ca din acestea fac parte, de cele mai multe ori, persoane cu o stare materiala buna. Seful Inspectoratului Scolar Judetean, Iordache Bostan, declara ca nu este de acord cu aceasta practica din scoli, pe care nici rl nu a aplicat-o pe vremea cind era diriginte. El recunoaste insa ca o asemenea masura nu prea poate fi stopata, daca vine chiar din partea parintilor. Sint situatii in care, in aceeasi unitate de invatamint, exista clase dotate dupa ultima moda in materie de mobilier, in timp ce altele au ramas cu toate invechite. Parerile citorva parinti despre aceasta practica din scolile noastre le puteti citi in rindurile urmatoare:


Dica Miron, 51 ani, timplar, Focsani


"Copiii mei au terminat scoala, dar am dat si noi bani la fondul clasei. Nu prea eram de acord, dar nu aveam ce face. Nu dispuneam de fonduri prea mari si am dat atunci atit cit am putut. Se forma un comitet al parintilor si asa se luau si aceste hotariri. Noi am spus sa dea fiecare cit poate, dar nu au fost de acord. Au fost cazuri cind nu am dat suma ceruta si atunci mi-au dat banii inapoi. As vrea sa subliniez ca nu dirigintele a cerut acele sume de bani, ci chiar un parinte."


Mona Mihai, 49 ani, muncitor, Focsani


"Am copii la scoala si inca se practica aceasta metoda a stringerii banilor de la parinti. Eu nu sint de acord pentru ca in fiecare an se face aceeasi treaba cu banii strinsi. An de an se cumpara perdele, fete de masa si altele. La inceput se spune ca fiecare parinte sa dea citi bani poate, dar la sfirsit se ajunge sa fie impusa suma. Sint parinti care muncesc in strainatate, dispun de bani si trimit la copiii lor cit pot de mult."


Florica Dimitriu, 49 ani, casnica, Focsani


"Copiii mei sint acum la facultate, dar am contribuit si eu pe vremea cind erau la scoala si liceu. Intr-o anumita masura nu am fost de acord, dar nu aveai ce face. Sint parinti care dispun de bani si incurajeaza mult aceasta practica. Unii parinti insa abia reusesc sa-i intretina cu strictul necesar la scoala. Unde este intr-adevar nevoie sint de acord cu stringerea banilor, dar in anumite cazuri se cere mai mult decit trebuie. Poate sa existe un fond pentru ceva neprevazut."


Robert Paun, contabil, 40 ani, Focsani


"Am copii la scoala si dau si eu bani la fondul clasei. In anii trecuti au avut nevoie pentru ca nu se facuse nimic din partea statului pentru ei. Dar sa vad anul acesta daca se mai cer, pentru ca au tot ce le trebuie. Numai copiii nostri trebuie sa invete."


Lili Pelin, 45 ani, coafeza, Focsani


"Copiii mei au terminat liceul. Si pe timpul lor am contribuit la fondul scolii, al clasei si am fost de acord cu acest lucru. A trebuit sa dam bani pentru ca totul a fost pentru copiii nostri, pentru a-si desfasura activitatea in conditii cit mai bune. Nu am dat sume mari de bani. Ori de cite ori a fost nevoie de bani, eu am acceptat. In cazul meu nu parintii au solicitat banii, ci cadrele didactice. Din punctul meu de vedere, am considerat atunci ca era nevoie de bani pentru elevi la scoala. Daca ar fi venit de la stat banii, cum ar trebui, nu dadeam nimic. Pentru unii parinti este greu sa mai dea si alti bani pe linga intretinerea de zi cu zi a copiilor la scoala."


Nicoleta Gorgan, 37 ani, somer, Focsani


"Am copiii. Unul este la gradinita si altul la scoala. In anii trecuti ne-au cerut bani, sa vedem anul acesta. Avind in vedere ca toate cele necesare pentru scoala le cumpara tot parintii, sa mai cotizam si pentru altele este cam mult. Si la gradinta sint multe cerinte. Eu as dori sa nu dam acesti bani. Daca vin citiva parinti cu aceasta propunere de stringere a banilor, ceilalti nu au ce face si trebuie sa contribuie. Inca nu am invatat sa nu ne impunem punctul de vedere sau sa nu fim de acord cu tot ce vor anumiti parinti. Ar trebui sa fie mai multi bani de la stat pentru elevi. Consider ca si fara banii ceruti copiii nostri pot invata bine."


Mihaela Tudor, 45 ani, casier, Focsani


"Am copii la scoala si in fiecare an dau bani la fondul clasei. Nu pot spune ca nu se cumpara sau nu se face nimic cu acesti bani, dar se cer prea multi. Nici acasa la tine nu faci asa de multe cum vor sa faca unele cadre didactice in scoli. Am incercat in anumite sedinte sa mai spun ca se cer multi bani, ca nu mai avem de unde sa dam, dar unii parinti instariti nu inteleg acest lucru. Ma intreb cit de multe le ofera si acasa copiilor lor. In acelasi timp, copiii nostri nu vor sti niciodata cit de greu se fac banii."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.