Jurnalism cetatenesc

Dupa ani buni de munca, meritam o pensie respectabila

Ziarul de Vrancea
19 sep 2007 1171 vizualizări
statul a luat o hotarire in beneficiul salariatului, prin pensia privata care a devenit obligatorie

Pensiile private au devenit obligatorii pentru salariatii cu virsta de pina la 35 de ani, iar pentru cei de pina in 45 de ani sint optionale. Daca pentru pensionarii de astazi sperantele unui trai decent depind de cresterea veniturilor statului la bugetul asigurarilor sociale, pentru cei aflati inca in activitate viitorul se leaga de contributia la o pensie privata. In cadrul acestui sistem de pensii cu contributie obligatorie, o parte din contributia pe care fiecare angajat o plateste in prezent la asigurarile sociale urmeaza sa treaca in administrare privata. Acest procent, mic la inceput (2%), va creste anual, ceea ce va avea ca efect scaderea cotei de participare la sistemul de stat si majorarea celei administrate privat. Astfel, contribuabilul va obtine doua pensii la finalul stadiului de cotizare, una de la stat si una din sistemul privat. Ce cred cititorii nostri de pina in 35 de ani despre sistemul pensiilor private puteti afla din sondajul urmator:


Madalina Calita, 27 ani, medic, Focsani


"Dupa parerea mea, pe scurt, este o idee foarte buna venita din partea statului. M-am interesat pentru a-mi face o pensie privata, dar nu m-am hotarit inca la ce companie."


Anca Iancu, 17 ani, eleva, Liceul Pedagogic


"Eu sint eleva inca si nu stiu foarte multe lucruri despre pensia privata care a devenit obligatorie. Stiind insa ce greu este sa traiesti din pensia de la stat, de aceea pe viitor o sa ma interesez in acest sens. In mare, stiu ca exista de mult posibilitatea sa ne facem diverse asigurari la companii private. Daca vad peste citiva ani ca acest sistem privat de pensii va functiona bine, sigur voi cotiza. In acest moment cred ca este o idee buna, dar nu stiu cum va functiona. Exista o anumita neincredere a cetatenilor in companiile private de la noi. Este bine pentru ca te poti ajuta singur, nu mai stai la mina statului. Probabil ca va exista si un anumit risc."


Valentina Anton, 27 ani, consilier relatii clienti, Focsani


"Eu am pina in 35 de ani si sint agent la o firma de asigurari. M-am inscris pentru aceasta pensie privata care a devenit obligatorie. Sint persoane care considera ca cei 2% reprezinta de fapt impozitul pe venit care se opreste si spun ca l-au dat si nu-i intereseaza ce le spun eu. In alte locuri unde merg, patronul spune ca nu face plati in sapte locuri, obligindu-i pe toti sa cotizeze la aceeasi companie. Angajatilor li se aduna la locul de munca buletinele de identitate de catre conducere si nu-i lasa pe acestia sa aiba optiunea lor."


Iulia Ciornei, 19 ani, casnica, Tifesti


"Nu sint la curent cu pensia privata obligatorie. Cred insa ca este o idee buna ca pe viitor sa ai mai mult decit pensia de la stat. Mai multe informatii nu am. Trebuie sa aflu mai multe pentru a ma inscrie pe viitor si eu la o companie si sa cotizez. Sa vad intii cum va functiona sistemul."


Victor Savu, 29 ani, vinzator, Focsani


"Stiu cite ceva despre obligativitatea pensiilor private. Nu am inceput sa ma interesez la banci sau alte companii pentru a afla mult mai multe informatii in acest sens. Doresc sa stiu si ce riscuri pot fi, daca pot cotiza o suma de bani mai mare pentru a avea o pensie mai mare. In patru luni cred ca este timp destul sa afli multe informatii."


Monica Taulescu, 30 ani, asistent medical, Focsani


"Am auzit de obligativitatea pensiei private. Eu si sotul meu ne-am facut in urma cu un an pensii perivate la Allianz Tiriac pe o suma mai mare decit 2%. Tot aici mi-am asigurat apartamentul, dar am facut si alte asigurari, de viata, de sanatate, pentru a fi mai linistiti la batrinete. Nu se stie niciodata ce va fi. Am facut toate acestea si pentru copiii mei, pentru a fi siguri si ei de ceva in viitor. Dupa atitia ani de munca cred ca meritam o pensie respectabila si o viata mai linistita la momentul respectiv."


Madalina Turcu, 30 ani, cosmetician, Focsani


"Ma bucura faptul ca a devenit obligatorie pensia privata, pentru ca statul pina acum si-a batut joc de toti cei care au muncit. Dar cred ca si de aici incolo va face acelasi lucru, aruncind responsabilitatea la altii. Sa scape de cit mai multe lucruri pe care ar trebui sa le faca pentru a ocroti salariatul care munceste o viata. Acum sa vedem cum vor dori patronii sa faca platile la mai multe companii, in functie de dorinta fiecarui angajat in parte. Am inceput sa discut cu citiva reprezentanti ai firmelor de asigurari pentru a afla cit mai multe. Poate voi putea cotiza o suma mai mare pentru a primi o mai mult la batrinete."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.