Jurnalism cetatenesc

Muncim pentru copii, ca sa nu-i vedem tot la sapa

Ziarul de Vrancea
17 sep 2007 786 vizualizări
expozitia montana de animale de la Tichiris a oferit posibilitatea legumicultorilor din zona sa-si mai valorifice din produsele lovite de seceta, canicula si ploi torentiale

Expozitia montana de animale desfasurata la sfirsitul saptaminii trecute la Tichiris, cu prilejul "Tirgului - expozitie de animale - Tichiris", editia a VII-a 2007, a oferit, pe linga tirgul de animale, si ocazia ca oamenii sa se destinda urmarind spectacolul folcloric sustinut de Ansamblul "Tara Vrancei" si de doamna cintecului romanesc, Sofia Vicoveanca. Participantii s-au delectat cu mititei, bere, muzica populara, dar au si putut face diverse cumparaturi de toamna si pentru inceperea anului scolar. Au fost prezenti la Tichiris si citiva producatori de legume de sezon, care au mai putut astfel vinde din marfa si asa lovita de seceta, canicula si inundatii. Am stat de vorba cu citiva dintre acestia pentru a afla ce reprezinta aceasta munca pentru ei. In rindurile urmatoare le puteti citi opiniile:


Maria Cernea, 53 ani, legumicultor, Bolotesti


"Ma ocup numai de gradinarit, dar nu este rentabila aceasta munca. Nu iese nimic la sfirsit, iar investitia este mai mare decit profitul. Primaria ne mai spune una, alta de cind am intrat in UE, dar nu m-am dus personal la ei sa aflu mai multe. Stiu doar din auzite. Prin primavara auzim ce mai este nou si mai urmaresc la televizor diverse informatii. De 30 de ani ma ocup cu gradinaritul, impreuna cu sotul meu. Cu produsele merg in piata la Focsani si la diferite tirguri din zona."


Dumitru Buga, 58 ani, pensionar legumicultor, sat Batinesti, com. Tifesti


"Nu este rentabila munca de gradinar, mai ales pentru cei care avem o suprafata de cultivat sub un hectar. Nu beneficiem de subventii, iar informatii de la autoritati nu avem. Anul acesta a fost mai sarac in productia de legume, decit anii trecuti. Nu am scos nici jumatate fata de anul trecut. Pina acum, a fost anul cel mai neproductiv din cauza secetei si a caldurilor mari. Totusi, si pe viitor voi face acelasi lucru, deoarece sint la pensie si cu asta ma ocup. Fac aceasta munca pentru a-mi completa pensia care nu-mi ajunge. In piata la Focsani nu vind pentru ca nu am loc la tarabe si atunci le vind la engros-isti la un pret de nimic. In piata nici nu pot sta toata ziua, pentru ca trebuie sa muncesc in gradina."


Maria Matei, 43 ani, legumicultor, Bolotesti


"Ma ocup cu gradinaritul din anul 2000. Am avut serviciu, am fost data in somaj si astfel ne-am apucat de munca in gradina. Anul acesta munca nu a fost prea rentabila, vremea nu a tinut cu noi, preturile sint mai mari cu fiecare zi, astfel ca profitul nostru nu se vede. Si noi avem nevoie de ulei, zahar, faina si acestea au preturi mult mai mari decit legumele noastre. Ne merge parca din ce in ce mai rau. Odata cu integrarea in UE nu vedem nici o schimbare in bine, iar primarul nu vine la noi in sat. Trebuie sa mergem noi la el sa aflam ceva, dar nu am fost pina acum pentru ca nu avem timp din cauza muncii la cimp. Nu avem pensii si numai din gradinarit traim."


Costel Usurelu, 51 ani, legumicultor, sat Ivancesti, com. Bolotesti


"Eu fac legumicultura de dupa Revolutie. Cultiv o suprafata foarte mare de pamint, fiind printre gradinarii de frunte din Ivancesti. Anul trecut am avut cultivate 3 hectare cu toata gama de legume, dar anul acesta am redus aceasta suprafata cultivata. Oricum, eu muncesc 10 hectare, pe cea mai mare parte cultivind porumb si lucerna. Pot spune ca acest an a fost unul din cei mai prosti ani de cind fac legumicultura. Canicula si caldura au distrus aproape tot, asa ca de la anul nu mai pun legume. Voi cultiva numai porumb, lucerna si baza furajera, iar legume atit cit sa-mi ajunga pentru consumul propriu. Nu avem parte de nici un ajutor. Autoritatile isi bat joc de taranul roman. Am simtit ceva mai bun pe timpul lui Sirbu la Ministerul Agriculturii. Cu el am progresat."


Maricica Angheluta, 28 ani, legumicultor, sat Batinesti, com. Tifesti


"De vreo cinci ani ma ocup de gradinarit. Cultivam aproape un hectar. Ceea ce m-a determinat sa fac acest lucru a fost ca la oras nu mi-am putut gasi de lucru si fiind de la tara, avind pamint, am hotarit cu sotul meu sa facem agricultura. Muncim degeaba, nu este profitabila aceasta munca. Anul acesta a fost cel mai rau de pina acum. Am reusit totusi sa ne scoatem investitia, dar munca este enorma. Ajutor din partea statului nu am primit si nici nu am cerut. Muncesc impreuna cu sotul, iar pe cei doi copii ii punem la bronzat fortat, deoarece ii luam cu noi. Muncim pentru ei ca sa nu-i vedem tot la sapa."


Anisoara Chirila, 73 ani, legumicultor, Bolotesti


"Muncesc la gradina de 50 de ani. Am lucrat la CAP in trecut, iar de cind acesta nu mai exista, muncesc la mine in gradina. A fost greu anul acesta. Cind sa ne bucuram de ce s-a facut pe cimp a venit arsita si a topit o parte, apoi a venit prea multa apa si a mai stricat cite ceva. Muntumim lui Dumnezeu ca, fata de alte judete, noi aici am mai facut ceva. Suferim si noi, dar mai putin ca altii."


Anisoara Sacalus, 32 ani, producator, com. Vrincioaia


"Eu am animale si din lapte fac brinza, pe care o vind in cea mai mare parte. Ma ocup cu aceasta activitate de 10 ani. Dar este o afacere proasta, mai ales anul acesta. Nu prea merge nici vinzarea produselor din lapte, nici a carnii. Pretul este mai mic decit in anii trecuti. Cred ca ma voi lasa de aceasta meserie si voi face altceva. Atita ne mai trebuie sa mai luam bani de la stat, cu imprumut, ca apoi esti vindut... Pina ajung banii la tarani, altii din fata mai destepti au buzunarele deja pline. Nici nu ajung banii la noi, ca afacerile sint luate."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.